Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σημείο αιχμής για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η χώρα μας διαθέτει αναλογικά τους περισσότερους γιατρούς στην Ευρώπη, στοιχείο το οποίο οδηγεί σε προκλητή ζήτηση των υπηρεσιών Υγείας. Από την άλλη, διαθέτει τους λιγότερους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.
Το θέμα αποτέλεσε προχθές αντικείμενο σύσκεψης, υπό τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσία των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλου και του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου. Η υπουργός Παιδείας εισηγείται τη δημιουργία Επιμελητηρίου Υγείας, το οποίο θα αποτελεί τη θεσμική «ομπρέλα» των επαγγελμάτων του χώρου. Μελετάται, επίσης, το πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στις σχολές Ιατρικής, ενώ συζητείται και το θέμα εισαγωγής ηλικιακών κριτηρίων
Η Ελλάδα εμφανίζει μια στρεβλή εικόνα στην παραγωγή του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της Υγείας. Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία μάς κατατάσσουν ως χώρα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε αριθμό γιατρών ανά κάτοικο και στην τρίτη από το τέλος στην αναλογία νοσηλευτών ανά κάτοικο.
Η χώρα μας έχει έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους (σχεδόν ένας ανά πολυκατοικία), όταν η αμέσως επόμενη χώρα (Αυστρία) έχει 4,6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μόλις 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.
Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση με το νοσηλευτικό και βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο η αναλογία στη χώρα μας είναι 4,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Ενδεικτικό της χαώδους διαφοράς είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες ?με τα προηγμένα συστήματα Υγείας? έχουν πάνω από 24 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους: Η Δανία έχει 24,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους και η Νορβηγία 24,5.
Η συντριπτική υπεροχή των γιατρών έναντι των νοσηλευτών αποτυπώνεται και στην αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία ευρωπαϊκή θέση (0,6 προς 1), την ώρα που στην Ιρλανδία η αναλογία είναι 6,4 νοσηλευτές ανά γιατρό, στη Φινλανδία 5,7 προς 1 και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,6 νοσηλευτές ανά γιατρό.
Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί σημείο αιχμής για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που μελετώνται είναι η μείωση των εισακτέων και η αποσύνδεση του πτυχίου ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Φοιτητές
Εκτιμάται ότι για να λειτουργήσουν καλύτερα οι ιατρικές σχολές και να «παράγουν» γιατρούς υψηλής ποιότητας, πρέπει να εισάγουν λιγότερους φοιτητές και να γίνουν ακόμη πιο «σκληρές» οι σπουδές.
Αναγνώριση πτυχίων
Για τους αποφοίτους ιατρικών σχολών του εξωτερικού, οι προτάσεις περιλαμβάνουν «πάγωμα» στον ρυθμό αναγνώρισης πτυχίων στην Ελλάδα, με προοπτική να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Ασκηση επαγγέλματος
Για τον έλεγχο της παραγωγής γιατρών (στη χώρα μας αναλογούν οι περισσότεροι γιατροί ανά 1.000 κατοίκους) εξετάζεται το ενδεχόμενο «το πτυχίο να μην σημαίνει απαραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος».
Σχολή δημόσιας υγείας
Με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης προτείνεται η ανωτατοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Tο υπουργείο Υγείας προτείνεται την αναβάθμιση, για την καλύτερη εκπαίδευση του δυναμικού.
Νοσηλευτές
Εμφαση δίνεται στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του νοσηλευτή και στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συνδρομή του πανεπιστημίου, ώστε να αναβαθμιστούν οι σπουδές και η πρακτική εξάσκηση.
Πανεπιστημιακοί γιατροί
Η πρόταση της κυβέρνησης αφήνει περιθώριο διατήρησης του ιδιωτικού ιατρείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεισφέρουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας έχουν συστήσει επιτροπές, οι οποίες θα αξιολογήσουν τα θέματα στελέχωσης της Υγείας και θα προτείνουν λύσεις. Οι επιτροπές θα παραδώσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες μέρες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Κρίσιμο θεωρείται το θέμα «παραγωγής» γιατρών. «Με την παρούσα κρίση, το θέμα της παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία είναι μείζον. Υπάρχει συστηματική συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν οι πιο σωστές αποφάσεις.
Οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες, καθώς η χώρα μας εμφανίζει υπερπαραγωγή γιατρών και υποπαραγωγή νοσηλευτών», λέει ο Αντώνης Δημόπουλος, γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου