Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Δραματική έλλειψη του αίματος στα νοσοκομεία

Κάτω από το όριο ασφαλείας βρίσκεται η επάρκεια σε αίμα στην Κρήτη, ενώ το Κέντρο Αιμοδοσίας του Βενιζελείου που καλύπτει τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών, κάνει έκκληση στους αιμοδότες να προσφέρουν αίμα, αφού ήδη στο Βενιζέλειο αναβάλλονται προγραμματισμένες επεμβάσεις για να καλυφθούν έκτακτα χειρουργεία.


Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Κέντρου Αιμοδοσίας Κατερίνα Σφυριδάκη οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε ρέζους  Α αρνητικό, Β αρνητικό και Ο αρνητικό.

Η ίδια είπε στην “Π”: “Βρισκόμαστε κάτω από το όριο ασφαλείας τη στιγμή που καλύπτουμε όλα τα επείγοντα και τακτικά περιστατικά στην Κρήτη. Δεν λέω ότι κινδυνεύει να πεθάνει άνθρωπος, αλλά υπάρχει πρόβλημα, που έχει οξυνθεί μετά τις γιορτές”.



Αναβάλλονται χειρουργεία γιατί δεν υπάρχει αίμα

Η κ. Σφυριδάκη σημειώνει ότι λόγω των ελλείψεων στο Βενιζέλειο, μπορεί να αναβληθούν 2 ή 3 χειρουργεία την εβδομάδα. “Αναβάλλονται χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί με αναμονή 2-3 μηνών για τους ασθενείς. Οι άνθρωποι αυτοί, πρέπει δηλαδή να περιμένουν ακόμη περισσότερο για να κάνουν την επέμβασή τους που χρειάζεται να επαναπρογραμματιστεί”.



Μεγάλη ζήτηση για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις

υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας σημείωσε ότι οι μεγάλες ελλείψεις έχουν προκληθεί και γιατί έχουν αυξηθεί οι τραυματισμοί από ατυχήματα αλλά και γιατί χορηγούνται μεγάλες ποσότητες στις ιδιωτικές κλινικές που καλύπτουν μεγάλο αριθμό καρδιοχειρουργικών περιστατικών και έχουν μεγάλες ανάγκες σε αίμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εθελοντών στην Κρήτη φθάνει τις 33.000 ενώ κάθε χρόνο στο Βενιζέλειο γίνονται περίπου 13.000 αιμοληψίες. Χθες η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε με σημαντική συμμετοχή εθελοντική αιμοδοσία. Κινητή μονάδα αιμοδοσίας βρισκόταν στην πλατεία Ελευθερίας.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου