Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Το πόρισμα της ΕΔΕ Γεωργόπουλου στο ΠΑΓΝΗ

“Να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος του”, αναφέρει το πόρισμα Γεωργόπουλου
Θέμα ηθικής τάξης θέτει για γιατρό ογκολόγο και την προϊσταμένη κλινικής

Να διερευνηθούν τυχόν πιθανές ποινικές ευθύνες σε βάρος του διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του ΠΕΠΑΓΝΗ - ενώ για την άλλους δύο εμπλεκομένους στην υπόθεση, ένα γιατρό ογκολόγο και την προϊσταμένη της Χειρουργικής Κλινικής, θέτει θέμα ηθικής τάξης και όχι ποινικών ευθυνών - ζητά στην ΕΔΕ που έκανε για την υπόθεση ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:


“Οι καταθέσεις μαρτύρων συγκλίνουν στην άποψη ότι τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια τα διατροφικά σκευάσματα που χορηγούνταν στους ασθενείς κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτά που αντιπροσώπευε η εταιρεία. Στην εταιρεία αυτή εμφανίζονται ως μέτοχοι οι κ.κ. .... Ας σημειωθεί ότι ο κ... είναι γιος της προϊσταμένης της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής του ΠΕΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, ο μεγαλύτερος όγκος των συνταγών που αφορούσαν διατροφικά σκευάσματα διακινούνταν από το Τμήμα Ακτινοθεραπείας, την Κλινική της Παθολογικής Ογκολογίας και την Κλινική της Γενικής Χειρουργικής. Ελάχιστα συνταγογραφήθηκαν από τις κλινικές Νευροχειρουργική, Νευρολογική και Χειρουργική Ογκολογία.

Η πολιτική του Τμήματος Ακτινοθεραπείας σχετικά με τη χορήγηση διατροφικών σκευασμάτων ήταν προβληματική. Η πλειονότητα των συνταγών χορηγούνταν από τον διευθυντή του τμήματος ...

Μικρός αριθμός είχε χορηγηθεί (περίπου 15 ετησίως) από τον κ... επιμελητή Τμήματος.

Ο αριθμός τέτοιων συνταγών που δίνονταν από το Τμήμα Ακτινοθεραπείας ήταν πολύ μεγάλος και ανερχόταν σε 1-4 ημερησίως. Σύμφωνα με καταθέσεις των γιατρών του Τμήματος, ο αριθμός αυτός θεωρείται υπερβολικός. Ας σημειωθεί ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας δεχόταν περίπου 3-5 νέους ασθενείς ημερησίως και το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί τον τόσο μεγάλο αριθμό συνταγογραφήσεων.

Οι εκπρόσωποι της Ιατρονοσηλευτικής και πιθανώς και άλλων εταιρειών, φαίνεται να είχαν άμεση πρόσβαση στα αρχεία των ασθενών του Τμήματος Ακτινοθεραπείας. Σε αυτό συγκλίνουν αρκετές καταθέσεις μαρτύρων. Ο κ. ... φέρεται ότι έδινε εντολή στους γραμματείς του Τμήματος να δίνουν πληροφορίες που αφορούσαν ασθενείς στους οποίους τους χορηγούνταν διατροφικά σκευάσματα σε φαρμακευτικούς αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με την κατάθεση της γραμματέως του Τμήματος Ακτινοθεραπείας ήταν σύνηθης πρακτική οι αντιπρόσωποι των εταιρειών των διατροφικών σκευασμάτων να προσκομίζουν τις συνταγές χορήγησης των σκευασμάτων αυτών στη γραμματεία του Τμήματος για βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του διευθυντή του Τμήματος. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της άνεσης που είχαν οι αντιπρόσωποι των διατροφικών σκευασμάτων στο Τμήμα της Ακτινοθεραπείας. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικού του Τμήματος. Αυτή η πρακτική δείχνει ότι οι αντιπρόσωποι των διατροφικών σκευασμάτων αναλάμβαναν στην ουσία τη διακίνηση των συνταγών ήδη από το χώρο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την κατάθεση του διευθυντή, ο ίδιος υπέγραφε βεβαιώσεις χορήγησης διατροφικών σκευασμάτων που τις προσκόμιζαν αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών χωρίς να έχει εξετάσει τον ασθενή και αρκετές φορές χωρίς να γνωρίζει τον ασθενή. Στις περιπτώσεις αυτές, η χορήγηση των διατροφικών σκευασμάτων σύμφωνα με τις ενδείξεις, ελέγχεται. Είναι πιθανόν ότι από την στιγμή που η εταιρεία διατροφικών σκευασμάων έθετε την ένδειξη χορήγησής τους (και όχι ο θεράπων ιατρός), αυτά να δίνονται ανεξέλεγκτα με σκοπό το κέρδος και όχι την ωφέλεια του ασθενούς. Επίσης, σύμφωνα πάλι με την κατάθεση του ιδίου, συνήθως δεν συμπλήρωνε ούτε τη δόση, ούτε και το χρόνο χορήγησης των διατροφικών σκευασμάτων (αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση υπαλλήλου της Ιατρονοσηλευτικής). Τόσο η δόση όσο και ο χρόνος χορήγησης συμπληρωνόταν αργότερα από τους αντιπροσώπους των εταιρειών των διατροφικών σκευασμάτων.

Το γεγονός αυτό συνιστά παραποίηση ιατρικής γνωμάτευσης που ας σημειωθεί γινόταν εν γνώσει του κ. ... Συμπερασματικά η χορήγηση των διατροφικών σκευασμάτων στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας δεν ακολουθούσε επιστημονικούς κανόνες και τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής (good clinical practice). Οι τυχόν ποινικές ευθύνες του διευθυντή θα πρέπει να διερευνηθούν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου