Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Τα οξυμένα προβλήματα του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες εξέθεσε στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Νίκος Ντακάκης.


Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος Αντώνης Μαθιουδάκης και η Δ/ντρια του κέντρου Αθηνά Ανδρεάδου.

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αντιμετωπίζει σήμερα οξυμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την υποστελέχωση, αφού από τις έντεκα θέσεις ειδικευμένου προσωπικού, ξεακολουθούν να παραμένουν κενές οι έξι, με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία του και την ουσιαστική αδυναμία ανάπτυξης προγραμμάτων.

Σημειώνεται επίσης, ότι εκτός των παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη τόσο οδηγού, όσο και συντηρητή των εγκαταστάσεων. Το κτήριο, αν και σύγχρονο (παραδόθηκε το 2004), παρουσιάζει αρκετά προβλήματα λόγω κακοτεχνιών και παντελούς έλλειψης συντήρησης.

Παρά τα παραπάνω και χάρις στην αξιέπαινη προσπάθεια του προσωπικού, όπως είπε ο κ. Ντακάκης, το Κέντρο εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα άτομα με αναπηρία, με τη λειτουργία των παρακάτω προγραμμάτων:

• Πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση της κινητικής λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρία.

• Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο διαμέρισμα της Αυτόνομης Διαβίωσης, βρίσκεται μέσα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, τον οποίο τα άτομα με αναπηρία εκπαιδεύονται σε καθημερινές δεξιότητες (διαχείριση χρημάτων, κουζίνα, ψώνια, προετοιμασία φαγητού, φροντίδα χώρου, κυκλοφοριακή αγωγή κ.ά.). Επιπλέον συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, (Επισκέψεις στην κοινότητα, εκδρομές, βόλτες στην πόλη κ.ά.) με στόχο την καλύτερη κοινωνικοποίηση και την ενίσχυση της αυτοδιάθεσής τους.

• Πρόγραμμα γυμναστικής, με ειδικευμένο γυμναστή, τον οποίο παρέχει ο ΔΑΟΡ.

Η κ. Λιονή εξέφρασε την απεριόριστη συμπαράστασή της στο προσωπικό και το Διοικητικό Συμβούλιο του κέντρου και δήλωσε, παρότι αναρμόδια μιας και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, πως θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να λυθούν κατά το δυνατόν τα προβλήματα. Δήλωσε επίσης πρόθυμη να επισκεφτεί σε πρώτη ευκαιρία το κέντρο και σε συνεργασία με τη Διοίκησή του να εργαστεί για την αναζήτηση λύσεων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου