Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Να αποτραπεί η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Ευρεία συζήτηση για την αποτροπή υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας σε βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγίου Νικολάου προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ολοκληρωμένη έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, τα προβλήματα και τις προοπτικές του, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για ενδεχόμενη υποβάθμισή του
 από τις αλλαγές που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο στο χώρο της υγείας. Την έκθεση συνέταξε ύστερα από ενδελεχή έρευνα ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Χατζηδάκης, εισπράττοντας εύσημα από ολόκληρο το σώμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόθυμα συμφώνησε στην ανάγκη εν όψει εξελίξεων στο χώρο της υγείας, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, να ολοκληρωθεί και να στελεχωθεί, συνεχίζοντας να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ακόμη και τριτοβάθμιας περίθαλψης, σε επίπεδο νομού αλλά και εκτός ορίων του νομού, όπως συμβαίνει κατά τη θερινή κυρίως περίοδο.

Οι προτάσεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα τις παρακάτω προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε ο συνδυασμός της ελάσσονος μειοψηφίας και ο επικεφαλής της Βασίλης Χατζηδάκης:

- Ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας με ολοκληρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό

- Κάλυψη της αναγκαίας δαπάνης για την περαίωση της Β2 φάσης, αλλά και για τον πλήρη εξοπλισμό της με σύγχρονο ιατρικό-διαγνωστικό εξοπλισμό

- Άμεση μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού εντός της εγκατάστασης του Νοσοκομείου, στους κενούς χώρους των κλινικών που θα μεταφερθούν στη νέα πτέρυγα

- Άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εξαίρεση της υγείας από το 5 προς 1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις, αφού ποτέ η υγεία δεν είχε υπεράριθμο προσωπικό.

- Σταδιακή κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης

- Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νέο χαράτσι 5 € στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Δεν πρέπει να μετατρέπονται οι ασθενείς σε πελάτες και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις.

- Άμεση πρόσληψη οικογενειακών γιατρών στο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, για να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου από την ιατρική φροντίδα, που μπορεί να παρέχεται εκτός Νοσοκομείου.

- Στόχευση για άμεση λειτουργία αστικού τύπου Κέντρων Υγείας στο νομό μας με παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο εναγκαλισμός του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός συστήματος ΠΦΥ. Όμως ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί τον απαραίτητο ενδιάμεσο κρίκο για την ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν λαϊκή υγεία.

- Στήριξη της προσπάθειας του Νοσοκομείου Νεαπόλεως για τη δημιουργία του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης. Η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου τριτοβάθμιας περίθαλψης στον Άγιο Νικόλαο θα βοηθήσει επί πλέον σε αυτό το στόχο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου