Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Zητούνται γιατροί για τη Μονάδα Νεογνών στα Χανιά

Γιατρούς από άλλα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να την στελεχώσουν, αναζητά η ΔΥΠΕ Κρήτης για να επαναλειτουργήσει τη Μονάδα Νεογνών στα Χανιά,
 ενώ περισσότερες από 5000 υπογραφές πολιτών που διαμαρτύρονται συγκεντρώθηκαν για να ανοίξει το τμήμα που έβαλε λουκέτο, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να εργαστούν εκεί, παρά το γεγονός ότι οι αναγκαίες θέσεις έχουν προκηρυχθεί.

Η ΔΥΠΕ ενημέρωσε χθες με νέο έγγραφο το υπουργείο Υγείας για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την κλειστή μονάδα, ζητώντας μεταξύ άλλων να εξεταστεί η δυνατότητα απόσπασης γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης για να λειτουργήσει το τμήμα στα Χανιά.

Ξεσηκωμός στα Χανιά

Τουλάχιστον 5000 πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα το κείμενο, με το οποίο ζητείται η άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Νεογνών ως Εντατικής και όχι ως Ενδιάμεσης Νοσηλείας.

Αυτό γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Ζαφείρης Μανιουδάκης, στο περιθώριο της συνάντησης με τους κυρίους Δουλγεράκη και Νικολαράκη.

Ο κ. Μανιουδάκης τόνισε ότι “η Μονάδα είναι απαραίτητη για τη Δυτική Κρήτη. Γεννιούνται πάνω από 3000 παιδιά ετησίως στη Δυτική Κρήτη, οπότε θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 12 κρεβάτια ενδιάμεσης νοσηλείας νεογνών και 6 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας νεογνών. Παρʼ όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα”.

“Οι γιατροί δεν θέλουν να δουλέψουν”, λέει η διευθύντρια της Μονάδας στο ΠΕΠΑΓΝΗ

“Οι ίδιοι οι γιατροί δεν έχουν διάθεση να δουλέψουν για να ανοίξουν τη μονάδα”, ήταν τα σχόλια που έκανε μιλώντας στην “Π” η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η οποία πρόσθεσε: “Όταν εγώ ήλθα στο ΠΕΠΑΓΝΗ για να λειτουργήσουμε τη μονάδα, ήμουν η μόνη νεογνολόγος και η δουλειά μου ήταν να εκπαιδεύσω τους παιδίατρους που ήλθαν να την στελεχώσουν.

Αυτό πρέπει να γίνει και στη μονάδα των Χανίων και όχι να ζητούν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία”.



80-100 μωρά ετησίως από τα Χανιά

Η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι ετησίως περίπου 80-100 μωρά από τα Χανιά χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Νεογνών ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικό τέτοια μονάδα να λειτουργεί στο νοσοκομείο Χανίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΠΕΠΑΓΝΗ έχει 25 κλίνες νεογνών, ωστόσο σχεδόν πάντα αυξάνονται και φθάνουν τις 30, για να καλυφθούν οι ανάγκες αφού το νοσοκομείο καλύπτει περιστατικά, όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα κ.λπ.

Το Βενιζέλειο έχει την δυνατότητα νοσηλείας 20 νεογνών.

Η νεογνολόγος υπογράμμισε: “Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πλευρά και των γιατρών για να επαναλειτουργήσουν το τμήμα.

Ακόμα θυμάμαι το έγγραφο που μου έστειλαν το περυσινό καλοκαίρι από την Μονάδα των Χανίων, ότι “κλείνουμε λόγω αδειών” λες και είναι περίπτερο. Αλλά και στα περίπτερα όταν ένας εργαζόμενος φεύγει με άδεια μένουν άλλοι για να μπορέσουν να τα λειτουργήσουν”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου