01/05/10
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η απόφαση 21 νοσηλευτών του Ιδρύματος, να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Νοσοκομείου, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη μεταφορά των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπεία, από τα ΤΕΠ στην Παθολογική Κλινική.
Το γεγονός αυτό βάζει «πάγο» στις χημειοθεραπείες που γίνονται επί οκτώ χρόνια στο Νοσοκομείο και θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία σε ανθρώπους των οποίων η υγεία είναι ήδη επιβαρυμένη και θα πρέπει πλέον να μεταφέρονται στο Ηράκλειο για να κάνουν τη θεραπεία τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως είκοσι είναι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς που θα υποστούν την ταλαιπωρία αυτή.
Οι νοσηλευτές επικαλούνται λόγους υγείας, τονίζοντας
σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΣΥ.ΝΟ. πως «η παρασκευή των κυτταροστατικών φαρμάκων έχει ανατεθεί σε Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές, χωρίς να τηρείται κανένας Νόμος και καμία προδιαγραφή αναφορικά με την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Κων/νος Μαλάς, που είναι υπεύθυνος για τις χημειοθεραπείες που γίνονται από το 2002 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, υποστήριξε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με σθένος πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφού τα φάρμακα παρασκευάζονται από εξειδικευμένες νοσηλεύτριες σε ειδικό θάλαμο που τόνισε πως είναι από τους καλύτερους τεχνολογικά.
Ο κ. Μαλάς κατηγόρησε τους νοσηλευτές για συντεχνιακές πρακτικές που βάζουν σε ταλαιπωρία ασθενείς, οι οποίοι τώρα εφόσον το θέμα είναι στα δικαστήρια, δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο του νομού, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουν στο Ηράκλειο. Υποστήριξε, δε, πως αυτή η τακτική ακολουθήθηκε από μέρους τους διότι θεωρούν ότι θα επιφορτιστούν με περισσότερη δουλειά. Όμως, όπως είπε ο ίδιος, «το πολύ πολύ να χρειαστεί να αλλάξουν έναν ορό, τίποτα άλλο».
Παράλληλα, η απόφαση των νοσηλευτών της παθολογικής βρίσκει αντίθετο το Σύλλογο Εργαζομένων. «Δεν είναι δυνατό θέματα υγείας και τόσης μεγάλης σημασίας να επιλύονται από τα δικαστήρια», τόνισε ο πρόεδρος Αντώνης Φουρναράκης.
Διοικητής: Μπουντρούμι ο χώρος της βραχείας νοσηλείας
Ο κ. Μοσχοβάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την προσφυγή των νοσηλευτών της Παθολογικής Κλινικής, τη στιγμή που όπως είπε γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για στοιχειώδεις και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους καρκινοπαθείς. Χαρακτήρισε, δε, το χώρο της βραχείας νοσηλεία στα Επείγοντα, όπου μέχρι σήμερα γίνονται οι χημειοθεραπείες, «μπουντρούμι».
«Βρήκαμε λοιπόν ένα χώρο στο δωμάτιο 202 της παθολογικής κλινικής με φωτισμό, φυσικό φως, απομονωμένο, μιλάμε για μεγάλη αναβάθμιση δηλαδή... Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η νοσηλεία σε ένα μπουντρούμι και όχι σε ένα θάλαμο που πραγματικά τηρεί τους κανόνες ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχοβάκης.
Υποστήριξε δε, πως η διοίκηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, ωστόσο προς το παρόν δεν μπορεί αν γίνει τίποτα, διότι αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.
Κ. Μαλάς: Κάποιοι χτίζουν σύγχρονες Σπιναλόγκες
Την πίκρα και την αγανάκτησή του εξέφρασε ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Κων/νος Μαλάς για την απόφαση των νοσηλευτών.
Έκανε λόγο για κοινωνικό ρατσισμό και για ανθρώπους που είναι υποχείρια και χτίζουν σύγχρονες Σπιναλόγκες για τους συνανθρώπους τους που παλεύουν με την αρρώστια και το θάνατο.
Ο ίδιος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη, δήλωσε όμως ότι ανησυχεί για το «κατάντημα των συντεχνιών που βάζουν υψηλότερα το συντεχνιακό τους κατεστημένο από την αρρώστια και το θάνατο και λυπάμαι γιατί οι κύριοι αυτοί διάλεξαν το επάγγελμα του νοσηλευτή».
Πάγιο αίτημα ήταν να μεταφερθούν οι δραστηριότητες σε αξιοπρεπές χώρο, είπε από την πλευρά του ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Μικρούλης. «Η νοσηλευτική υπηρεσία ίσως θεωρεί ότι επιφορτίζεται με περισσότερη εργασία τη στιγμή που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το προσωπικό, αλλά δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός λόγος για να μην προχωρήσουμε στη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι του πληθυσμού», σημείωσε.
Για μικροκομματικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης, Διευθυντής της ΜΕΘ, τη στιγμή όπως είπε «μιλάμε για ανθρώπους που παλεύουν με το θάνατο. Ο κ. Μαλάς παλεύει για το αυτονόητο, γι’ αυτό που θα έπρεπε να κάνει το κράτος και δεν το έχει κάνει. Ντρέπομαι πραγματικά και ελπίζω να βγει κερδισμένος».
Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα
Ο κ. Μαλάς αναφερόμενος στο ιστορικό της «μονάδας» χημειοθεραπείας στο Νοσοκομειο τόνισε πως αφού μετεκπαιδεύτηκε στο Ογκολογικό του ΠΑΓΝΗ, το 2002 ξεκίνησε τις θεραπείες στο χώρο που ήταν υπεύθυνος, στα Επείγοντα.
«Έκανα χίλιες πεντακόσιες θεραπείες, βλέπω κάθε μέρα πάνω από πέντε ογκολογικούς και έχω δει συνολικά 646 ανθρώπους. Στο έργο αυτό με βοήθησαν δύο νοσηλευτές τριετούς φοίτησης, η προϊσταμένη και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος των Επειγόντων. Και όλα αυτά σε συνθήκες τριτοκοσμικές.
Δεν μπορούσε να βελτιωθεί όμως η κατάσταση του κτηρίου και ζούσαμε με τους ασθενείς με την ελπίδα της νέας πτέρυγας οκτώ χρόνια τώρα».
Υπήρχε και άλλος λόγος όμως, όπως λέει, που γινόταν στα ΤΕΠ η χημειοθεραπεία. Επειδή ήταν υπεύθυνος στα επείγοντα δεν γινόταν η «μονάδα» να είναι σε άλλο χώρο για να μπορεί να παρακολουθεί τους ασθενείς . Όταν έγινε Διευθυντής στην Παθολογική ζήτησε με έγγραφό του στο Διοικητή, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και την επιστημονική επιτροπή τη μεταφορά της νοσηλείας στην Παθολογική και ομόφωνα συνηγόρησαν σε αυτό.
Στο δεύτερο όροφο δηλαδή θα μεταφερόταν ο θάλαμος διαλύσεως των φαρμάκων και οι δύο νοσηλεύτριες που είναι εξειδικευμένες στο αντικείμενο, όπως υποστήριξε ο κ. Μαλάς θα διατίθονταν για να κάνουν την ίδια δουλειά που έκαναν και στα Επείγοντα.
Αυτή είναι η αιτία κατά τον ίδιο για την οποία «μερικοί νοσηλευτές του δεύτερου ορόφου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα με το αιτιολογικό ότι το εργασιακό τους περιβάλον είναι επικίνδυνο».
Τόνισε ωστόσο πως ο διορισμός νοσηλευτή στην Ογκολογική Κλινική και η χορήγηση θεραπειών δεν ανήκει στα ανθυγιεινά επαγγέλματα και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. «Η διάλυση των φαρμάκων γίνεται σε ειδικό θάλαμο με τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα με φίλτρα και τηρεί όλες τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος και δίνονται ενδοφλέβια. Θεωρώ ότι υπάρχει άγνοια, τεμπελιά και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.
Λόγω του ότι η υπόθεση είναι στα δικαστήρια αναγκάζομαι να διακόψω τη χημειοθεραπεία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση».
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,35502,0,0,1,0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου