Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αντιδράσεις των γιατρών στις δηλώσεις του Μ. Όθωνα

Στις δηλώσεις του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα σχετικά με το Νοσοκομείο απαντά η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου, τονίζοντας πως το Νοσοκομείο δεν κινδυνεύει από τις «υπερβολές» τις δικές τους όπως δήλωσε ο κ. Όθωνας, αλλά από την αδιαφορία των πολιτικών παραγόντων.


Παράλληλα επισημαίνουν πως δεν μπορεί να θεωρείται «πολιτική χορηγία» το έργο της επέκτασης που παραδίδεται μια 15ετία μετά και μάλιστα χωρίς να έχει επαρκές προσωπικό για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Αναλυτικά αναφέρουν:
«Φανερά ενοχλημένος ο κυβερνητικός βουλευτής του Νομού κ.Όθωνας, αποδοκίμασε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του Νοσοκομείου, οι οποίοι τώρα που ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης επισημαίνουν για άλλη μια φορά τα οξυμένα προβλήματα του Ιδρύματος και ιδιαίτερα την ανεπαρκή στελέχωση του.
Μας εγκάλεσε ο κ. Υφυπουργός για «απαξιωτική κριτική» και «υπερβολές που βλάπτουν την Υγεία».

Του απαντούμε ότι δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από αυτό που μας επιβάλλει ο ρόλος μας: να διεκδικούμε - ανεξαρτήτως κυβερνήσεων - την επίλυση των συσσωρευμένων και άλυτων προβλημάτων του πιο υποστελεχωμένου επαρχιακού νοσοκομείου της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Και του υπενθυμίζουμε ότι όταν αυτές οι διεκδικήσεις γινόταν την περίοδο που ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, τις θεωρούσε ευπρόσδεκτες και άξιες συμπαράστασης.

Είναι προφανές ότι o κ. Όθωνας δεν κόπτεται για την αξιοπιστία του νοσοκομείου που δήθεν υπονομεύεται από την κριτική του Συλλόγου μας.

Αυτό που θέλει να αποσείσει είναι οι δικές του ευθύνες για την πανθομολογούμενη κακή κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στο Νομό. Ευθύνες που απορρέουν τόσο από τη θέση του ως μέλος μιας κυβέρνησης που ανοικτά πλέον κατεδαφίζει ότι έχει απομείνει από το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος, αλλά και από τη μακρά θητεία του στα πολιτικά πράγματα του Νομού.

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν κινδυνεύει από τις δικές μας «υπερβολές» , που πολλές φορές είναι κατώτερες ακόμα και από την ίδια τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά από την αδιαφορία των κυβερνήσεων διαχρονικά και από την ολιγωρία των πολιτικών παραγόντων του τόπου.

Εμείς είμαστε οι πρώτοι που υπερασπίζουμε το σημαντικό και αναντικατάστατο έργο του Νοσοκομείου, που παραμένει ακόμα “όρθιο” χάρις στο ζήλο όχι των Υπουργών και των Διοικητών αλλά των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων που μοχθούν νυχθημερόν και κάτω από αντίξοες συνθήκες για το καλύτερο.

Γι' αυτό και δεν δεχόμαστε από τον κυβερνητικό βουλευτή - ειδικά αυτήν την περίοδο που χρεοκοπεί η άδικη, ανεύθυνη και κοινωνικά βάρβαρη πολιτική του Μνημονίου που ο ίδιος ψήφισε και στηρίζει- παραινέσεις για υπευθυνότητα, ούτε πολύ περισσότερο υποδείξεις για τους τρόπους της συνδικαλιστικής μας διεκδίκησης.

Οι πολίτες του Ρεθύμνου ξέρουν πολύ καλά ποιοι έχουν αγωνιστεί συστηματικά και επίμονα όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ολοκλήρωση της επέκτασης και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον Νομό μας.

Είναι ντροπή να παρουσιάζεται ως μεγάλη “πολιτική χορηγία” προς το Ρέθυμνο ένα έργο που τελειώνει μετά από 15 χρόνια και που δεν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί με τις σημερινές τραγικές ελλείψεις κυρίως νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, κάτι που δημόσια αναγνωρίζει και η ίδια η Διοίκηση.

Είναι επίσης ντροπή να προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση και ο κ. Όθωνας να οικειοποιηθούν τις 2000 προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ που κατοχύρωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τους αγώνες τους στην κλαδική συμφωνία του 2008. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας και του ν. 3754/2009 εγκρίθηκαν από την κοινή Επιτροπή Υπουργείου Υγείας-ΟΕΝΓΕ, προκηρύχθηκαν και αξιολογήθηκαν εδώ και πολύ καιρό 11 θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά καθυστερεί ακόμα η ολοκλήρωσή τους λόγω του “παγώματος” των διορισμών και της διαλυτικής για τα δημόσια νοσοκομεία αναλογίας 1 προς 5 (που σύντομα θα μετατραπεί σε 1 προς 10).

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το Ρέθυμνο υφίσταται με δραματικό τρόπο αυτήν την περίοδο της κρίσης τις συνέπειες της χρόνιας εγκατάλειψής του και των ελλειμμάτων σε βασικές υποδομέ , με κορυφαίο ίσως παράδειγμα τις υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης.

Αυτό που περιμένουν οι πολίτες του Ρεθύμνου από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους είναι συστράτευση και όχι υπονόμευση του κοινού μετώπου για τη στήριξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου. Για την ενίσχυσή του με σύγχρονο εξοπλισμό, για την επαρκή χρηματοδότησή του (περιμένουμε άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με την απειλούμενη διακοπή της επιχορήγησης προς το Νοσοκομείο από το Υπουργείο Οικονομικών λόγω μη αποστολής επαρκών οικονομικών στοιχείων) και κυρίως για την έγκριση ενός νέου Οργανισμού που θα προβλέπει επαρκές μόνιμο - και όχι επικουρικό – προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και κατηγοριών».

"Εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα χωρίς επικουρικό προσωπικό"

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες εκτιμάται από τον Διοικητή Γιώργο Μοσχοβάκη ότι θα έρθουν 11 άτομα επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αντί για 16 όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, καθώς ο προϋπολογισμός του ιδρύματος δεν «αντέχει» παραπάνω εργαζόμενους. Ο κ. Μοσχοβάκης, τονίζει πως τότε θα μπορεί να λειτουργεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι στην πρόθεσή μας να εξαντλήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό».

«Η να πτέρυγα είναι μεγάλη αναβάθμιση αλλά μας βάζει και σε υποχρεώσεις. Χρειάζεται για να ανοίξει μια επιπλέον βάρδια στο νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ», σημειώνει.

Οι επικουρικοί, σημειώνεται, θα πληρωθούν από το Νοσοκομείο το οποίο προσβλέπει βέβαια στην επιχορήγηση του υπουργείου.

Ερωτηθείς επίσης ο κ. Μοσχοβάκης τι θα γίνει μετά τη λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού - αφού πρόκειται για οκτάμηνες συμβάσεις – παραδέχτηκε ότι αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις ή αν δεν έρθει μόνιμο προσωπικό, τότε η πτέρυγα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Ο κ. Μοσχοβάκης επανέλαβε ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο σε στελέχωση πανελλαδικά.

Τόνισε, δε, ότι από τους 24 συνολικά νοσηλευτές που προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου -εκ των οποίων κάποιοι ήταν μόνιμο προσωπικό- αρκετοί επέλεξαν να παραιτηθούν γιατί προτίμησαν άλλο νοσοκομείο, άλλοι πήραν μετάταξη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου