Σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας περί κρατικών προμηθειών διαπιστώνει στα πορίσματά του το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, αναφορικά με τις προμήθειες μεγάλων νοσοκομείων από την Siemens ανάμεσά τους το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο νοσοκομείων και συμβάσεων που αποστέλλεται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens. Στις γενικές παρατηρήσεις επισημαίνεται ότι η Siemens επιτυγχάνοντας συγχώνευση με άλλες ανταγωνίστριες, όπως η Bayer Hellas, η Dade Behring Hellas και η DTP Τσακίρης ΑΕ που συγχωνεύτηκαν στην Siemens Διαγνωστική ΑΕ, κατάφερε να υπεισέλθει στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τις συμβάσεις που δεν είχαν λήξει, ή να συνάψει νέες στις περιπτώσεις διαγωνισμών που είχαν συμμετάσχει οι συγχωνευθείσες.
Από το σύνολο των ελέγχων που έγιναν σε όλη τη χώρα, με παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας Μιχάλης Σαμπατακάκης καταλήγει ότι «προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των ελεγχομένων φορέων ειδικά από την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των δαπανών συντήρησης και προμήθειας αναλωσίμων, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις διακηρύξεις προμηθείας του εξοπλισμού δεν έχει συμπεριληφθεί ως κριτήριο αξιολόγησης της συμφερότερης προσφοράς, το κόστος συντήρησης και προμήθειας των ανταλλακτικών».
Σύμφωνα με το δεύτερο πακέτο πορισμάτων που εστάλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και αναφορικά με τα δυο νοσοκομεία της Κρήτης δεν είχαν αποστείλει εκθέσεις ελέγχων προκύπτει:
Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Για την προμήθεια έξι αναπνευστήρων υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας, μεταξύ άλλων γιατί οι τεχνικές προδιαγραφές δεν εγκρίθηκαν από το ΔΣ, ο συντάκτης των τεχνικών προδιαγραφών ήταν ο ίδιος μέλος της επιτροπής διαγωνισμού και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, ενώ τεχνικές και οικονομικές προσφορές ανοίχθηκαν ταυτόχρονα. Το ΔΣ κατεκύρωσε το διαγωνισμό στη Siemens. Για την προμήθεια μόνιτορς στο ίδιο νοσοκομείο και πάλι δεν υπήρξε έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών από το ΔΣ, δεν κατατέθηκαν τα δικαιολογητικά συμμετοχής, ενώ δεν κοινοποιήθηκε ο χώρος κι ο χρόνος ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Και για τις δύο προμήθειες οι επιθεωρητές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είχε γίνει με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό.
Ολόκληρος φάκελος χάθηκε στο ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου. Η απώλεια του φακέλου από το αρχείο του νοσοκομείου με τα στοιχεία που αφορούσαν το διαγωνισμό και η προσκόμιση στους ελεγκτές μόνον της σύμβασης με τη Siemens, κατέστησε τον έλεγχο της προμήθειας του Μαγνητικού Τομογράφου αδύνατο. Γενικότερες παρατηρήσεις ανέφεραν ότι οι τεχνικές προδιαγραφές συντάχθηκαν από άτομα που δεν είχαν οριστεί από τον διοικητή, ενώ οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης εκδίδονταν μεταγενέστερα της ημερομηνίας υπογραφής των συμβάσεων κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Η σχετική λίστα περιλαμβάνει και το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου αναφέρεται ότι αγοράστηκε αξονικός τομογράφος μάρκας SIEMENS με 436.331 ευρώ μετρητοίς ενώ πολίτες της Σητείας αγόρασαν παρόμοιο μηχάνημα με 240.000 ευρώ σε πέντε δόσεις.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου