Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου από τα πλέον υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας

Τουλάχιστον 57 άτομα προσωπικό, διαφόρων ειδικοτήτων, χρειάζονται να προσληφθούν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ώστε να φτάσει τον μέσο όρο στελέχωσης ενός Νοσοκομείου δυναμικότητας 199 κλινών και να λειτουργεί υπό συνθήκες ανεκτές. Βέβαια, η ιδανική περίπτωση, ώστε να λειτουργεί το νοσηλευτικό ίδρυμα απρόσκοπτα, είναι να προσληφθούν 113 άτομα, πλέον των υφισταμένων σήμερα, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μοσχοβάκης, προκειμένου να αποδείξει ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι από τα πλέον υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της Ελλάδας.


Να σημειωθεί ότι σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει προσωπικό 443 άτομα εκ των οποίων:

Ιατρικό: 108
Νοσηλευτικό: 200
Διοικητικό: 72
Επιστημονικό/μη ιατρικό: 23
Τεχνικό: 20
Παραϊατρικό: 20

Οι κυριότερες ελλείψεις, σύμφωνα με την μελέτη της διοίκησης του Νοσοκομείου, δεν εντοπίζονται στο Ιατρικό προσωπικό αλλά κυρίως στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό και δευτερευόντως στο τεχνικό και διοικητικό, ενώ στο επιστημονικό μη ιατρικό το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου διαθέτει παραπάνω άτομα από τους μέσους όρους.

Παραθέτουμε αυτούσια την μελέτη, η οποία ήδη βρίσκεται και στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Μελέτη στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας
Είναι γεγονός ότι ο χώρος της υγείας κρίνεται ως ιδιαίτερα υποστελεχωμένος, γι’ αυτό άλλωστε έγινε αγώνας από την κυβέρνηση να τον εξαιρέσει από τον κανόνα των «5 αποχωρήσεων-μια πρόσληψη».

Κατά γενική ομολογία, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Πόση όμως είναι, συγκριτικά με όλα τα άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας;

Μια προφανής λύση είναι να πάρουμε τον μέσο όρο στελέχωσης, ανά κατηγορία προσωπικού, όλων των νοσοκομείων και να τον συγκρίνουμε με την αντίστοιχη στελέχωση, ανά κατηγορία προσωπικού, του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκριση του νοσοκομείου μας με μεγαλύτερα ή μικρότερα νοσοκομεία, πρέπει να πάρουμε το μέσο όρο και να τον διαιρέσουμε με τις ανεπτυγμένες κλίνες, ώστε να έχουμε το δείκτη «προσωπικό ανά κλίνη».

Παρακάτω, βασιζόμενοι στην νέα μεγάλη καινοτομία (πρώτη φορά εφαρμόζεται στο υγειονομικό σύστημα της χώρας μας), που είναι η ηλεκτρονική, κεντρική, καταγραφή των βασικών εισροών και εκροών όλων των μονάδων υγείας της Ελλάδας, θα αποδείξουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, δυστυχώς, ανήκει στην κατηγορία των πλέον υποστελεχωμένων νοσοκομείων της Ελλάδας. Τα στοιχεία βέβαια του ESY.net επιδέχονται διορθώσεις, αλλά είναι γεγονός ότι τα στοιχεία προσωπικού είναι πιο «εύκολα», ως προς την αξιοπιστία τους, καθώς είναι «κουκιά μετρημένα». Συνεπώς η πιθανότητα εσφαλμένων στοιχείων περιορίζεται δραματικά.

Θα εφαρμόσουμε 4 σενάρια, ώστε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από διαφορετικές όψεις (στοιχεία ESY.net, Φεβρουάριος 2011):



Συμπεράσματα


Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε, από άποψη στελέχωσης, πολύ κάτω από τον Μέσο όρο στελέχωσης των νοσοκομείων της Ελλάδος, είτε προσεγγίσουμε με το Α, είτε με το Β, είτε με το Γ, είτε με το Δ σενάριο.

Στο «χειρότερο» σενάριο, απαιτούνται 57 άτομα, προκειμένου να φτάσουμε τον μέσο όρο στελέχωσης των νοσοκομείων, ενώ στο «καλύτερο» απαιτούνται 113 άτομα.

Οι κυριότερες ελλείψεις μας εντοπίζονται κυρίως στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δευτερευόντως στο Τεχνικό και Διοικητικό και λιγότερο στο Ιατρικό. Στο Επιστημονικό μη ιατρικό διαθέτουμε παραπάνω άτομα από τους μέσους όρους.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, είναι πρόδηλη η μεγάλη ανάγκη που έχει το νοσοκομείο μας σε προσωπικό, η οποία σαφέστατα γίνεται επιβεβλημένη, λόγω και της επικείμενης λειτουργίας της νέας πτέρυγας, που προσθέτει περίπου 4.500τμ στα υπάρχοντα 12.500 τ.μ. (36% επιπλέον χώροι) και περίπου 18 πρόσθετες κλίνες.

Συνεπώς, πέρα από κάθε αμφιβολία, η στελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ελλιπέστατη. Παρόλα αυτά προσφέρονται υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα νοσοκομεία, χάρη στη προσφορά όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου