Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Π/Θ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 30/04/2010

ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
«Αναστέλλονται» οι χημειοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς του νομού
Αιτία των αντιδράσεων η μεταφορά των ασθενών στην παθολογική κλινική
Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 - Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του νοσοκομείου Ρεθύμνου κατέθεσε χθες ο σύλλογος νοσηλευτών, προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά των καρκινοπαθών στην παθολογική κλινική, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής Κώστας Μαλάς, από το 2002 μέχρι και σήμερα πραγματοποιούσε τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών του νομού στο χώρο των επειγόντων περιστατικών όπου και ήταν υπεύθυνος, έχοντας
 στο πλευρό του δύο νοσηλευτές. Οι συνθήκες ήταν άθλιες, καθώς είναι ευρέως γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, όμως ήταν μια μεγάλη εξυπηρέτηση για τους άρρωστους και χτυπημένους από την επάρατη νόσο ανθρώπους που μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο της πόλης τους και όχι να ταλαιπωρούνται σε γειτονικούς νομούς.

Η προαγωγή του Κώστα Μαλά στη θέση του διευθυντή της παθολογικής κλινικής, σήμανε και την μεταφορά των ασθενών του στον πρώτο όροφο του κτιρίου, εκεί όπου θα μπορεί να τους φροντίζει και να τους κουράρει σε ανθρώπινες πλέον συνθήκες, με αποστειρωμένο θάλαμο.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των νοσηλευτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως μια τέτοια ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων αλλά και άλλων ασθενών αφού ήδη υπάρχει πρόβλημα χώρων. Έτσι, ο κ. Μαλάς αποφάσισε να αναστείλει τις χημειοθεραπείες των ασθενών έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα στα μέσα Μαΐου. Μέχρι τότε οι καρκινοπαθείς θα αναγκάζονται να καταφεύγουν στους γειτονικούς νομούς για τη θεραπεία τους.

«Έχουν γίνει περισσότερες από χίλιες χημειοθεραπείες στο ΤΕΠ επειδή ήμουν εκεί υπεύθυνος για να έχω κοντά τους ασθενείς. Από τότε που έγινα διευθυντής της παθολογικής κλινικής, είπα ότι η δραστηριότητα αυτή μαζί με τους δύο νοσηλευτές που κάνουν αυτή τη δουλειά θα γίνεται στον πάνω όροφο, υπό καλύτερες συνθήκες και σε αποστειρωμένο θάλαμο. Μετά όμως την προσφυγή στη δικαιοσύνη του συλλόγου των νοσηλευτών η απόφαση μου είναι να σταματήσω τις χημειοθεραπείες με όποιο κόστος έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Εφόσον το δικαστήριο απαγορεύει τη μεταφορά των ασθενών διότι θα εκτεθεί σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευτών μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, θεωρώ ότι εγώ δεν μπορώ να βάζω σε κίνδυνο την ζωή άλλων νοσηλευτών ή ανθρώπων στο ΤΕΠ, αν όντως θεωρούν ότι υπάρχει τέτοιο θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μαλάς.

Σχολιάζοντας το θέμα ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Μοσχοβάκης επεσήμανε: «Ο διευθυντής της παθολογικής μετά από επτά χρόνια όπου οι χημειοθεραπείες γίνονταν στα ΤΕΠ κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε κλειστούς χώρους βρήκε ένα χώρο στην παθολογική κλινική σαφώς καλύτερο και ανθρώπινο. Όμως ο σύλλογος νοσηλευτικής κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με την αιτιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους από τα κυτταροστατικά φάρμακα. Είμαι πολύ απογοητευμένος με την εξέλιξη αυτή».

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=10926&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου