Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Χορηγούσαν συμπληρώματα διατροφής σε πεθαμένους

Σκευάσματα... μπόντι μπίλντιγκ για 47 πεθαμένους (!) αλλά και για ακόμα 270 «ασφαλισμένους» ογκολογικούς ασθενείς, που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν είναι υπαρκτά πρόσωπα, συνταγογραφούσε, τα τελευταία χρόνια, κύκλωμα γιατρών, μεταξύ των οποίων και διευθυντές κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αλλά και γιατροί του ΙΚΑ σε συνεργασία με εταιρεία διατροφικών σκευασμάτων

Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες για συνταγές που... πρώτα υπέγραφαν οι γιατροί και τα στοιχεία συμπληρώνονταν εκ των υστέρων από την εταιρεία διατροφικών σκευασμάτων! Στην υπόθεση, που χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη του Ιδρύματος ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του ΙΚΑ, με ζημιά που ξεπερνά -σύμφωνα με εκτιμήσεις απ' τα μέχρι στιγμής στοιχεία- τα 10 εκατ. ευρώ, εμπλέκονται και 7 υπάλληλοι του ΙΚΑ, κυρίως εκείνοι που είχαν την ευθύνη ελέγχων των συνταγών.
«Συνδετικός κρίκος» μεταξύ των γιατρών και της εταιρείας εντοπίστηκε από τους ελέγχους να είναι προϊσταμένη χειρουργικής κλινικής, η οποία και τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα. Η ίδια, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, προωθούσε τα προϊόντα εταιρείας που είναι μέτοχος ο γιος της. Με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου ήδη εκδόθηκε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται η μεταβολή της νομικής κατάστασης ακινήτων της εταιρείας και των διαχειριστών της και γίνεται δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεών τους μέχρι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ.

Επιασαν δουλειά οι ελεγκτές
Στο μεταξύ, ορίστηκε για τις 6 Μαΐου και το πρώτο δικαστήριο της υπόθεσης, που αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς η έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, αποκαλύπτει συνεχώς νέες πτυχές με νέα στοιχεία της υπόθεσης. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά τελευταία και στη... Ρόδο (!), πλήθος πλαστών συνταγών που το κύκλωμα χορηγούσε και ανανέωνε συνεχώς, ενώ ελεγκτές του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ, αλλά και εισαγγελείς ερευνούν την έκταση της απάτης.

Ερευνάται ποιοι ευθύνονται από το ΙΚΑ και πώς κατάφερε η εν λόγω εταιρεία, που έχει έδρα της το Ηράκλειο, να συγκεντρώνει όλους τους «ασθενείς-πελάτες» από ολόκληρη την Κρήτη (και όχι μόνο), ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς του ιδρύματος οι χορηγήσεις των σκευασμάτων γίνονται από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ, στον τόπο κατοικίας του ασθενή.

Το κουβάρι αυτής της απίστευτης ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένας υπάλληλος του ΙΚΑ, που δεν ήταν... μυημένος στη «συνήθη διαδικασία», θέλησε να ελέγξει κανονικά τα παραστατικά που προσκόμισε εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρείας και ζητούσε να εισπράξει 40.000 ευρώ.

Ξεφυλλίζοντας τα έγγραφα εντόπισε αμέσως μια βεβαίωση που έδειχνε «μη έγκυρη» και πήγε στο γραφείο του προϊσταμένου του. Αυτό έγινε αφορμή να γίνει μια πρώτη έρευνα στα χαρτιά που ήδη χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και εισπράχθηκαν χρήματα, όπου με έκπληξη διαπίστωσαν ότι υπήρχαν και εκεί πλήθος άκυρων παραστατικών. Η συνέχεια ήταν να αρχίσει έρευνα που εντόπισε τις «πηγές» των επίμαχων συνταγών, στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, στην Παθολογική Ογκολογική Κλινική και στην Κλινική Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, για πλήθος συνταγές.

Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας χορηγούσε επαναλαμβανόμενες συνταγές συνέχεια στους παλαιούς ασθενείς, αλλά και στους 4 με 5 νέους ασθενείς κάθε ημέρα. Μικρό αριθμό συνταγών εντόπισε ο έλεγχος και στις κλινικές Νευροχειρουργική, Νευρολογική και Χειρουργικής Ογκολογίας.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Εγραφαν και διακινούσαν τις συνταγές

Η σχέση των γιατρών με τη συγκεκριμένη εταιρεία σκευασμάτων επιβεβαιώθηκε από πολλές πλευρές αλλά και από την ΕΔΕ που διέταξε η διοίκηση του νοσοκομείου, όπου γιατροί περιέγραφαν απίστευτες διαδικασίες και οικειότητες συναδέλφων τους με εκπροσώπους εταιρειών προμηθευτών και της συγκεκριμένης Εταιρείας, που σε κάποιες περιπτώσεις συμπλήρωναν οι εκπρόσωποι των εταιρειών στοιχεία στη συνταγή! «Τόσο η δόση όσο και ο χρόνος χορήγησης συμπληρώνονταν αργότερα από τους αντιπροσώπους των εταιρειών διατροφικών σκευασμάτων», αναφέρεται ως μαρτυρία εξεταζόμενων μαρτύρων στο πόρισμα της ΕΔΕ, που διενήργησε ο διευθυντής ΜΕΘ Ηρακλείου καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος.

«Ηταν συνήθης πρακτική, λέει μια μαρτυρία, οι αντιπρόσωποι των εταιρειών των διατρο­φικών σκευασμάτων να προσκομίζουν τις συνταγές χορήγησης των σκευασμάτων αυτών στη Γραμματεία του Τμήματος (Ακτινοθεραπείας) για βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του Διευθυντή του Τμήματος. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της άνεσης που είχαν οι αντιπρόσωποι των διατροφικών σκευασμάτων στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας. (...) Αυτή η πρακτική δείχνει ότι οι αντιπρόσωποι των διατροφικών σκευασμάτων αναλάμβαναν στην ουσία (και) τη διακίνηση των συνταγών ήδη από τον χώρο του νοσοκομείου».

Ηδη και επιθεωρητές του ΣΔΟΕ εξετάζουν καρτέλες ασθενών που φέρεται ότι έπαιρναν τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Ο Εισαγ­γελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης, ήδη σε έφοδο στο ΙΚΑ και στα γραφεία της Εταιρείας δέσμευσε όλο το προς έρευνα υλικό, καθώς και ένα υψηλής πιστότητας φωτοτυπικό από το γραφείο του διευθυντή Ακτινοθεραπείας, για το οποίο εξετάζεται αν χρησιμοποιήθηκε στην αναπαραγωγή πλαστών παραστατικών.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου