Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ποινικές διώξεις για την κομπίνα στο ΙΚΑ Ηρακλείου

Για κακούργημα και οι γιατροί που εμπλέκονται

Δέκα άτομα, στην πλειονότητα τους γιατροί, διώκονται πλέον με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες ως εμπλεκόμενοι στην κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί σε βάρος του ΙΚΑ με τις συνταγογραφήσεις πανάκριβων διατροφικών σκευασμάτων ακόμα και σε νεκρούς. Ο κύκλος των διωκόμενων προσώπων αναμένεται να διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες με την παράδοση του πορίσματος της ΕΔΕ για την εμπλοκή στην υπόθεση υπαλλήλων του ΙΚΑ.


Το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας που είχε διαταχθεί για την διερεύνηση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες το περιεχόμενο του είναι «καταπέλτης».

Όπως έγινε γνωστό, χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου, Νίκος Μαρκάκης, άσκησε ποινικές διώξεις για την υπόθεση. Ειδικότερα οι δέκα που «στοχοποιούνται» με βάση την προκαταρκτική έρευνα αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κατηγορίες: της απάτης σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και άμεσης συνέργειας στην προαναφερόμενη κατηγορία, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της άμεσης συνέργειας στο συγκεκριμένο αδίκημα.

Έγκυρες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας προέκυψαν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ενώ προκύπτουν στοιχεία που διευρύνουν το μέγεθος της οικονομικής ζημίας σε βάρος του ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ύψος της απάτης υπολογίζεται περίπου σε πέντε εκατομμύρια ευρώ ενώ εμπλεκόμενοι φέρονται-είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους-γιατροί του ΙΚΑ και δημόσιων νοσοκομείων καθώς και διοικητικοί υπάλληλοι.

Αποκαλυπτικά όμως είναι και τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο διευθυντής του ΙΚΑ, Νίκος Ροκαδάκης, όταν προ καιρού παρέδωσε στην Εισαγγελία Ηρακλείου τους φακέλους της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Όπως είχε αποκαλύψει, όλες οι πληρωμές για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής για ασθενείς εντός και εκτός Κρήτης γίνονταν από το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Ηράκλειο. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι φέρεται να υπήρχε «ρεύμα» ασθενών από τη Ρόδο για τους οποίους επίσης οι πληρωμές γίνονταν από το κατάστημα του Ηρακλείου.

Με βάση τους φακέλους τα στοιχεία των οποίων είχαν διασταυρωθεί, προέκυψε ότι κατά μέσο όρο τα ποσά που αντιστοιχούν ανά περίπτωση υπολογίζονται σε 2.500 ευρώ μηνιαίως ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που ελάμβαναν έως και 7.500 ευρώ μηνιαίως.

Στην διάρκεια επίσης της έρευνας προέκυψε ότι τουλάχιστον 50 συνταγογραφήσεις είχαν αποδέκτες ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν συνταγογραφήσεις πανάκριβων σκευασμάτων σε ασθενείς για τους οποίους όμως η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή δεν είχε κανένα αντίκρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Μαίου, αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει το ΙΚΑ σε βάρος της εταιρείας προμήθειας υγειονομικού υλικού που φέρεται να εμπλέκεται στην υπό διερεύνηση κομπίνα. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, παραμένει σε ισχύ η δικαστική απόφαση προσωρινής διαταγής συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αλλά και των φυσικών προσώπων της έως του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως έχει γράψει η “Π”, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα μας αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην κομπίνα.

Υποστηρίζουν ότι τις καταγγελλόμενες συναλλαγές τις εκτελούσε κατά κύριο λόγο συγκεκριμένος υπάλληλος της εταιρείας κι ότι εκείνοι δεν είχαν την παραμικρή γνώση για όσα καταγγέλλονται κάτι το οποίο έχουν κοινοποιήσει με εξώδικη δήλωση και στο ΙΚΑ.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου