Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ερημώνουν τα κέντρα υγείας στο νομό Μαγνησίας

Η πολιτική εξυγίανσης στο χώρο της δημόσιας υγείας φαίνεται πως στοχεύει την κατάρρευση των δημόσιων Νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας. Μετά τη λίστα των 350 και πλέον ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά τη μετακίνηση της μοναδικής παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής στο Νοσοκομείο Λαμίας από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων και νοσηλευτών από όλα τα Κέντα Υγείας της Μαγνησίας στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς λήγουν οι οχτάμηνες συμβάσεις των 54 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι κάτοικοι της περιφέρειας είναι αναστατωμένοι με τις εξελίξεις και ο φόβος πως τα Κέντρα Υγείας θα ερημώσουν ολοένα αυξάνεται.



Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας. Πρόσφατα τους ανακοινώθηκε πως εξαιτίας της λήξης των οχτάμηνων συμβάσεων 54 εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου θα πρέπει να μετακινηθούν από τα Κέντρα Υγείας που εργάζονται στο Νοσοκομείο για να καλύψουν τις εκεί ανάγκες.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλα τα Κέντρα Υγείας. Η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλλη Χονδρογιάννη υπογράμμισε πως «οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να μετακινηθούν χωρίς να ερωτηθούν. Αν και είναι νόμιμη η μετακίνησή τους, δεν είναι ηθική. Την Τρίτη θα κατατεθεί σχετικό έγγραφο στο Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ θα επιδιώξουμε ως Σύλλογος μία συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουμε το ζήτημα».
Η απόφαση αυτή για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου έχει προκαλέσει την αγανάκτηση όχι μόνο των ίδιων των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της περιφέρειας.
Μόλις διέρρευσε αυτή η είδηση οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν. Μιλώντας με εργαζομένους και γιατρούς στα Κέντρα Υγείας εξέφρασαν τους φόβους τους για την ερήμωση των Κέντρων Υγείας και το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μετακίνηση εργαζομένων αλλά και γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο γίνεται τουλάχιστον εδώ και πέντε χρόνια, όμως τώρα είναι η πρώτη φορά που γίνεται με τόση μαζικότητα.


Συνεχείς οι μετακινήσεις
στο Νοσοκομείο Λαμίας

Τη Μ. Τρίτη ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αποκάλυψε πως με απόφαση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετακινείται για να καλύψει εφημεριακές ανάγκες του Νοσοκομείου Λαμίας η μοναδική παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, η οποία εξυπηρετεί ολόκληρο το Νότιο Πήλιο.
Ωστόσο η μετακίνηση αυτή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Από το Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει ένας κύκλος μετακινήσεων από τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας προς το Νοσοκομείο Λαμίας.
Ειδικότερα οι δύο παιδίατροι του Κέντρου Υγείας Αλμυρού και οι δύο παιδίατροι του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου έχουν καλύψει εφημεριακές ανάγκες επί ένα τρίμηνο στο Νοσοκομείο Λαμίας, αφήνοντας χωρίς τη θέλησή τους ακάλυπτες της περιοχές της Μαγνησίας αλλά και τους εκατοντάδες μικρούς ασθενείς.
Την κορυφή όμως του παγόβουνου αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της Υ.ΠΕ για την μετακίνηση της παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής.
Αφενός γιατί είναι η μοναδική παίδιατρος σε όλη την περιοχή, μιας και το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς δεν έχει παιδίατρο, αφετέρου γιατί ακόμη πολλά παιδιά νοσούν από διάφορες ιώσεις.
Μάλιστα τη Μ. Τρίτη κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου τηλεφωνούσαν στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για να μιλήσουν με την παιδίατρο και δήλωναν εξοργισμένοι με αυτή την μετακίνησή της.
Σχολιάζοντας το γεγονός η κ. Νέλλη Χονδρογιάννη σημείωσε: «Ιδίως αυτές τις ημέρες η κίνηση στο Κέντρο Υγείας είναι αυξημένη. Τα παιδάκια έχουν ιώσεις, οι γονείς είναι ανάστατοι με την μετακίνηση της κ. Δαμαλά και ρωτούν συνεχώς πότε θα επιστρέψει και τι θα συμβεί στο μέλλον. Είναι αδιανόητο μια περιοχή όπως αυτή του Νοτίου Πηλίου που καλύπτει από τα Καλά Νερά μέχρι και το Τρίκερι να μένει χωρίς παιδίατρο, όχι γιατί δεν υπάρχει στο Κέντρο Υγείας αλλά γιατί μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας».
Να σημειωθεί πως μετά το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ παρέμβαση έκανε και ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκος Φορτούνας, ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν και βρίσκονται σε αναβρασμό.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου