Τριπλασιάστηκε ο αριθμός τους μέσα σε δύο χρόνια, αφού προάγονται πλέον όλοι διά... ανατάσεως της χειρός των συναδέλφων τους - Πρωταθλητής το Κέντρο Υγείας Σπάτων, όπου οι 11 από τους 13 γιατρούς έχουν διευθυντικό πόστο.
Από διευθυντές καλά πάει το ΕΣΥ, την ώρα που οι μάχιμοι γιατροί λιγοστεύουν επικίνδυνα πλέον στα νοσοκομεία της χώρας. To 70% των λειτουργών του Ιπποκράτη που υπηρετούν στα 146 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας φέρει τον τίτλο του διευθυντή, έναν τίτλο που προσφέρει σημαντικά μισθολογικά οφέλη στους κατόχους τους -από 8.000 έως 12.000 ευρώ ετησίως στον μισθό τους-, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι προϋποθέτει επιστημονικά προσόντα για την απόκτηση του, ούτε ότι συνεπάγεται καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς. Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας Σπάτων. Εκεί, σε σύνολο 13 γιατρών, οι 11 είναι διευθυντές!
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», το ΕΣΥ βρίθει διευθυντών: από τους 10.655 ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ, οι 7.374 έχουν γίνει διευθυντές. Από αυτούς οι 1.149 έχουν προαχθεί στη θέση του διευθυντή της κλινικής πριν από το 2008 με διαδικασία αξιολόγησης και οι 6.225 απέκτησαν τον τίτλο μέσα από μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας ισοπεδωτική διαδικασία που έλαβε -και λαμβάνει- χώρα στα ελληνικά νοσοκομεία: διά ανατάσεως της χείρας σε μαζικές συνελεύσεις στα αμφιθέατρα των νοσοκομείων, με προφορικές διαβεβαιώσεις των ίδιων των υποψηφίων περί του βαρύτιμου βιογραφικού τους.
Πρόκειται για ένα Σώμα 6.225 γιατρών, που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ: «Δεν κρίθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ, εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους ως κλειστό επάγγελμα σε μια περίοδο που αποτελεί απαίτηση όλων να ανοίξουν τα επαγγέλματα και απαγορεύουν σε οποιονδήποτε άλλο συνάδελφο τους να εισέλθει στο Σύστημα σε διευθυντική θέση».
Οικονομικές και επιστημονικές επιπτώσεις στο ΕΣΥ
Σε μια εποχή όπου n αξιολόγηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην εξέλιξη των επιστημόνων, n επετηρίδα και n διά ανατάσεως της χειρός διαδικασία ανάδειξης των διευθυντών στα αμφιθέατρα στερεί από τους γιατρούς κάθε κίνητρο για επιστημονική εξέλιξη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Nίκος Μαρουδιάς, διευθυντής ΩΡΑ στο «Αγία Όλγα»: «Προάγει επικίνδυνα ισοπεδωτική αντίληψη στους νέους γιατρούς, λέγοντας τους: "Ελάτε στο ΕΣΥ και σε 15 χρόνια θα γίνετε διευθυντές ούτως ή άλλως, χωρίς να χρειαστεί να επιδείξετε επιστημονικό έργο"».
To πολυδιευθυντικό αποδείχτηκε ασύμφορο οικονομικά για τον προϋπολογισμό του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν κάνει στοιχειώδη υπολογισμό του αριθμού των επιμελητών B' του ΕΣΥ που αποκτούσαν δικαίωμα απόκτησης διευθυντικής θέσης στο αμέσως προσεχές διάστημα από την ψήφιση του νόμου. Μέσα οε δύο χρόνια ο αριθμός των διευθυντών υπερτριπλασιάστηκε, φτάνοντας από 2.015 σε 7.374, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κόστος της μισθοδοσίας τους. Σύμφωνα με αυτό, οι διευθυντές πληρώνονται για επτά εφημερίες τον μήνα είτε τις κάνουν είτε όχι. Καταγράφεται δε το παράδοξο στην Περιφέρεια, οι γιατροί να κάνουν περισσότερες εφημερίες και να μην πληρώνονται, αλλά στην Αθήνα να πληρώνονται περισσότερε από αυτές που κάνουν! Η κατανομή του πενιχρού κονδυλίου για τις εφημερίες στους γιατρούς-διευθυντές του ΕΣΥ αποτελεί πλέον έναν ακόμη γρίφο που καλείται να λύσει ο υπουργός Υγείας.
ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΤΙ
Διευθυντής με άδειο βιογραφικό
Γιατρός χειρουργικής ειδικότητας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει δηλώσει ότι έχει εκπονήσει 50 επιστημονικές εργασίες πάνω στο αντικείμενο του. Ο αριθμός τους ωστόσο συρρικνώθηκε κατά το ήμισυ στο βιογραφικό που διανεμήθηκε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του υποψηφίου στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και τελικώς... μηδενίστηκε όταν του ζητήθηκε να προσκομιστούν ενδεικτικά κάποιες εργασίες. Ουδόλως εμπόδισε όμως αυτή n λεπτομέρεια τους συναδέλφους και συνυποψήφιους τους στο να τον αναδείξουν διά ανατάσεως της χειρός σε διευθυντή!
Σε κλινική Χειρουργικής κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας ένας εκ των δεκάδων διευθυντών της τελευταίας διετίας απέκτησε τον τίτλο με τη γνωστή διαδικασία της ανατάσεως χειρός χωρίς να περιέχεται στο βιογραφικό του ούτε μία χειρουργική επέμβαση, καθώς n κλινική του εμπειρία άρχιζε και τελείωνε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.
Ο νόμος Αβραμόπουλου
Η ρίζα του κακού εντοπίζεται στον νόμο 3754/2009 (επί θητείας στο υπουργείο Υγείας του κ Δημήτρη Αβραμόπουλου), με τον οποίο καθιερώθηκε το λεγόμενο πολυδιευθυντικό σύστημα. Βάσει αυτού προάγονται στον βαθμό του διευθυντή όλοι οι επιμελητές B' του ΕΣΥ με 7 χρόνια προϋπηρεσίας, εφόσον ψηφιστούν με ανάταση χειρός από την πλειοψηφία των ειδικευμένων γιατρών ανά τομέα, π.χ. χειρουργικός, παθολογικός κ.ο.κ., του νοσοκομείου.
To ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Αβραμόπουλου, με το σκεπτικό ότι καταργεί τις διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες κρίσεων και αξιολόγησης των γιατρών, αλλά όταν βρέθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας επικύρωσε το πολυδιευθυντικό σύστημα στο ΕΣΥ με νόμο που έφερε στη Βουλή n κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η αναλογία γιατρών και διευθυντών σε 11 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας
ΚΑΤ : ΓΙΑΤΡΟΙ 166 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 91
ΑΤΤΙΚΟΝ: ΓΙΑΤΡΟΙ 139 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 31
ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: ΓΙΑΤΡΟΙ 170 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 103
ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΓΙΑΤΡΟΙ 110 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 76
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: ΓΙΑΤΡΟΙ 120 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 70
ΕΛΠΙΣ: ΓΙΑΤΡΟΙ 75 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 52
ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: ΓΙΑΤΡΟΙ 173 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 94
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: ΓΙΑΤΡΟΙ 390- ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 220
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: ΓΙΑΤΡΟΙ 316 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 87
ΣΩΤΗΡΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΙ 184 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 104
Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: ΓΙΑΤΡΟΙ 235 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 118
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου