Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Συνεχίζουν τα νοσοκομεία τις παράνομες προμήθειες υγειονομικού υλικού

Σε παράνομες προμήθειες υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνισμούς όπως προβλέπει ο νόμος έχουν προχωρήσει τα νοσοκομεία του Ηρακλείου ενώ μόνο στο Βενιζέλειο από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μέχρι σήμερα, υπάρχουν ανυπόγραφα εντάλματα πληρωμών στους προμηθευτές ύψους 9-10 εκατομμυρίων ευρώ!


Πληροφορίες της “Π” αναφέρουν ότι τα εντάλματα έχουν αρχίσει να αποστέλλονται στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου την τελευταία εβδομάδα ωστόσο η ίδια έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να εγκρίνει παράνομες προμήθειες που έχουν γίνει με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνισμούς.

Ο διοικητής της ΔΥΠΕ Μ. Φραγκιαδουλάκης, μας είπε: “Γίνονται εξωσυμβατικές προμήθειες γιατί οι διαγωνισμοί καθυστερούν πάρα πολύ όμως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να περιμένουν, χρειάζονται υλικά για να δουλέψουν”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για την διενέργεια διαγωνισμών με αποτέλεσμα να δημιουργείται τώρα αυτό το πρόβλημα.



Ο ΔΥΠΕάρχης

στα νοσοκομεία

για τα υλικά

Επάρκεια υγειονομικού υλικού στο ΠΕΠΑΓΝΗ αλλά ελλείψεις στο Βενιζέλειο διαπίστωσε στην χθεσινή αιφνιδιαστική του επίσκεψη στα δύο νοσοκομεία ο ΔΥΠΕάρχης.

Ο ίδιος σημείωσε: “Σε γενικές γραμμές εξυπηρετείται η καθημερινότητα των νοσοκομείων όμως στο Βενιζέλειο υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, δεν υπάρχουν περίσσια υλικά, η διαχείρισή τους γίνεται με μεγάλη προσοχή.



Ζητούν από ασθενείς να φέρουν υλικά - Αναβολές χειρουργείων

Ο Μ. Φραγκιαδουλάκης επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που καλούνται να αγοράσουν οι ίδιοι κάποια υλικά όπως βαμβάκι, γάζες κ.λπ. ενώ είπε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις αναβολών χειρουργείων όταν δεν είναι επείγοντα τα περιστατικά λόγω των ελλείψεων υλικών.

Ο διοικητής της ΔΥΠΕ ανέφερε: “Σε γενικές γραμμές εξυπηρετείται η καθημερινότητα στα νοσοκομεία. Περιμένουμε και την υπογραφή των ενταλμάτων πληρωμής στους προμηθευτές από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μόνο στο Βενιζέλειο τα εντάλματα πληρωμών που είναι ανυπόγραφα φθάνουν τα 9-10 εκατομμύρια ευρώ!



Στοπ και στα ορθοπεδικά υλικά

Σοβαρές ελλείψεις υλικών παρατηρούνται περισσότερο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες προχωρούν σε αναστολή των παραδόσεων λόγω των χρεών του ΕΣΥ.

Από σήμερα Τετάρτη στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εταιρείες που προμηθεύουν εμφυτεύσιμα ορθοπεδικά υλικά.

Σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, Θεόδωρος Δουρμούσογλου, κατήγγειλε ότι εδώ και 45 ημέρες – οπότε ο Σύλλογος ανέστειλε τις παραδόσεις – τα νοσοκομεία προμηθεύονται σε πολλαπλάσιες τιμές αναλώσιμα υλικά από δύο πολυεθνικές εταιρείες της Γερμανίας.



Δραστική μείωση

της φαρμακευτικής δαπάνης

Δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, προτείνει η επιτροπή “σοφών” του υπουργείου Υγείας.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, προτείνουν – μεταξύ άλλων – αλλαγή του ρόλου των θυγατρικών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τη συγχώνευση του ΕΟΦ με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε τη Δευτέρα στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Τομέα Υγείας, καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην καταγραφή των δράσεων που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο του 2011. Επεκτείνεται, σε μια πρώτη αποτίμηση των παραπάνω δράσεων και προχωρά στη διατύπωση αρχικών σκέψεων σε επιμέρους τομείς του συστήματος υγείας της Ελλάδας.

Η εκτενέστερη ανάλυση αυτών θα ολοκληρωθεί στην Τελική Έκθεση, τον Ιούνιο του 2011, όπου και θα διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου