Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πρώτα βήματα συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Ανάθεση της διοίκησης του «Αλεξάνδρα» στον διοικητή του «Ελενα Βενιζέλου»
Με τις συνενώσεις κλινικών εντός των νοσοκομείων και την τοποθέτηση κοινού διοικητή σε δύο ή και περισσότερα νοσοκομεία θα αρχίσει, σε πρώτη φάση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την «αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ».
 Ηδη η πρώτη «συγχώνευση» είναι γεγονός, με την ανάθεση της διοίκησης του «Αλεξάνδρα» στον εν ενεργεία διοικητή του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου». Σε δεύτερη φάση το υπουργείο Υγείας εξετάζει τις συγχωνεύσεις ή τις αλλαγές χρήσης σε μικρά νοσοκομεία.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή εναρκτήρια συνάντηση του διαλόγου για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών και επιστημονικών φορέων παρουσίασαν τις προτάσεις τους. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα των συγχωνεύσεων κλινικών μέσα στα νοσοκομεία.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε αυτή την προσέγγιση την πιο ενδιαφέρουσα. Συνενώνει τις δυνάμεις των νοσοκομείων και μειώνει τη ζήτηση, που σε πολλές περιπτώσεις είναι τεχνητή και δημιουργείται από την πολυδιάσπαση». Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε τη συναίνεση των εμπλεκομένων για τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα σε όσους «υπονομεύουν την προσπάθεια». Οπως είπε, «όσοι με τρόπο απερίσκεπτο ή για λόγους δικών τους συμφερόντων προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του ΕΣΥ, τότε επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος Υγείας». Στην αναγκαιότητα συγχωνεύσεων κλινικών εντός των νοσοκομείων επικεντρώθηκε και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Υγείας, Νίκου Πολύζου, ο οποίος παρουσιάζοντας στοιχεία από το ΕSY.net, τόνισε ότι στην Αττική λειτουργούν 26 γενικά νοσοκομεία στα οποία λειτουργούν 450 τμήματα με 9.000 κλίνες. Που σημαίνει ότι αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 20 κλίνες ανά τμήμα, αριθμός ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε 12 χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα τμήματα στα νοσοκομεία και έχουν μειωθεί οι κλίνες ανά τμήμα.

Ανορθολογισμοί

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η πρόταση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλου, που έκανε λόγο για οφθαλμοφανείς ανορθολογισμούς στο πλαίσιο των νοσοκομείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λειτουργία νοσοκομείου 500 κλινών με 50 κλινικές. Και πρότεινε τον σχεδιασμό των αλλαγών με βάση την 5ετία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας που όρισε το υπουργείο Υγείας για την αναδιάταξη του ΕΣΥ, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, πρότεινε τη δημιουργία εννέα ομάδων νοσοκομείων που θα έχουν ενιαία λειτουργία και κοινή διοίκηση και υπηρεσίες. Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, εστίασε στη μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε εναλλακτικές δομές περίθαλψης και την ενίσχυση των μεγάλων νοσοκομείων για πιο αποδοτική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο διάλογος ξεκίνησε με απουσίες, καθώς δεν συμμετείχαν ούτε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ούτε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία. «Η κατ' εξακολούθηση εξαπάτηση των νοσοκομειακών γιατρών στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και η άκρως επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα υγείας, δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε μέρος σε μια νέα παρωδία διαλόγου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου