«Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» χαρακτηρίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου,
εμμέσως πλην σαφώς, σε ένα άκρως αποκαλυπτικό και συνάμα ανησυχητικό υπόμνημα -
αναφορά του Συλλόγου Εργαζομένων, προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ.
Κ. Μπούτσικο, που προκάλεσε ήδη την παρέμβασή του
, αλλά και την υποβολή της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη διαπίστωση ποινικά κολάσιμων πράξεων από αρμόδιους για την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού μας ιδρύματος στη Βουλή των Ελλήνων.
Παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κοινοβουλίου με τον αιτούμενο, ουσιαστικά, έλεγχο των Υπουργών Υγείας από το έτος 2010 έως σήμερα, το σίγουρο όμως είναι ότι ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι" και είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας η επίλυση όλων των προβλημάτων του νοσοκομείου ενόψει και της έναρξης της φετινής, κρίσιμης από κάθε άποψη, θερινής περιόδου.
Ο κ. Εισαγγελέας ανέφερε σε επιστολή - "καμπανάκι" προς τους αρμόδιους ότι από την αναφορά του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, καθώς και από ιδία αντίληψη, προκύπτει ότι δεν προστατεύονται επαρκώς και διακυβεύονται σοβαρώς τα δικαιώματα της ζωής και της υγείας των κατοίκων της Ρόδου και κατ' επέκταση της Δωδεκανήσου, καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται τα Δωδεκάνησα τους θερινούς μήνες, παρά τις άοκνες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου.
Στην αναφορά του Συλλόγου, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η "δ" αναφέρονται τα εξής:
"Κύριε εισαγγελέα,
σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης που έγινε την Πέμπτη 2/2/2012, σας καταθέτουμε τα παρακάτω έγγραφα:
1. το από 2-2-2012 ψήφισμα της γενικής μας συνέλευσης.
2. την αριθμ. 3221/6-2-2012 αναφορά των Τομεαρχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν στα νοσηλευτικά τμήματα υπηρετεί ένας μόνο νοσηλευτής (μονοβάρδια) κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.
3. την αριθμ. 2974/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Παιδιατρικής Κλινικής στην οποία μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι «το υπάρχον προσωπικό δεν είναι επαρκές για την ασφάλεια των νοσηλευομένων παιδιών».
4. την αριθμ. 3101/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Ορθοπαιδικής Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η ύπαρξη δύο νοσηλευτριών κρίνεται άκρως απαραίτητη, η μονή βάρδια θα έχει αρνητικές συvέπειες, όχι μόνο στην ολιστική φροντίδα και κατ΄ επέκταση στην υγεία των ασθενών αλλά και στην υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού».
5. την αριθμ. 3068/3-2-2012 αναφορά της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Μονάδας Εμφραγμάτων στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει- ότι «στη μονάδα εμφραγμάτων μεταφέρονται περιστατικά διασωληνωμένων ασθενών παρότι δεν προβλέπεται το υφιστάμενο προσωπικό να τα αντιμετωπίσει και διαχειριστεί, λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος και της ελλιπούς εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η νοσηλευτική φροντίδα να είναι χαμηλής ποιότητας και να αυξάνονται οι λοιμώξεις και η εξάντληση του προσωπικού».
6. την αριθμ. 3108/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Β'Χ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «παραμένουν 12 βάρδιες ακάλυπτες, δεν υπάρχει πιθανότητα χορήγησης κανονικής άδειας με αποτέλεσμα την επισφαλή νοσηλεία των ασθενών».
7. την αριθμ.3036/3-2-2012 αναφορά της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «το προσωπικό εργάζεται εκ περιτροπής με ένα ρεπό εβδομαδιαίως και πολλές φορές μεσολαβεί χρονικό διάστημα έως και 5 μηνών μεταξύ των αδειών. Οφείλουμε 431 ρεπό και η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε σωματική κα ψυχολογική κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η μη ορθή φροντίδα των βαρέως πασχόντων συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».
8. την αριθμ. 2994/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Ουρολογικής Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πρόγραμμα είναι επισφαλές, οριακό και με μονοβάρδιες.
9. την αριθμ. 2993/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της ΩΡΛ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πρόγραμμα είναι οριακό, επισφαλές και με μονοβάρδιες.
10. την αριθμ. 2975/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Καρδιολογικής Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το πρωί είναι βάρδια-η μαθήτρια και η προϊσταμένη, το απόγευμα και τη νύχτα τις περισσότερες φορές είναι μονοβάρδια, γεγονός που είναι πολύ επικίνδυνο για ένα τμήμα σαν την καρδιολογική, που εφημερεύει καθημερινά και επομένως το πρόγραμμα δεν είναι ασφαλές τόσο για τους ασθενείς όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό».
11- την αριθμ. 3014/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης των Επειγόντων Περιστατικών στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι αίθουσες του χειρουργείου και της αναζωογόνησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια λόγω της έλλειψης νοσηλευτών».
12. την αριθμ. 3032/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Α'Χ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μένουν 9 βάρδιες μονές με αποτέλεσμα την επισφαλή νοσηλεία των ασθενών».
13. την αριθμ. 3039/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης-του Αναισθησιολογικού Τμήματος στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τα προγράμματα είναι επισφαλή και οριακά , έχει άμεση ανάγκη τουλάχιστον από δύο νοσηλεύτριες για να καλύψει τον χώρο της ανάνηψης καθώς και την ομάδα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης».
14. την αριθμ. 3038/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Β' ΠΑΘ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μένουν δύο βάρδιες ακάλυπτες - μονοβάρδια».
15. την αριθμ. 3103/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Ν' Χ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών της Κλινικής δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου ασφαλές».
16. την αριθμ. 3153/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Α'ΠΑΘ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το εξουθενωμένο σωματικά και ψυχολογικά το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό έχει υποβαθμίσει τη νοσηλευτική φροντίδα και αντιμετώπιση των νοσηλευομένων ασθενών, αφού υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι ότι ο τομέας αυτός της υγείας μπορεί να λειτουργήσει σε αυτές τις τριτοκοσμικές καταστάσεις».
17. την αριθμ. 3108/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης του Χειρουργείου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «σε κάθε χειρουργική αίθουσα καθημερινά απαιτούνται μια αδελφή κίνησης και μία εργαλειοδότρια, ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται 198 ρεπό, ότι τα προγράμματα είναι εξουθενωτικά για το προσωπικό όπως απόγευμα-πρωί-νύχτα-νυχτερινή ανάπαυση - απόγευμα, ότι σε κάθε χειρουργείο υπάρχει μία ομάδα ασφαλείας, που σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, είτε είναι από τις κλινικές είτε είναι από το ΤΕΠ, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο καλύπτει τις ανεπτυγμένες αίθουσες καθημερινά και ότι η παρουσία ενός επείγοντος περιστατικού απαιτεί την άμεση διακοπή μιας χειρουργικής σε εξέλιξη αίθουσας, με ότι αυτό συνεπάγεται».
18. την αριθμ. 3053/3-2-2012 αναφορά της Τομεάρχου του Παθολογικού Τομέα στην οποία αναφέρει για περιστατικό που συνέβη στην Α'ΠΑΘ Κλινική λόγω της υποστελέχωσης της κλινικής στις 2-2-2012.
19. την αριθμ. 3109/6-2-2012 αναφορά της υπεύθυνης του τμήματος Αιμοδοσίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η αιμοδοσία λειτουργεί με μεγάλη δυσκολία με μόνο 4 άτομα σε κυκλικό ωράριο, που εργάζονται συνεχόμενα σαββατοκύριακα, με πολλές νυχτερινές βάρδιες, χωρίς ρεπό ξεκούρασης, κανονικές άδειες του 2011 και του 2012. Συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι η μη πραγματοποίηση αιμοληψιών, ζήτημα σοβαρό γιατί θα έχουμε έλλειψη μονάδων αίματος και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία και για τις έκτακτες ανάγκες μας. Ήδη έχουν ακυρωθεί οι αιμοληψίες τον Δεκέμβριο του 2011, μετά το απότομο και άνευ προειδοποίησης άνοιγμα των επιπλέον αιθουσών του χειρουργείου, είχε σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ήδη δυσχερές έργο του προσωπικού, φθάνοντας στα όρια της αντοχής του».
20. την αριθμ. 3035/6-2-2012 αναφορά της Βοηθού Φαρμακείου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν έχω την επιστημονική - τεχνική κατάρτιση και εξειδίκευση για παραγγελίες φαρμάκων, επειδή δεν έχουμε φαρμακοποιό, δεν θα μπορούμε να παραγγείλουμε φάρμακα, με αποτέλεσμα σε εύλογο χρονικό διάστημα να μην έχουμε φάρμακα για τους απόρους, τους εξωτερικούς ασθενείς, τους καρκινοπαθείς, τους νοσηλευόμενους, δεν θα έχουμε ναρκωτικά φάρμακα για τα χειρουργεία, το ιατρείο πόνου κ.τ.λ.»
21. την αριθμ. 3156/6-2-2012 αναφορά διευθυντή και της υπεύθυνης του ακτινολογικού στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τίθεται θέμα άρσης λειτουργίας του ενός από τα δύο ακτινολογικά, λόγω έλλειψης χειριστών, καθίσταται πλέον αδύνατο να εξυπηρετηθούν , τα επί κλίνης και υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση του προσωπικού με ακτινοβολία».
22. ενδεικτικά προγράμματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας από 6-2-2012 έως και 12-2-2012, της ΟΡΘ, ΚΑΡΔ, Α'Χ, Β'Χ, Α'ΠΑΘ, Β'ΠΑΘ, ΠΑΙΔ, στα οποία σημειώνονται οι μονοβάρδιες τα οποία υπέγραψε με την ιδιότητα του αναπληρωτή Διοικητή (επειδή ο κ.Παπανικόλας δεν έχει ορισθεί επίσημα Διοικητής και ύστερα από συνεννόηση μαζί του, μετά από παραλαβή του αριθμ. 13/2307/27-1-2012 εγγράφου της Διοικήτριας 2ης ΥΠΕ με το οποίο αποφασίστηκε η ανάκληση των πράξεων-αποφάσεων του πρώην Διοικητή Γ.Ν.Ρόδου (επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο του κου Δασκαλάκη).
23. το αριθμ. 2909/2-2-2012 έγγραφο της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας προς τον κ.Δασκαλάκη, με το οποίο καταθέτει τα νοσηλευτικά προγράμματα των τμημάτων, επισημαίνοντας ότι προκύπτουν, πολλές μονοβάρδιες οι οποίες κατά την άποψη όλων ανεξαιρέτως των στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δεν καθιστούν τα προγράμματα ασφαλή. Επιπρόσθετα ζητά να της διευκρινιστεί εγγράφως πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά, αφού δεν έχουν μεταβληθεί οι λόγοι, για τους οποίους είχε γίνει η αναγκαστική συστέγαση των τμημάτων και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μονοβάρδιες, που προέκυψαν μετά την έγγραφη εντολή του.
24. το αριθμ.2408/30-1-2012 έγγραφο του Διευθυντή της Β'Χ Κλινικής, με το οποίο προτείνει και καταθέτει πρόγραμμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
25. το αριθμ. 2434/30-1-2012 του Διευθυντή του Χειρουργικού Τομέα, με το οποίο προτείνει σχέδιο λειτουργίας Χειρουργικού Τομέα.
Με τιμή
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Ρ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΛΟΥΚΙΑ, ΖΙΩΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΕΤΣΕΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΖΙΝΗ ΧΡΥΣΑ, ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ"
ΠΗΓΗ
, αλλά και την υποβολή της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη διαπίστωση ποινικά κολάσιμων πράξεων από αρμόδιους για την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού μας ιδρύματος στη Βουλή των Ελλήνων.
Παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κοινοβουλίου με τον αιτούμενο, ουσιαστικά, έλεγχο των Υπουργών Υγείας από το έτος 2010 έως σήμερα, το σίγουρο όμως είναι ότι ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι" και είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας η επίλυση όλων των προβλημάτων του νοσοκομείου ενόψει και της έναρξης της φετινής, κρίσιμης από κάθε άποψη, θερινής περιόδου.
Ο κ. Εισαγγελέας ανέφερε σε επιστολή - "καμπανάκι" προς τους αρμόδιους ότι από την αναφορά του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, καθώς και από ιδία αντίληψη, προκύπτει ότι δεν προστατεύονται επαρκώς και διακυβεύονται σοβαρώς τα δικαιώματα της ζωής και της υγείας των κατοίκων της Ρόδου και κατ' επέκταση της Δωδεκανήσου, καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται τα Δωδεκάνησα τους θερινούς μήνες, παρά τις άοκνες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου.
Στην αναφορά του Συλλόγου, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η "δ" αναφέρονται τα εξής:
"Κύριε εισαγγελέα,
σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης που έγινε την Πέμπτη 2/2/2012, σας καταθέτουμε τα παρακάτω έγγραφα:
1. το από 2-2-2012 ψήφισμα της γενικής μας συνέλευσης.
2. την αριθμ. 3221/6-2-2012 αναφορά των Τομεαρχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν στα νοσηλευτικά τμήματα υπηρετεί ένας μόνο νοσηλευτής (μονοβάρδια) κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.
3. την αριθμ. 2974/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Παιδιατρικής Κλινικής στην οποία μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι «το υπάρχον προσωπικό δεν είναι επαρκές για την ασφάλεια των νοσηλευομένων παιδιών».
4. την αριθμ. 3101/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Ορθοπαιδικής Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η ύπαρξη δύο νοσηλευτριών κρίνεται άκρως απαραίτητη, η μονή βάρδια θα έχει αρνητικές συvέπειες, όχι μόνο στην ολιστική φροντίδα και κατ΄ επέκταση στην υγεία των ασθενών αλλά και στην υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού».
5. την αριθμ. 3068/3-2-2012 αναφορά της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Μονάδας Εμφραγμάτων στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει- ότι «στη μονάδα εμφραγμάτων μεταφέρονται περιστατικά διασωληνωμένων ασθενών παρότι δεν προβλέπεται το υφιστάμενο προσωπικό να τα αντιμετωπίσει και διαχειριστεί, λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος και της ελλιπούς εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η νοσηλευτική φροντίδα να είναι χαμηλής ποιότητας και να αυξάνονται οι λοιμώξεις και η εξάντληση του προσωπικού».
6. την αριθμ. 3108/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Β'Χ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «παραμένουν 12 βάρδιες ακάλυπτες, δεν υπάρχει πιθανότητα χορήγησης κανονικής άδειας με αποτέλεσμα την επισφαλή νοσηλεία των ασθενών».
7. την αριθμ.3036/3-2-2012 αναφορά της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «το προσωπικό εργάζεται εκ περιτροπής με ένα ρεπό εβδομαδιαίως και πολλές φορές μεσολαβεί χρονικό διάστημα έως και 5 μηνών μεταξύ των αδειών. Οφείλουμε 431 ρεπό και η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε σωματική κα ψυχολογική κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η μη ορθή φροντίδα των βαρέως πασχόντων συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».
8. την αριθμ. 2994/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Ουρολογικής Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πρόγραμμα είναι επισφαλές, οριακό και με μονοβάρδιες.
9. την αριθμ. 2993/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της ΩΡΛ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πρόγραμμα είναι οριακό, επισφαλές και με μονοβάρδιες.
10. την αριθμ. 2975/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Καρδιολογικής Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το πρωί είναι βάρδια-η μαθήτρια και η προϊσταμένη, το απόγευμα και τη νύχτα τις περισσότερες φορές είναι μονοβάρδια, γεγονός που είναι πολύ επικίνδυνο για ένα τμήμα σαν την καρδιολογική, που εφημερεύει καθημερινά και επομένως το πρόγραμμα δεν είναι ασφαλές τόσο για τους ασθενείς όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό».
11- την αριθμ. 3014/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης των Επειγόντων Περιστατικών στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι αίθουσες του χειρουργείου και της αναζωογόνησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια λόγω της έλλειψης νοσηλευτών».
12. την αριθμ. 3032/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Α'Χ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μένουν 9 βάρδιες μονές με αποτέλεσμα την επισφαλή νοσηλεία των ασθενών».
13. την αριθμ. 3039/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης-του Αναισθησιολογικού Τμήματος στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τα προγράμματα είναι επισφαλή και οριακά , έχει άμεση ανάγκη τουλάχιστον από δύο νοσηλεύτριες για να καλύψει τον χώρο της ανάνηψης καθώς και την ομάδα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης».
14. την αριθμ. 3038/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Β' ΠΑΘ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μένουν δύο βάρδιες ακάλυπτες - μονοβάρδια».
15. την αριθμ. 3103/3-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Ν' Χ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών της Κλινικής δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου ασφαλές».
16. την αριθμ. 3153/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης της Α'ΠΑΘ Κλινικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το εξουθενωμένο σωματικά και ψυχολογικά το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό έχει υποβαθμίσει τη νοσηλευτική φροντίδα και αντιμετώπιση των νοσηλευομένων ασθενών, αφού υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι ότι ο τομέας αυτός της υγείας μπορεί να λειτουργήσει σε αυτές τις τριτοκοσμικές καταστάσεις».
17. την αριθμ. 3108/6-2-2012 αναφορά της προϊσταμένης του Χειρουργείου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «σε κάθε χειρουργική αίθουσα καθημερινά απαιτούνται μια αδελφή κίνησης και μία εργαλειοδότρια, ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται 198 ρεπό, ότι τα προγράμματα είναι εξουθενωτικά για το προσωπικό όπως απόγευμα-πρωί-νύχτα-νυχτερινή ανάπαυση - απόγευμα, ότι σε κάθε χειρουργείο υπάρχει μία ομάδα ασφαλείας, που σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, είτε είναι από τις κλινικές είτε είναι από το ΤΕΠ, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο καλύπτει τις ανεπτυγμένες αίθουσες καθημερινά και ότι η παρουσία ενός επείγοντος περιστατικού απαιτεί την άμεση διακοπή μιας χειρουργικής σε εξέλιξη αίθουσας, με ότι αυτό συνεπάγεται».
18. την αριθμ. 3053/3-2-2012 αναφορά της Τομεάρχου του Παθολογικού Τομέα στην οποία αναφέρει για περιστατικό που συνέβη στην Α'ΠΑΘ Κλινική λόγω της υποστελέχωσης της κλινικής στις 2-2-2012.
19. την αριθμ. 3109/6-2-2012 αναφορά της υπεύθυνης του τμήματος Αιμοδοσίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η αιμοδοσία λειτουργεί με μεγάλη δυσκολία με μόνο 4 άτομα σε κυκλικό ωράριο, που εργάζονται συνεχόμενα σαββατοκύριακα, με πολλές νυχτερινές βάρδιες, χωρίς ρεπό ξεκούρασης, κανονικές άδειες του 2011 και του 2012. Συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι η μη πραγματοποίηση αιμοληψιών, ζήτημα σοβαρό γιατί θα έχουμε έλλειψη μονάδων αίματος και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία και για τις έκτακτες ανάγκες μας. Ήδη έχουν ακυρωθεί οι αιμοληψίες τον Δεκέμβριο του 2011, μετά το απότομο και άνευ προειδοποίησης άνοιγμα των επιπλέον αιθουσών του χειρουργείου, είχε σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ήδη δυσχερές έργο του προσωπικού, φθάνοντας στα όρια της αντοχής του».
20. την αριθμ. 3035/6-2-2012 αναφορά της Βοηθού Φαρμακείου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν έχω την επιστημονική - τεχνική κατάρτιση και εξειδίκευση για παραγγελίες φαρμάκων, επειδή δεν έχουμε φαρμακοποιό, δεν θα μπορούμε να παραγγείλουμε φάρμακα, με αποτέλεσμα σε εύλογο χρονικό διάστημα να μην έχουμε φάρμακα για τους απόρους, τους εξωτερικούς ασθενείς, τους καρκινοπαθείς, τους νοσηλευόμενους, δεν θα έχουμε ναρκωτικά φάρμακα για τα χειρουργεία, το ιατρείο πόνου κ.τ.λ.»
21. την αριθμ. 3156/6-2-2012 αναφορά διευθυντή και της υπεύθυνης του ακτινολογικού στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τίθεται θέμα άρσης λειτουργίας του ενός από τα δύο ακτινολογικά, λόγω έλλειψης χειριστών, καθίσταται πλέον αδύνατο να εξυπηρετηθούν , τα επί κλίνης και υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση του προσωπικού με ακτινοβολία».
22. ενδεικτικά προγράμματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας από 6-2-2012 έως και 12-2-2012, της ΟΡΘ, ΚΑΡΔ, Α'Χ, Β'Χ, Α'ΠΑΘ, Β'ΠΑΘ, ΠΑΙΔ, στα οποία σημειώνονται οι μονοβάρδιες τα οποία υπέγραψε με την ιδιότητα του αναπληρωτή Διοικητή (επειδή ο κ.Παπανικόλας δεν έχει ορισθεί επίσημα Διοικητής και ύστερα από συνεννόηση μαζί του, μετά από παραλαβή του αριθμ. 13/2307/27-1-2012 εγγράφου της Διοικήτριας 2ης ΥΠΕ με το οποίο αποφασίστηκε η ανάκληση των πράξεων-αποφάσεων του πρώην Διοικητή Γ.Ν.Ρόδου (επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο του κου Δασκαλάκη).
23. το αριθμ. 2909/2-2-2012 έγγραφο της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας προς τον κ.Δασκαλάκη, με το οποίο καταθέτει τα νοσηλευτικά προγράμματα των τμημάτων, επισημαίνοντας ότι προκύπτουν, πολλές μονοβάρδιες οι οποίες κατά την άποψη όλων ανεξαιρέτως των στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δεν καθιστούν τα προγράμματα ασφαλή. Επιπρόσθετα ζητά να της διευκρινιστεί εγγράφως πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά, αφού δεν έχουν μεταβληθεί οι λόγοι, για τους οποίους είχε γίνει η αναγκαστική συστέγαση των τμημάτων και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μονοβάρδιες, που προέκυψαν μετά την έγγραφη εντολή του.
24. το αριθμ.2408/30-1-2012 έγγραφο του Διευθυντή της Β'Χ Κλινικής, με το οποίο προτείνει και καταθέτει πρόγραμμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
25. το αριθμ. 2434/30-1-2012 του Διευθυντή του Χειρουργικού Τομέα, με το οποίο προτείνει σχέδιο λειτουργίας Χειρουργικού Τομέα.
Με τιμή
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Ρ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΛΟΥΚΙΑ, ΖΙΩΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΕΤΣΕΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΖΙΝΗ ΧΡΥΣΑ, ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ"
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου