Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Για τη μεγάλη αναμονή δεν ευθύνεται το νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ

Φτάνει πια. Για τη μεγάλη αναμονή δεν ευθύνεται το νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ». Μ’ αυτήν τη φράση τυπωμένη σ' ένα μεγάλο πανό, οι νοσηλευτές του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους ασθενείς την... κατάσταση πανικού χτες το πρωί στη γενική εφημερία του «Παπαγεωργίου».


«Η ασφάλεια των ασθενών κινδυνεύει σε κάθε γενική εφημερία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων να εξυπηρετήσουν τον πάσχοντα συμπολίτη τους... Η μεγάλη προτίμηση του κόσμου, η υποστελέχωση των ΤΕΠ λόγω συνεχών παραιτήσεων προσωπικού και η ανορθόδοξη κατανομή των περιστατικών -με κύριους υπεύθυνους τους αρμόδιους κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και τους συντονιστές του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ- προκαλούν ασφυξία, με συνέπεια την πλημμελή εξυπηρέτηση όλων», λέει στον «Α» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η αντοχή του προσωπικού είναι περιορισμένη και αν δε βελτιωθεί η κατάσταση θα προχωρήσει σε «κλείσιμο» της εφημερίας.

Χτες το πρωί, νοσηλευτικό προσωπικό συγκεντρώθηκε στο χώρο των επειγόντων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιαχώρητο. Οπως περιγράφει ο κ. Τουχτίδης, «τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά συνωστίζονται με ασθενείς που προσέρχονται ακόμη και για μια απλή εξέταση που θα μπορούσε να γίνει σε τακτικό ραντεβού! Βίοι παράλληλοι η οσφυαλγία με το κάταγμα οσφυϊκών σπονδύλων σε τροχαίο, η αμυγδαλίτιδα με τη λοίμωξη από Η1Ν1, η ημικρανία με το εγκεφαλικό. Και όλοι, θεωρώντας ότι το προσωπικό τους ''δράμα'' είναι το πλέον άξιο της προσοχής ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου».


«Γολγοθάς» σε κάθε εφημερία

Τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Παπαγεωργίου» λόγω της αθρόας προσέλευσης ασθενών, συγκριτικά με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, είναι τεράστια. Σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό, σε κάθε εφημερία προσέρχονται στο ΤΕΠ 1.200 - 1.400 άτομα, ενώ στο συνεφημερεύον νοσοκομείο δεν ξεπερνούν τα 300. Οι 50 νοσηλευτές που στελεχώνουν το ΤΕΠ και τα εξωτερικά ιατρεία δεν επαρκούν, καθώς ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να καλύπτει μόνον τις ανάγκες του ΤΕΠ. «Γινόμαστε κάθε λίγο θύματα λεκτικής και φυσικής βίας από αγανακτισμένους ασθενείς και συνοδούς. Ορισμένα περιστατικά πήραν τη δικαστική οδό με μηνύσεις εκατέρωθεν», αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το σωματείο έχει επανειλημμένα καταγγείλει το φαινόμενο και πρόσφατα αναγκάστηκε να διαμαρτυρηθεί εξωδίκως. Οι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι «είναι ευτύχημα που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», κάτι που αποδίδουν στη διαλογή των περιστατικών που έχει αναλάβει εκπαιδευμένος νοσηλευτής.

«Είναι γεγονός ότι πολίτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα προτιμούν το ''Παπαγεωργίου''. Ομως, ο φόρτος έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτος», σύμφωνα με το γενικό διευθυντή, Γιώργο Χριστόπουλο. Οπως αναφέρει, κατά την εφημερία της περασμένης Κυριακής το νοσοκομείο δέχτηκε 1.500 άτομα. Ωστόσο, αν γινόταν ορθολογική διαχείριση και λειτουργούσαν μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τότε θα απευθύνονταν στο νοσοκομείο μόνον 300 - 400 ασθενείς οι οποίοι θα είχαν πραγματικά ανάγκη τις υπηρεσίες του

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου