Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Δεν κόβεται η επιχορήγηση στην υγεία στην Κρήτη

Σε λάθος αποδίδεται από τον Διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης κ Μάνο Φραγκιαδουλάκη και άλλους φορείς της δημόσιας υγείας της Κρήτης , ότι στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών με τα ιδρύματα που δεν έχουν αποστείλει τα οικονομικά τους στοιχεία, περιλαμβάνονται Νοσοκομεία και Προνοιακά Ιδρύματα της Κρήτης, όπερ και σημαίνει διακοπή χρηματοδότησης.


«Είμαστε εντός των προθεσμιών, έχουμε ενημερώσει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και το υπουργείο, αλλά δεν εντάξανε στην ανακοίνωσή τους και τα νοσοκομεία τα οποία είχαν ανταποκριθεί λίγο καθυστερημένα», δήλωσε χθες ο Διοικητής της ΥΠΕ Μανώλης Φραγκιαδουλάκης, στο περιθώριο της σύσκεψης στη ΔΥΠΕ με στελέχη του υπουργείου υγείας.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Μοσχοβάκης, επίσης δήλωσε πως έχει καταθέσει τα στοιχεία από τις 14 Μαρτίου.

Ακόμη, σύμφωνα με τη διοικήτρια του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, κα Ευαγγελία Σταυρουλάκη - Παραγιουδάκη, το Ίδρυμα έστειλε από τις 12 Μαρτίου όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είχαν ζητηθεί.

Στη λίστα, που δημοσιοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον Τύπο, με τα ιδρύματα που σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχουν καταθέσει τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τους, είναι το Νοσοκομείο Χανίων και το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Νοσοκομείο Σητείας, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Υποστήριξης ΑμΕΑ Ρεθύμνου, η Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου και άλλα Ιδρύματα.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που μια Υπηρεσία ή φορέας δεν προχωρήσουν στην αποστολή των οικονομικών τους στοιχείων, τότε το Υπουργείο Οικονομικών θα δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Επίσης, στον πρόεδρο ή τον γενικό διευθυντή θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.

Προσλήψεις

Θέματα προσλήψεων προσωπικού, οικονομικά στοιχεία, και τους όρους που έχει θέσει το μνημόνιο κι αφορούν κυρίως την περιστολή των δαπανών, καθώς και το θέμα της μηχανογράφησης νοσοκομείων και τα ζητήματα του ΕΣΠΑ εξετάσθηκαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΥΠΕ Κρήτης, με τη συμμετοχή όλων των διοικητών των νοσοκομείων, στελεχών του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΕΣΠΑ

Ο Διοικητής της ΔΥΠΕ κ. Μ. Φραγκιαδουλάκης δήλωσε ότι ολοκληρώνονται εντός των ημερών τα ηλεκτρονικά προγράμματα με τα οποία το υπουργείο θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και «για την τελευταία» κλινική και ως εκ τούτου να μπορεί να καλύψει άμεσα κάθε ανάγκη που θα παρουσιασθεί. Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών θα καλυφθούν και οι ανάγκες κλινικών στις οποίες παρουσιάσθηκαν ελλείψεις υλικών, ενώ, πρόσθεσε, δρομολογούνται και προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης οι οποίες ωστόσο θα είναι κατά 15% λιγότερες από εκείνες που αρχικά είχαν προγραμματιστεί.

Οι εξελίξεις σχετικά με τα έργα που είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη στη ΔΥΠΕ καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση.

Μια καθυστέρηση που ο κ. Φραγκιαδουλάκης την απέδωσε στο γεγονός ότι ενώ η ΔΥΠΕ ήταν έτοιμη και είχε καταθέσει στην Επιτροπή Προμηθειών τα σχετικά στοιχεία για να εγκριθεί στη συνέχεια από το υπουργείο η σκοπιμότητά τους η Επιτροπή δεν τα κατέθεσε.

«Είχαμε πάρει τα τεχνικά δελτία και όλες τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο ποσό έργων, ωστόσο η επιτροπή δεν τα προώθησε στο υπουργείο για την έγκριση σκοπιμότητας κι εμείς δεν ενημερωθήκαμε. Έτσι καθυστερήσαμε άσκοπα. Έχουμε έργα 9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε εξοπλισμό και περιμέναμε. Έχω πάρει την υπόσχεση από τον υφυπουργό κ. Τιμοσίδη ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε την έγκριση σκοπιμότητας και στη συνέχεια θα την καταθέσουμε στην Περιφέρεια», είπε.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου