Με αφορμή την κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Ρόδου, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των εργαζομένων με έγγραφό του προς τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και στην Υπηρεσία Παραϊατρικού Προσωπικού, ζητά ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση στα τμήματα αρμοδιότητάς τους, τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση στο προσωπικό και τυχόν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών στους νοσηλευόμενους ασθενείς, προκειμένου να προγραμματιστούν οι κινήσεις του συλλόγου όσον αφορά το θέμα της στελέχωσης του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
Στις απαντήσεις που δόθηκαν από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία και από την Υπηρεσία Παραϊατρικού Προσωπικού περιγράφεται η δυσμενέσταση κατάσταση που επικρατεί στη νοσηλευτική μονάδα, καθώς και οι τεράστιοι κίνδυνοι που εγκυμονούν στη νοσηλία των ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι ένα μέρος της απάντησης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Οι επιπτώσεις στους νοσηλευτές μας ήταν και είναι αναμενόμενες. Εξουθενωμένοι εργασιακά, απογοητευμένοι από την απίστευτα μεγάλη αναμονή υλοποίησης των υποσχέσεων, χωρίς αποθέματα άλλα σωματικής και ψυχικής αντοχής. Εχουν αυξηθεί οι αναρρωτικές άδειες, εξ αιτίας αυτών των εξουθενωτικών ρυθμών εργασίας και εδώ παρουσιάζεται το μεγάλο αδιέξοδο σε εμάς, πώς δηλαδή να καλύψουμε αυτά τα κενά. Είναι πολλές οι φορές, που υποχρεώσαμε το προσωπικό μας να κάνει διπλοβάρδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους νοσηλευόμενους (μη ασφαλή παροχή φροντίδας) όσο και για τα προβλήματα που αναφύονται στις οικογένειες του προσωπικού μας, με αυτές τις απρογραμμάτιστες βάρδιες.
Μετά την παραπάνω περιγραφή της επικρατούσας κατάστασης, αποδεικνύεται περίτρανα πόσο απολύτως απαραίτητη είναι η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν από τη διοίκηση, όλα τα ενδεικνυόμενα εκείνα μέτρα, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να λογοδοτήσουμε, ενώπιον κάποιας Αρχής».
Από το ενημερωτικό σημείωμα της Υπηρεσίας Παραϊατρικού Προσωπικού προκύπτει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο Τμήμα Αιμοδοσίας, στο Ακτινολογικό Τμήμα και στο Παθολογοανατομικό Τμήμα.
1. Αιμοδοσία:
Ο Σταθμός Αιμοδοσίας λειτουργεί με δύναμη 6 μόνιμους τεχνολόγους - παρασκευαστές και 2 επισκέπτριες υγείας.
Υπάρχει πρόβλημα ασφαλούς λειτουργίας του σταθμού αιμοδοσίας.
Δεν βγαίνουν τα εβδομαδιαία προγράμματα για το κυκλικό ωράριο και δεν θα γίνονται οι προγραμματισμένες εξορμήσεις για εθελοντική αιμοδοσία σε συλλόγους, στρατό, χωριά και νησιά (όπως και στο αριθμ. 29072/29-12-2010 έγγραφό του αναφέρει ο υπεύθυνος γιατρός της Αιμοδοσίας). Το κυκλικό βγαίνει οριακά και οι άδειες κανονικές, καθώς και τα 30 ρεπό του προσωπικού, υπάρχει κίνδυνος να μην εξοφληθούν. Αν δεν δοθεί λύση στις επόμενες μέρες εκ των πραγμάτων η διοίκηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει η βραδινή βάρδια των παρασκευαστών (23.00-07.00) και να καλύπτεται η βάρδια από τους εφημερεύοντες γιατρούς (όπως συμβαίνει και σε άλλους σταθμούς αιμοδοσίας, για να εξασφαλισθεί ένα άτομο για την κίνηση και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, καθώς και της επιστροφής της επισκέπτριας υγείας στην αιμοδοσία, για να βοηθήσει στην πρωινή και απογευματινή κίνηση. Θεωρείται βέβαιο ότι οι ήδη εξαντλημένοι παρασκευαστές δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν στα ίδια εξαντλητικά ωράρια με ορατό κίνδυνο να αρρωστήσουν και να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αιμοδοσίας, τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες.
2. Ακτινολογικό:
Λειτουργεί με δύναμη 10 μόνιμους χειριστές εμφανιστές. Υπάρχουν δύο τμήματα ένα στα ΤΕΠ, που χρειάζεται δύο χειριστές το πρωί και από ένα απόγευμα και νύχτα, για τα επείγοντα περιστατικά, και ένα το κεντρικό, στο οποίο χρειάζονται τρεις χειριστές το πρωί για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και τα επί κλίνης.
Το κυκλικό ωράριο καλύπτεται οριακά και οι άδειες ακτινοβολίας και κανονικές του 2010 και 2011, καθώς και τα οφειλόμενα 231 ρεπό του προσωπικού, υπάρχει κίνδυνος να μην εξοφληθούν και εδώ θεωρείται βέβαιο ότι το προσωπικό έχει κουραστεί και αν δεν ενισχυθεί άμεσα, θα καταρρεύσει και αυτό αλλά και το εργαστήριο.
3. Παθολογοανατομικό:
Λειτουργεί με δύναμη 1 παρασκευάστρια.
Αποχώρησε τον Μάρτιο του 2010 με συνταξιοδότηση η τεχνολόγος κ. Γεωργιάδου και έτσι το τμήμα έμεινε μόνο με μία παρασκευάστρια. Μία παρασκευάστρια μόνο δεν μπορεί να πάρει την κανονική της άδεια, και για να γίνεται αντικατάστασή της από προσωπικό εκπαιδευμένο της αιμοδοσίας, πρέπει ο σταθμός αιμοδοσίας να έχει επάρκεια προσωπικού, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου