Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ενοικιαστήριο σε τριάντα «άδεια» νοσοκομεία

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας -κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων- ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων του ΕΣΥ, κυρίως στην Περιφέρεια. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο -για το δημόσιο συμφέρον- τρόπο για την «... αξιοποίηση ενοικίασης της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ...».


Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κοσμήτωρ Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος μιλώντας στη «ΗτΣ», «φωτογραφίζει» τα υποψήφια νοσοκομεία προς ενοικίαση. Σύμφωνα με τον καθηγητή (υπεύθυνος για την εκπόνηση του «χάρτη» Υγείας), «σήμερα το κύριο βάρος της νοσοκομειακής περίθαλψης το σηκώνουν 25 δημόσια νοσοκομεία. Από αυτά, 17-18 νοσοκομεία είναι τριτοβάθμια και πανεπιστημιακά και τα υπόλοιπα είναι περιφερειακά δευτεροβάθμια». Υπάρχει και μια ομάδα περίπου 60-70 νοσοκομείων, τα οποία - σημειώνει ο καθηγητής- διεκπεραιώνουν απλές περιπτώσεις και εμφανίζουν μικρά ποσοστά πληρότητας, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 50%!

Μία άλλη ομάδα, περίπου 20-30 νοσοκομείων, είναι αυτά που θα μπορούσαν να διατεθούν προς άλλη χρήση, αφού όπως αναφέρει ο κ. Κυριόπουλος «επιβιώνουν αποκλειστικά των πολιτικών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων». Και πρόσθεσε: «Στην πράξη δεν παρέχουν δευτεροβάθμια περίθαλψη. Λειτουργούν υποτυπωδώς, σαν κέντρα υγείας».

Καταλήγοντας ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού ιστού της χώρας και «θα πρέπει να συγχωνευτούν δομές υγείας».

Αξιοποίηση
Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ αναφέρεται ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος. Μόνον στην Αθήνα, τονίζει ο καθηγητής, υπάρχουν τουλάχιστον 84 ακίνητα του ΕΣΥ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, διαθέτει 40 ακίνητα έτοιμα προς χρήση.

Ο κ. Λιαρόπουλος δηλώνει 100% υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ, που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και των Συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο καθηγητής ο οποίος είχε αναλάβει και τη μελέτη για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σήμερα νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας που υπολειτουργούν και θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες προς ενοικίαση». Διευκρινίζει ωστόσο ότι μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα προκειμένου να μη σκοντάψει σε μια σειρά νομικών θεμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση των κληροδοτημάτων.

Η μελέτη για τις συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο, θα μπορούσε να αποτελέσει την «πυξίδα» για τις σχετικές αποφάσεις. Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ ο καθηγητής παρουσιάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις νοσοκομείων που διαθέτουν σημαντική και ανεκμετάλλευτη περιουσία.

Ο κ. Λιαρόπουλος δηλώνει 100% υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ, που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και των Συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο καθηγητής ο οποίος είχε αναλάβει και τη μελέτη για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σήμερα νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας που υπολειτουργούν και θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες προς ενοικίαση». Διευκρινίζει ωστόσο ότι μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα προκειμένου να μη σκοντάψει σε μια σειρά νομικών θεμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση των κληροδοτημάτων.

Η μελέτη για τις συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο, θα μπορούσε να αποτελέσει την «πυξίδα» για τις σχετικές αποφάσεις. Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ ο καθηγητής παρουσιάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις νοσοκομείων που διαθέτουν σημαντική και ανεκμετάλλευτη περιουσία.

Για παράδειγμα, το νοσοκομείο της Καλαμάτας διαθέτει ένα εξαιρετικό ακίνητο στη Βυτίνα που «αραχνιάζει» ενώ και το νοσοκομείο Κυπαρισσίας διαθέτει μεγάλη περιουσία που παραμένει αναξιοποίητη.

Αντίστοιχα, το Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο στην Αθήνα, με ποσοστό πληρότητας 43% (στοιχεία του ESYnet του υπουργείου Υγείας για το 2011) θα μπορούσε να δοθεί προς... ενοικίαση μέσω ΣΔΙΤ και να λειτουργήσει για παράδειγμα ως μονάδα φροντίδας τελικού σταδίου. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο κ. Λιαρόπουλος, επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και προσφέρονται νέες υπηρεσίες στους ασθενείς για τους οποίους σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει η συμφωνία να προβλέπει τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ ή ειδικό τιμολόγιο.

Το νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας στη δυτική Αττική, αναφέρει ο καθηγητής θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για διαφορετική χρήση (για παράδειγμα να λειτουργήσει ως Κέντρο Αποκατάστασης ή ως Μονάδα Ιατρικού Τουρισμού), καθώς παρουσιάζει χαμηλή πληρότητα -μόλις 40%- ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργούν δύο μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία: το Αττικόν στο Χαϊδάρι και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Υπολειτουργεί
Το νοσοκομείο Ναυπλίου, σημειώνει ο κ. Λιαρόπουλος, είναι μικρό και ουσιαστικά υπολειτουργεί αφού ο πληθυσμός της περιοχής καλύπτεται από το νοσοκομείο του Άργους. Στις πιθανές αιτιάσεις περί απόστασης, ο καθηγητής αναφέρει την περίπτωση του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, «το οποίο οι Αθηναίοι για να προσεγγίσουν διανύουν μία απόσταση ακόμη και 20 χιλιομέτρων».

Εν κατακλείδι, ο καθηγητής εκτιμά ότι τουλάχιστον 20-30 νοσοκομεία μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και να αλλάξουν χρήση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ το οποίο διαθέτει δύο πτέρυγες. «Η πτέρυγα Τσαγκάρη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ ενώ το νοσοκομείο θα μπορούσε να έχει σημαντικά έσοδα από τη διάθεση μέρους της έκτασης 60 στρεμμάτων που διαθέτει». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΣΥ πληρώνει 46.000 ευρώ το χρόνο στο πανεπιστήμιο για το Αμαλία Φλέμιγκ, και το πανεπιστήμιο πληρώνει το ίδιο ποσό στην εφορία.

Σημειώνεται ότι και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται η παροχή κινήτρων για επαγγελματικές συμπράξεις επαγγελματιών Υγείας (γιατροί και οδοντίατροι) και άσκησης έργου σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

Επίσης, αναφέρεται η δημιουργία πολυϊατρείων, με προγράμματα ΣΔΙΤ στην επαρχία καθώς και η δημιουργία τουλάχιστον μίας μονάδας αποκατάστασης ανά Υγειονομική Περιφέρεια για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό (ιατρικός τουρισμός). Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Λιαρόπουλος στις δομές που προσφέρονται στο ΕΣΥ και τελικά δεν αξιοποιούνται. Στην Κω, η δημοτική αρχή είχε δωρίσει στο νοσοκομείο ένα κτίριο προκειμένου να το λειτουργήσει ως Κέντρο Αποκατάστασης. Το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ και έτσι η δημοτική αρχή το πήρε... πίσω για να το αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης
Νέες αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης για την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των δημόσιων νοσοκομείων σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Η αξιολόγηση δεν θα αφορά μόνο τη δαπάνη για το φάρμακο ή για την προμήθεια άλλων νοσοκομειακών υλικών. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, θα εξεταστεί επίσης η παραγωγικότητα, η ποιότητα και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους. Σε πρώτη φάση τα νοσοκομεία θα ελεγχθούν για το κόστος προμηθειών, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών ενώ αμέσως μετά στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Μάλιστα γίνεται υποχρεωτική η εκπόνηση ισολογισμών και απολογισμών των νοσοκομείων. Πάντως, ο υπουργός Υγείας έχει ήδη στα χέρια του την αξιολόγηση των νοσοκομείων για το 2011, σύμφωνα με έρευνα μέτρησης και αξιολόγησης της αποδοτικότητας των νοσοκομείων ΕΣΥ (στηρίχθηκε στα δεδομένα των λειτουργικών και οικονομικών αναφορών που καταχωρήθηκαν στο ESY.net κατά το κλείσιμο του έτους 2011):

Για το 2011, 24 νοσοκομεία του ΕΣΥ αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους τους, παρουσιάζοντας άριστους δείκτες στην αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών και την παραγωγικότητα, σε αντιστοιχία με το μέγεθος τους. Από τα 24 νοσοκομεία τα 6 ήταν μεγάλα νοσοκομεία, τα 2 μεσαία και τα υπόλοιπα 6 γενικά νοσοκομεία. Ενδεικτικά να αναφερθεί η άνοδος της αποδοτικότητας δύο μεγάλων νοσοκομείων, του αντικαρκινικού Θεσσαλονίκης Θεαγένειο και του Ηρακλείου (Βενιζέλειο - Πανάνειο), τα οποία από αρκετά υψηλά ποσοστά αποδοτικότητας για το 2009 και 2010 (πάνω από 90%) κατάφεραν να ενταχθούν στα πρότυπα νοσοκομεία για το 2011. Εξαιρετικά σημαντική και η άνοδος του ογκολογικού νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι (+42%) καθώς και των νοσοκομείων Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Λάρισας, Καρδίτσας και Πύργου τα οποία από εξαιρετικά χαμηλές τιμές τεχνικής αποδοτικότητας το 2009 (55%, 61%, 62%, 67% και 68% αντίστοιχα) βελτιώθηκαν αρκετά το 2010 (78%, 98%, 92%, 99% και 91% αντίστοιχα) και κατάφεραν το 2011 να παρουσιάζουν άριστους δείκτες στο μέγεθος των υποδομών και στην αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών.

Συνολικά, 11 νοσοκομεία παρουσιάζουν άριστους δείκτες αποδοτικότητας αναφορικά με την παραγωγικότητα σε αντιστοιχία με το μέγεθός τους, την αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών και το μέγεθος των υποδομών τους με την «πεντάδα» να διαμορφώνουν τα Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», το Πατρών Καραμανδάνειο καθώς και τα Παπαγεωργίου, Καλαμάτας.

Σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα, χαμηλότερη αποδοτικότητα εμφανίζουν ο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ, δύο νοσοκομεία που νοσηλεύουν εξαιρετικά δύσκολα και βαριά περιστατικά με μεγαλύτερη από το μέσο όρο διάρκεια νοσηλείας (έξι ημέρες). Σύμφωνα με την έρευνα, «η βαρύτητα των περιστατικών μπορεί να εξηγήσει έως ένα βαθμό το αποτέλεσμα αυτό. Γι' αυτό φαίνεται πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια βελτίωσης από την πλευρά της διοίκησης και του προσωπικού και το τρέχον έτος».

Όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία νοσοκομείων (μεσαία και νομαρχιακά), «μετεξεταστέα» μένουν το Σπηλιοπούλειο και το Θριάσιο τα οποία για άλλη μια χρονιά εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλή αποδοτικότητα, 26% και 49%, με περαιτέρω πτώση του δείκτη αυτού να σημειώνεται κατά το 2011, πτώση της τάξης του 10% για το πρώτο και 7% για το δεύτερο μεταξύ 2011-2010.

Η τελευταία κατηγορία νοσοκομείων (γενικά νοσοκομεία) παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές αποδοτικότητας καθώς 16 στις 17 νοσοκομειακές μονάδες εμφάνισαν πάνω από 70% αποδοτικότητα. Βέβαια -διευκρινίζεται στην έρευνα- τα μικρής δυναμικότητας νοσοκομεία χαρακτηρίζονται ως παραγωγικά ακριβώς λόγω του εξαιρετικά μικρούς μεγέθους τους (μ.ο. 50 κλίνες) και του πολύ καλού έργου των εξωτερικών τους ιατρείων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου