Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Απειλητικές διαστάσεις λαμβάνει η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί για την Ελλάδα η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά. Στην πλειονότητά τα μικρόβια που απομονώνονται στα ελληνικά νοσοκομεία είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά, συνεπώς οι αντίστοιχες λοιμώξεις δύσκολα θεραπεύονται. 
 
Εως το 80% των μικροβίων που απομονώνονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις ομάδες αντιβιοτικών, ενώ η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, όπου η πανανθεκτική κλεμπσιέλα Klebsiella έχει πλέον εγκατασταθεί σε μεγάλη έκταση στα νοσοκομεία.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπου συζητείται η διασπορά από τη χώρα μας μικροοργανισμών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία (μέσω ασθενών που διακομίστηκαν από την Ελλάδα σε νοσοκομεία της Βόρειας Ευρώπης) με επακόλουθο την πρόκληση επιδημικού επεισοδίου εκεί. Πλέον, οι ασθενείς από την Ελλάδα υφίστανται χρονοβόρο έλεγχο πριν εισαχθούν σε νοσοκομεία της Ολλανδίας, της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση αντιβιοτικών. Ωστόσο, η μικροβιακή αντοχή και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, παρόλο που γενικά συνδέονται με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, έχει διεθνώς αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο νοσοκομείο και γενικά αποτελούν δείκτη επάρκειας:

•των διαδικασιών ελέγχου λοιμώξεων (π.χ. πλύσιμο χεριών αλλά και διαθεσιμότητα των σχετικών υποδομών),

•της κατανομής του νοσηλευτικού προσωπικού,

•της κατά το δυνατόν ελάττωσης του χρόνου νοσηλείας διά του συγχρονισμού των διαδικασιών (χειρουργεία, αναμονές για απεικονιστικές εξετάσεις κτλ.)

Η αντιμετώπιση

Η γενικότερη στάση της κοινωνίας και η στάση του πληθυσμού στην πολυφαρμακία αποτελούν παραμέτρους στη διαμόρφωση του προβλήματος. Σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα, επίσης, που επιτείνει το πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πλέον δεν επενδύουν στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να υποχωρούμε στην προ των αντιβιοτικών περίοδο και λοιμώξεις που προ δεκαετίας θεραπεύονταν πλέον να μη θεραπεύονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα κράτη και τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα δημόσιας υγείας, προβάλλοντας τους εξής άξονες-προτεραιότητες:

•Πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

•Εφαρμογή συστημάτων επιτήρησης.

•Λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών.

•Διαπίστευση της ποιότητας των φαρμάκων.

•Αποτελεσματικός έλεγχος των λοιμώξεων.

•Ενίσχυση της έρευνας.

ΠΗΓΗ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου