Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΟΑΕΕ:Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μειώθηκε 73% η φαρμακευτική δαπάνη

Πλεόνασμα για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια παρουσίασε το 2010 ο ΟΑΕΕ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Γεράσιμος Βουδούρης ενημερώνοντας σήμερα την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία του Οργανισμού. Τόνισε πως χάρις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση το τρίμηνο Οκτώβριος - Δεκέμβριος η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε 73,40% ενώ τόνισε πως έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα για 15 νέους σε ηλικία γιατρούς που έκοψαν συνταγές αξίας άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας μέσα σε δύο μήνες.

Επίσης, τόνισε πως η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο κ. Βουδούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Οργανισμού, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός κλείνει με πλεόνασμα 30 εκατ ευρώ, ενώ οι 570.000 από τους 800.000 ασφαλισμένους, έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ υπογράμμισε πως μέχρι πρότινος οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί, «έκοβαν» κάθε μήνα περί τις 300.000 συνταγές ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για τον ΟΑΕΕ ανέρχονταν ανά μήνα στα 25 εκατ. ευρώ. Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ εντόπισε δεκαπέντε συμβεβλημένους γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα σε δυο μήνες ξεπέρασαν σε αξία συνταγών τις 150.000 ευρώ ο κάθε ένας. Επισήμανε ότι πρόκειται για νέους σε ηλικία γιατρούς και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα ώστε να καταλογισθούν ευθύνες.

Ο κ. Βουδούρης εξήγγειλε τη δημιουργία πολυδύναμων διευθύνσεων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του οργανογράμματος του Οργανισμού με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών από τα λειτουργικά έξοδα , την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων . Σήμερα ο ΟΑΕΕ, διαθέτει 34 περιφερειακές διευθύνσεις εκ των οποίων 3 γενικές 17 επιτελικές και 109 περιφερειακά τμήματα ενώ απασχολεί 2.700 υπαλλήλους.

Εν συνεχεία ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στο φαινόμενο των οφειλετών, για το οποίο είπε ότι, εξαιτίας της κρίσης γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων κινείται στο περιβάλλον της αγοράς. Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ τόνισε πάντως, ότι το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην καταβολή των εισφορών δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση. "Μελετήσαμε το προφίλ των οφειλετών», είπε «και διαπιστώσαμε ότι 300.000 ασφαλισμένοι παραμένουν οφειλέτες για περισσότερα από 5 χρόνια και όχι μόνο τα δυο τελευταία που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση. Εντοπίσαμε ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωναν ετήσια εισοδήματα 80 και 90.000 ευρώ αλλά δεν κατέβαλαν ετήσιες εισφορές της τάξεως των 4.800 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων του Οργανισμού ανέρχονται στο ποσόν των 3 δις."

Ο κ. Βουδούρης, τόνισε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τρόϊκας, η είσπραξη του ποσού αυτού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Οργανισμού. Και παρότι από τις 300.000, οι 100.000 έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους υπάρχουν περίπου 2 δισ. τα οποία μπορούν να εισπραχθούν άμεσα. Σημείωσε, δε, πως με τη δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών που έδινε το άρθρο 10 του νέου ασφαλιστικού νόμου, προσήλθαν 35.000 ασφαλισμένοι με οφειλές 900 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου