Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

“Μαύρη τρύπα” 900.000 ευρώ στο ΑΧΕΠΑ

“Φέσι” 900.000 ευρώ στο “ΑΧΕΠΑ” από τα κυλικεία που λειτουργούν στο νοσοκομείο! Τη στιγμή που τα υλικά πρώτης ανάγκης, όπως γάζες και βαμβάκι, “στερεύουν” μέρα με τη μέρα κι ακόμη και η εξοικονόμηση ενός ευρώ έχει τεράστια σημασία για την προμήθεια υλικών και την αναβάθμιση των τμημάτων του νοσοκομείου, υπάρχει μια “μαύρη τρύπα” χιλιάδων ευρώ, τα οποία απλώς δεν... εισπράττονται.

Όπως καταγγέλλει στη “ΜτΚ” το σωματείο εργαζομένων του “ΑΧΕΠΑ”, το πρώτο κυλικείο, που λειτούργησε επί σχεδόν μία δεκαετία στο υπόγειο του νοσοκομείου, κοντά στα γραφεία του σωματείου, αλλά τελικά έκλεισε λόγω λήξης της σύμβασής του, χρωστά στο νοσοκομείο απλήρωτα ενοίκια ύψους περίπου 300.000 ευρώ. Το δεύτερο, που λειτουργεί από το 2006 μέχρι σήμερα, δίπλα στην είσοδο του “ΑΧΕΠΑ” επί της οδού Αγίου Δημητρίου, χρωστάει τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενοίκια ύψους 600.000 ευρώ. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2010 το σωματείο εργαζομένων προσέφυγε στη δικαιοσύνη και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τα διαφυγόντα χρέη από τα ενοίκια που δεν κατέβαλαν τα δύο κυλικεία, αλλά τελικά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Ταυτόχρονα, είχε ενημερώσει με σχετικές επιστολές τόσο τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και τον νυν υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
“Ο ιδιοκτήτης του παλιού κυλικείου ήταν συνεπής όλα τα χρόνια, ωστόσο τους τελευταίους 5-6 μήνες δεν μπορούσε να πληρώσει. Ταυτόχρονα, η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου έκανε νέο κυλικείο στην είσοδο του ‘ΑΧΕΠΑ’ επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Το κυλικείο αυτό έγινε μέσα σε μία μέρα και ο τζίρος του παλιού έπεσε. Δεν πλήρωνε λοιπόν τα ενοίκια γιατί δεν ‘έβγαινε’. Τελικά, η σύμβαση του παλιού έληξε και αυτό έκλεισε. Με την ανοχή της τότε διοίκησης παρέμειναν ανεξόφλητα τα χρέη και σήμερα ο παλιός ιδιοκτήτης δίνει κάποια χρήματα έναντι, αν και η σύμβαση που είχε υπογραφεί δεν προέβλεπε διακανονισμό, ενώ συνολικά χρωστάει 300.000 ευρώ. Όσο για το δεύτερο κυλικείο, χρωστάει στο ‘ΑΧΕΠΑ’ 600.000 ευρώ από ενοίκια”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, Χαράλαμπος Κοροξενός.

Τα χρήματα θα κάλυπταν τις ελλείψεις σε υλικά
“Είναι αδιανόητο να μην μπορεί η διοίκηση του νοσοκομείου να εισπράξει 900.000 ευρώ, και μάλιστα τη στιγμή που οι ελλείψεις υλικών είναι τραγικές. Οι συνάδελφοι αγοράζουν με δικά τους λεφτά βαμβάκι, ενώ με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης, αλλά και να γίνουν εργασίες ανακαίνισης τμημάτων και να λειτουργήσει η μηχανοργάνωση για το σύστημα προμηθειών”, δηλώνει ο κ. Κοροξενός.
Για παρανομίες στη λειτουργία του κυλικείου που βρίσκεται στην είσοδο του νοσοκομείου επί της οδού Αγίου Δημητρίου κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων, Χρήστος Παμλίδης.
“Πλέον το κυλικείο αυτό είναι μονοπώλιο στον χώρο του νοσοκομείου. Αν και απαγορεύεται η πώληση και διάθεση ειδών κυλικείου μέσα σε θαλάμους και τμήματα, αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο κυλικείο κάνει... delivery μέσα στο νοσοκομείο, που σημαίνει ότι διακινούνται χωρίς έλεγχο τρόφιμα σε τμήματα του νοσοκομείου. Υπήρξαν και διαμαρτυρίες από διευθυντές κλινικών, αλλά η διοίκηση δεν κάνει τίποτε για το θέμα αυτό”, υποστηρίζει ο κ. Παμλίδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι “μιλάμε για 900.000 ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για την αγορά υλικών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Χρησιμοποιούνται ακόμη και σεντόνια για τον καθαρισμό των ασθενών, αφού δεν υπάρχουν χαρτοβάμβακες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνοδού που αναγκάστηκε να αγοράσει από την τσέπη του πάνες ακράτειας για τον άρρωστό του”.


Τι λέει η διοίκηση του νοσοκομείου

Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” Γιώργος Βέργουλας εξηγεί στη “ΜτΚ” ότι το κυλικείο που λειτουργεί στην είσοδο της οδού Αγίου Δημητρίου χρωστάει περίπου 600.000 ευρώ στο νοσοκομείο από απλήρωτα ενοίκια.
“Είμαστε στα δικαστήρια. Πριν ενάμιση χρόνο καταγγείλαμε τη σύμβαση και ζητήσαμε να φύγει ο ιδιοκτήτης, αλλά αναβλήθηκε πολλές φορές το δικαστήριο. Υπήρχαν καθυστερήσεις και τώρα η υπόθεση θα εκδικαστεί σε ένα μήνα. Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε στο θέμα αυτό. Όσο για το delivery, εφόσον εντοπιστεί ότι γίνεται, θα υπάρξει πρόστιμο”, τονίζει ο κ. Βέργουλας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρέη προς το νοσοκομείο έχει και ο ιδιοκτήτης του παλιού κυλικείου. Μάλιστα, εξηγεί ότι είχε γίνει διαγωνισμός για λειτουργία νέου κυλικείου, αλλά δεν ευδοκίμησε, οπότε αναμένεται να γίνει και δεύτερος διαγωνισμός.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες των εργαζομένων περί ελλείψεων σε υλικά στο νοσοκομείο, ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν. .

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου