01/06/10
Τη μεταφορά της Μονάδας Χημειοθεραπείας στο κτήριο του πρώην παιδικού σταθμού του νοσοκομείου Ρεθύμνου, προτείνουν οι νοσηλευτές του Παθολογικού τομέα που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, καθώς θεωρούν πως ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για τη λειτουργία της μονάδας και όχι ο Παθολογικός, τόσο για την ασφάλεια των καρκινοπαθών όσο και των ίδιων των νοσηλευτών και των υπολοίπων ασθενών.
Οι νοσηλευτές κάνουν σαφές πως δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση τη διακοπή της μονάδας, αλλά την ασφαλή λειτουργία της σε ειδικό χώρο και με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ορίζει ο νόμος, κάτι που όπως τονίζουν δεν συμβαίνει σήμερα.
Η πρότασή τους έρχεται σε συνέχεια της ακροαματικής διασικασίας της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για τη μεταφορά της Μονάδας Χημειοθεραπείας και έχει κοινοποιηθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την Ιατρική και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, συνοδευόμενη από το προεδρικό διάταγμα που αφορά τις μονάδες χημειοθεραπείας.
Υπενθυμίζουμε πως οι νοσηλευτές κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Διοίκησης του Νοσοκομείου όταν γνωστοποιήθηκε η πρόθεσή της να μεταφέρει τη Μονάδα Χημειοθεραπείας από το Τμήμα Επειγόντων στον Παθολογικό Τομέα, καθώς ο υπεύθυνος γιατρός, Κων/νος Μαλάς ανέλαβε χρέη διευθυντή στην Παθολογική Κλινική και εκτίμησε πως μπορεί να εξυπηρετεί τους ασθενείς καλύτερα αν είναι σε χώρο κοντινό στον τομέα ευθύνης του.
Οι νοσηλευτές του Παθολογικού Τομέα υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι η παρασκευή κυτταροστατικών φαρμάκων τα οποία είναι τοξικά γίνεται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, όχι στον ειδικό θάλαμο, και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία νοσηλευτών και ασθενών.
Αναλυτικά η πρότασή τους έχει ως εξής:
«1. Η μεταφορά του συγκεκριμένου τμήματος να μην γίνει στον Παθολογικό τομέα αλλά στο ισόγειο του κτηρίου του πρώην παιδικού σταθμού του νοσοκομείου, του οποίου η εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων είναι πολύ κοντά στις προδιαγραφές που προβλέπονται από το Π/Δ 517/1991, και με πολύ λίγες παρεμβάσεις θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα πολύ πιο ασφαλή χώρο και για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα το κτήριο βρίσκεται κοντά στα Εξ. Ιατρεία του Νοσοκομείου καθώς και το Αιματολογικό Εργαστήριο όπως ορίζεται από το προαναφερθέν Π/Δ .
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν ο εν λόγω χώρος διαθέτει:
α) Δωμάτιο περίπου 15 m² στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργεί με ασφάλεια ο θάλαμος βιολογικής ασφάλειας του Νοσοκομείου.
β) Στο δωμάτιο αυτό εφάπτεται δωμάτιο περίπου 10m² με ανεξάρτητη είσοδο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξεταστήριο όπου ο ασθενής θα λαμβάνει τη θεραπεία του ως το Π/Δ 517/1991 και οι κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών ορίζουν.
γ) Ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό να περνά προς και από αυτό, χωρίς να χρειάζεται να περάσει μέσα από το δωμάτιο που φιλοξενεί το θάλαμο βιολογικής ασφάλειας με κίνδυνο να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος, κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί εάν η μονάδα εγκατασταθεί στον Παθολογικό Τομέα.
δ) Παράλληλα υπάρχει και θάλαμος περίπου 20 m² ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει 3 νοσηλευτικές κλίνες, εάν λάβουμε υπόψη ότι για κάθε νοσηλευτική κλίνη χρειάζονται περίπου 7m², και διαθέτει και παράθυρο, ενώ υπάρχει και προθάλαμος όπου μπορούν με ασφάλεια να περιμένουν οι συγγενείς των ασθενών που λαμβάνουν μονοήμερα χημειοθεραπευτικά σχήματα.
ε) Επίσης διαθέτει και χώρους οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γραφείο Ιατρού, Νοσηλευτριών κτλ.
2. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δικλίδες ασφαλείας για τη λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας, δηλαδή την ύπαρξη ειδικού Ογκολόγου-Παθολόγου, ειδικού Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας καθώς και κλινικού Φαρμακοποιού, οι οποίοι τώρα δεν υπάρχουν, μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου να ζητήσει την άμεση τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου προκειμένου να προσληφθούν, καθώς επίσης και να υπάρξει η Μονάδα χημειοθεραπείας ως τμήμα νόμιμο στο Νοσοκομείο, μιας και από ότι γνωρίζουμε στην τροποποίηση που έχει σταλεί και είναι προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν προβλεφθεί οι παραπάνω θέσεις, ούτε και η Μονάδα χημειοθεραπείας, πράγμα που φανερώνει την αμέλεια ή την έλλειψη πραγματικής βούλησης προκειμένου να υπάρξουν τα παραπάνω στο Νοσοκομείο μας, ώστε να φροντιστούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς.
3. Ωστόσο, μέχρι να προσληφθούν οι παραπάνω επιστήμονες, και προκειμένου να νοσηλεύονται επιτέλους με ασφάλεια οι καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο, καθώς και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για όλους, προτείνουμε να ζητηθεί από την Υ.ΠΕ, να μας συνδράμουν με Τεχνικό Ασφαλείας και Ιατρό Εργασίας από κάποιο άλλο Νοσοκομείο της Κρήτης οι οποίοι θα επιβλέψουν τη μεταφορά και τις όποιες παρεμβάσεις στον παραπάνω χώρο προκειμένου να γίνουν όλα με ασφάλεια.
4. Παράλληλα προτείνουμε στη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να διαθέσει Νοσηλευτές (όσοι είναι απαραίτητο) προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα, με την προϋπόθεση ότι όσοι απασχοληθούν θα πρέπει να επιλεγούν από τον Ιατρό Υπηρεσίας που προαναφέραμε σύμφωνα με τα κριτήρια που οι ειδικοί ορίζουν (να μην είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, να μην πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και να υποβάλλονται συχνά στις ανάλογες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώνεται εάν έχει επηρεαστεί η υγεία τους από τα κυτταροστατικά), και βέβαια δεν θα ασχοληθούν με τη διάλυση των κυτταροστατικών, ενώ παράλληλα οι δύο νοσηλεύτριες που οικειοθελώς προσφέρθηκαν, και διαλύουν τα κυτταροστατικά να υποχρεωθούν από τη Διοίκηση να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν έχει επηρεαστεί η υγεία τους από τα κυτταροστατικά, και εφόσον είναι υγιείς να αποσταλούν από την Υπηρεσία για εκπαίδευση στη χρήση του συγκεκριμένου θαλάμου βιολογικής ασφάλειας προκειμένου, να διαλύουν τα κυτταροστατικά με ασφάλεια.
Επειδή στο συγκεκριμένο χώρο που προτείνουμε στεγάζεται ακόμη το Παιδιατρικό Ιατρείο το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας, και απ’όσα γνωρίζουμε ο συγκεκριμένος χώρος δεν πρόκειται να φιλοξενήσει κάτι άλλο, θεωρούμε ότι είναι ο πιο κατάλληλος ώστε να φιλοξενήσει τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, ενώ η μόνη δυσκολία που προκύπτει είναι ότι θα αναγκαστεί ο Ιατρός που παρακολουθεί τους ασθενείς και μέχρι να προσληφθεί Ογκολόγος-Παθολόγος, να κατεβαίνει να τους εξετάζει, την οποία θεωρούμε ως μηδαμινή μπροστά στην ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού που είναι και το μείζον θέμα.
Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο πρέπει να προμηθευθεί όλα τα απαραίτητα είδη προστασίας του προσωπικού για τη διάλυση και έγχυση των κυτταροστατικών (προστατευτικές μάσκες με φίλτρο, ποδιές με μακριά μανίκια από μη απορροφητικό υλικό, προστατευτικά γυαλιά κτλ.) ενώ αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε το Νοσοκομείο μας πρότυπο, δεν πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τα κακά πρότυπα γειτονικών Νομών αλλά να προσπαθήσουμε να φτάσουμε άλλα πιο προηγμένα.
Προτείνουμε λοιπόν αντί να γίνει η μεταφορά στον Παθολογικό Τομέα που και παράνομη, αλλά πρωτίστως και επικίνδυνη για προσωπικό και ασθενείς είναι, να εξετάσετε σοβαρά την πρότασή μας η οποία είναι η βέλτιστη αυτή τη στιγμή, και να μην την απορρίψετε, διότι για άλλη μια φορά τονίζουμε δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται και να μπαίνουν σε κίνδυνο οι ασθενείς, καρκινοπαθείς και μη, αλλά ούτε να κινδυνεύουμε και εμείς.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι όποια και αν είναι η απόφαση του Δικαστηρίου αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέσαμε, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε Διοικητικό ή Ένδικο μέσο ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας αλλά και την υγεία και την αξιοπρέπεια των ασθενών. Κατόπιν όλων των παραπάνω, αναμένουμε εγγράφως την όποια απάντηση σας θετική ή αρνητική».
Χ.Β.
http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,36435,0,0,1,0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου