Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Δέκα θέσεις προσωπικού στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Δέκα θέσεις προσωπικού προβλέπονται για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου. Χθες, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών και κατόπιν σχετικής εισήγησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, καταργήθηκαν δέκα δημοσιονομικά κενές οργανικές θέσεις προσωπικού από το Θεραπευτήριο Ψυχικών Χανίων και παράλληλα εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού του Κ.Ψ.Υ Ρεθύμνου, με τη σύσταση δέκα θέσεων προσωπικού. Κάτι που σημαίνει ότι η μεταφορά των συγκεκριμένων θέσεων και η ακόλουθη έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, παρέχει τη δυνατότητα για περαιτέρω στελέχωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρονται στους Ρεθεμνιώτες.


Οι δέκα θέσεις προσωπικού κατανέμονται ως εξής: Δυο θέσεις ΠΕ Ψυχολόγων, δυο θέσεις ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, μια θέση ΠΕ Κοινωνιολόγων, μια θέση ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, δυο θέσεις ΔΕ ή ΤΕ Νοσηλευτικής, μια θέση ΔΕ Οδηγού και μια θέση ΥΕ Καθαριστριών.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου είναι αρκετά σοβαρά, όπως επισημαίνει ο διευθυντής κ. Αντώνης Λιοδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.». Όπως λέει ο κ. Λιοδάκης: «Εμείς σαν Κέντρο έχουμε ζητήσει περισσότερες από δέκα θέσεις προσωπικού γιατί οι ανάγκες μας είναι μεγάλες. Το αίτημα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί διότι πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Πιστεύω όμως ότι μέσα στη χρονιά θα γίνει. Αυτή τη στιγμή από τις έξι θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός, έχουν καλυφθεί οι τέσσερις. Έτσι, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Η δουλειά μας γίνεται με εθελοντές».

Βασικοί στόχοι, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κ.Ψ.Υ., είναι η δημιουργία ιατρείου παιδιών και εφήβων, η σύσταση κινητής μονάδας και η δημιουργία κοινωνικού συνεταιρισμού: «Αυτή τη στιγμή τα ραντεβού για τον ψυχολόγο τα κλείνουμε για δυο μήνες αργότερα. Είναι πάρα πολλά τα αιτήματα που έχουμε, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με το προσωπικό που έχουμε. Το Ρέθυμνο είναι ένας νομός που δεν παρείχε ποτέ υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αν και σε πρόσφατη έρευνα προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο νομός μας είναι ο πρώτος σε καταθλίψεις και σε απόπειρες αυτοκτονίας. Σκοπεύουμε να καταθέσουμε πρόταση μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ιατρείου παιδιών και εφήβων. Δεν υπάρχει υπηρεσία ψυχικής υγείας και τα παιδιά αναγκάζονται να πηγαίνουν Ηράκλειο, Χανιά ή ΑΘήνα. Προς το παρόν έρχεται από τα Χανιά ένας παιδοψυχίατρος μια φορά στις 15 μέρες και αντιμετωπίζει κάποια περιστατικά.

Στα σχέδια μας επίσης είναι η δημιουργία κινητής μονάδα που θα επισκέπτεται απομονωμένες περιοχές, όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η κινητή μονάδα, σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας, θα επιχειρήσει να κάνει προσέγγιση, ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που δεν μπορεί να μετακινηθεί προς το Ρέθυμνο.

Σε επόμενη φάση, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό συνεταιρισμό στο Ρέθυμνο για να προσφέρουμε προστατευόμενη εργασία στους ανθρώπους που έχουν δυνατότητες και δεξιότητες, αλλά έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου