Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Στα χαρτιά" η λειτουργία της επέκτασης του Νοσοκομείου

Η περιβόητη επέκταση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν θα μπορέσει πρακτικά να λειτουργήσει με τα ελάχιστα άτομα προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί εκεί, και η λειτουργία των Τμημάτων σήμερα οφείλεται κυρίως στην υπερεργασία του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων.


Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων από τον Σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα τον Αντώνη Φουρναράκη και την Όλγα Αντωνουσάκη.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου έγινε αναφορά στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα με τις μετατάξεις και τις ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και επισημάνθηκαν τα τραγικά προβλήματα υποστελέχωσης του Ιδρύματος. Μια υποστελέχωση βέβαια που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο γεγονός του ανοίγματος νέων τμημάτων διαχρονικά, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονταν και εξακολουθούν να καλύπτονται εκ των ενόντων και με ελάχιστες προσλήψεις.

Αξίζει, δε, να σημειώσουμε πως υπηρεσία τραυματιοφορέα εκτελεί ένας θυρωρός του Νοσοκομείου για την κάλυψη των κενών, σε λίγο καιρό φεύγουν δυο συμβασιούχοι οπότε το πρόβλημα θα ενταθεί, εκτός αν στο μεταξύ έρθουν οι δυο ιδιωτικού δικαίου που αναμένονται.
Ο μαστογράφος επίσης όπως γράφαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας εξακολουθεί να μη λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν χειριστές.
Παρά όμως τις συνεχείς επισημάνσεις από τα ΜΜΕ και τις διαμαρτυρίες γιατρών και εργαζομένων «ούτε φωνή ούτε ακρόαση» από τους θεσμικούς αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς σε επίπεδο διεκδίκησης.

Κάτω από το όριο η στελέχωση σε πολλούς τομείς

Υποδομές και εξοπλισμός, οικονομική διαχείριση και στελέχωση είναι τα βασικά προβλήματα του Νοσοκομείου εκ των οποίων μόνο το θέμα του νέου κτηρίου της επέκτασης φαίνεται να πηγαίνει καλά, είπε ο κ. Φουρναράκης. Ωστόσο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει. «Η μεταστέγαση και λειτουργία της νέας πτέρυγας που θα παραδοθεί αυτό το μήνα, όπου υπάρχει και υπουργική απόφαση που αναθέτει στη ΔΕΠΑΝΟΜ την προμήθεια του εξοπλισμού αυτού πάνω από 2,5 εκ. ευρώ, δυστυχώς με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να γίνει. Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ κινδυνεύει να απαξιωθεί γιατί σκοντάφτουμε στο μόνιμο πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού.

Η παιδιατρική δεν μπορεί να λειτουργήσει με ένα ή δυο νοσηλευτές και το ΤΕΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει με τρεις νοσηλευτές το απόγευμα και δυο τη νύχτα», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα σημείωσε σε ό,τι αφορά το θέμα των οικονομικών του Ιδρύματος:
«Υπάρχει η αδυναμία καταβολής των νοσηλειών από τα ασφαλιστικά ταμεία, το νοσοκομείο τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια να τελειώσει αυτό το πάρτι με τους προμηθευτές, το όργιο σπατάλης και διαφθοράς αλλά παράλληλα γίνεται και προσπάθεια περικοπής δαπανών του νοσοκομείου που είναι απαραίτητες για τη σωστή του λειτουργία.
Ο προϋπολογισμός για το 2011 του νοσοκομείου έχει περικοπεί κατά 1,5 εκ. ευρώ και έτσι το νοσοκομείο δεν μπορεί να προσλάβει επικουρικό προσωπικό το οποίο πληρώνεται από τα έσοδα του νοσοκομείου.
Το υπάρχον επικουρικό προσωπικό φεύγει τέλος του Φεβρουαρίου, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης νέου. Αυτό ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης εκτός από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο».

Υπογράμμισε επίσης ο κ. Φουρναράκης ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποια φάρμακα, για τα οποία οι εταιρείες δέχονται να τα στείλουν μόνο με αντικαταβολή, η οποία, όπως είπε, προφανώς είναι αντίθετη στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού και στην οποία το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Ο ίδιος υποστήριξε τέλος πως έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα για το νοσοκομείο που αδικεί τους εργαζόμενους.
«Η στελέχωση είναι κάτω από το όριο σε πολλά τμήματα, όλοι οι εργαζόμενοι όμως κάνουν πολύ καλή δουλειά. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση σε όλους.
Το νοσοκομείο δεν μπορεί να είναι πεδίο είτε προσωπικών είτε μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων γιατί αυτό θα αποβεί μακροπρόθεσμα εις βάρος του.
Οφείλουμε όμως όλοι, μαζί με τους φορείς να κάνουμε μια ενημέρωση για την κατάσταση και σε δεύτερη φάση να πάμε σε κινήσεις με όρους Ιεράπετρας.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι φορείς».

"Δεν μπορούμε να καλύψουμε άλλες ανάγκες"

«Κάποιος πρέπει να μας απαντήσει αν η κατάληξη του Νοσοκομείου θα είναι η υποβάθμισή του, γιατί εμείς συμπεραίνουμε ότι εκεί πηγαίνει», τόνισε η κα Αντωνουσάκη.
«Το άλυτο πρόβλημα της υποστελέχωσης κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την εξώθηση των υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση.
Εκ των ενόντων δεν γίνεται να λυθούν τα προβλήματα. Δεν πάει άλλο, το προσωπικό είναι εξουθενωμένο. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια τα νέα τμήματα και δομές που ανοίγουν συνεχώς καλύπτονται εκ των ενόντων, και με πολύ λίγες προσλήψεις», σημείωσε.

Η ίδια τόνισε πως για ένα αναβαθμισμένο νοσοκομείο χρειάζεται η φωνή όλων. «Απευθύνουμε έκκληση να έρθουν να παλέψουν μαζί μας τα προβλήματα του νοσοκομείου. Πως θα λειτουργήσει το νοσοκομείο με τις ελλείψεις που θα υπάρχουν σε λίγο καιρό; Εκτός αν κάποιοι σχεδιάζουν να υποβαθμίσουν το νοσοκομείο. Και δε γίνεται οι άνθρωποι του Νοσοκομείου να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν χθες οι γιατροί με τη επίθεση των ΜΑΤ στην Αθήνα».
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην πληρώνουν το «χαράτσι» των 5 ευρώ, τονίζοντας πως ειδικά για τους ηλικιωμένους που επισκέπτονται συχνά γιατρούς είναι μια σημαντική επιβάρυνση.

Αξίζει να παραθέσουμε κάποια στοιχεία που ανέφερε η ίδια.
«Η αναλογία στην νυκτερινή βάρδια ενός νοσηλευτή για τριάντα ασθενείς και ενός νοσηλευτή για την κάλυψη των Επειγόντων περιστατικών του κάθε τομέα είναι ενδεικτική της τραγικής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.
Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που όλοι επιδιώκουμε με την επέκταση δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι, με 11 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό σε βάρδιες το ΤΕΠ δεν μπορεί να μεταφερθεί στην επέκταση.
Η αδυναμία στο να καλυφθούν οι βάρδιες του εβδομαδιαίου προγράμματος των Τραυματιοφορέων είχε τα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
Λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, του λίγου προσωπικού και των επαγγελματικών ασθενειών αρκετοί από τους Τραυματιοφορείς με απόφαση Υγειονομικής επιτροπής δεν μπορούν να συνεχίζουν τα καθήκοντά τους.
Εδώ επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα στο να προσληφθεί Γιατρός Εργασίας.
Οι ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτονται με υπερεργασία των υπαρχόντων με λίγα ρεπό και λίγη ή καθόλου κανονική άδεια, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του Νοσοκομείου ενέκρινε την μετάταξη Νοσηλευτών και η ΔΥΠΕ αποφάσισε την μετακίνηση νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο Χανίων.

Οι αλλεπάλληλες ενέργειες για πρόσληψη προσωπικού όχι μόνο δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά συναντούν την εγκληματική άρνηση και αδιαφορία του υπουργείου η οποία αποδεικνύεται με τα παρακάτω:
1) Μια πρόσληψη στις πέντε συνταξιοδοτήσεις.
3) Οι Εργολαβίες δίνουν και παίρνουν στους χώρους των νοσοκομείων
4) Απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
5) Επέκταση των απογευματινών Ιατρείων σε ολοήμερη λειτουργία, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με το ίδιο, λίγο προσωπικό που δουλεύει νυχθημερόν στο νοσοκομείο να λειτουργήσει τα απογευματινά “ιδιωτικά” ιατρεία.
6) Την εγκατάλειψη, την υποστελέχωση και την επικείμενη υποβάθμιση του;

Υπάρχει επιτακτική και άμεση ανάγκη για διεκδίκηση μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και κάνουμε γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι το υπάρχον Νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει κανένα περιθώριο να καλύψει όχι καινούργιες αλλά ούτε τις υπάρχουσες ανάγκες.
Προτείνουμε σταθερό αριθμό προσλήψεων νοσηλευτών, νοσοκόμων-τραυματιοφορέων ανά χρόνο (με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα προβλήματα του πληθυσμού ) με παράλληλη κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, για να μην κινδυνεύει η ασφάλεια των ασθενών».

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου