Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δωρεάν από σήμερα τα αντιικά εμβόλια

Δωρεάν θα χορηγούνται από σήμερα τα αντιικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η χορήγηση θα γίνεται από τα φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, με απλή ιατρική συνταγή.


«Επειδή η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, πέραν του ενδεδειγμένου εμβολιασμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής, η χορήγηση αντιϊκών σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας. Σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας διοργανώνουν συνάντηση εργασίας με θέμα «Εποχική γρίπη 2010-2011: Η κατάσταση στην Ελλάδα». Στη συνάντηση θα παραστεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνεται ότι φέτος στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009 είναι αυτό που απομονώνεται εργαστηριακά σε ό,τι αφορά στα κρούσματα γρίπης.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:

Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό.

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

Η σωστή χρήση των αντιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά, τα θύματα του ιού ανέρχονται τα 33.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ εξακολουθούν να νοσηλεύονται ένας άντρας και μια γυναίκα, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου