Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Με επικουρικό προσωπικό στελεχώνεται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Τη διαβεβαίωση για άμεση ενίσχυση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου με επικουρικό προσωπικό έλαβαν χθες από τον υφυπουργού υγείας και τον γενικό γραμματέα υγείας και πρόνοιας, οι φορείς του Ρεθύμνου, οι οποίοι με πρωτοβουλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη βρέθηκαν στην Αθήνα. Οι αρμόδιοι του υπουργείου ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα προβλήματα υποστελέχωσης και τις φθορές των κτιριακών εγκαταστάσεων που καταγράφονται στο κέντρο αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία και καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη τη λειτουργία του.


Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της αδυναμίας προσλήψεων μόνιμου προσωπικού τόσο ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Τιμοσίδης όσο και ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Κατριβάνος προχώρησαν στην λύση του επικουρικού προσωπικού το οποίο για ένα χρόνο θα μπορεί να καλύψει λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος. Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τα κτιριακά προβλήματα η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου θα αναλάβει να εκπονήσει τις μελέτες με δικούς της μηχανικούς για να καταθέσει στη συνέχεια το φάκελο του έργου επισκευής προς ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Επιπλέον εξετάστηκε η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου, του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και του δήμου Ρεθύμνου, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν περαιτέρω δράσεις και προγράμματα.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος και η διευθύντρια του ΚΕΚΥΚΕΜΕΑ, οι οποίοι από κοινού κατέθεσαν την αναγκαιότητα αποτελεσματικής λειτουργίας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, σημειώνοντας την σημασία της συγκεκριμένης δομής για το νομό.

Εμφανώς ικανοποιημένος από την συνάντηση ο πρόεδρος του ιδρύματος, Νίκος Ντακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι σύντομα το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με το επικουρικό προσωπικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως εγκρίθηκαν 55.000 ευρώ για να γίνουν οι προσλήψεις αρχικά δύο ατόμων και στην συνέχεια εκτιμά πως θα είναι σε θέση να προσλάβουν ακόμα τέσσερα άτομα ειδικοτήτων: εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές. «Τέθηκαν όλα τα θέματα που ταλανίζουν το ίδρυμα αυτή την περίοδο. Εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες και μας δόθηκαν κάποιες λύσεις. Η πρώτη αφορά στα προβλήματα των υποδομών, τα οποία θα αντιμετωπιστούν από την αντιπεριφέρεια. Όσον αφορά στην στελέχωση που αποτελεί πάγιο αίτημά μας, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί σε μόνιμη βάση λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων που υπάρχει και δυστυχώς δεν υπάρχει από μετατάξεις πρόθυμο προσωπικό που να επιθυμεί να έρθει στο Ρέθυμνο. Άρα καταλήξαμε στην λύση του επικουρικού προσωπικού με σύμβαση για ένα έτος. Ήδη έχουμε προσλάβει ένα εργοθεραπευτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένουμε έναν ακόμα. Χρειαζόμαστε λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς. Το υπουργείο έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 55.000 ευρώ από όπου θα μπορέσουμε να προσλάβουμε δυο άτομα επικουρικό προσωπικό, ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε επιπλέον προσλήψεις τέτοιου προσωπικού. Τέθηκε επίσης το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης και ανατέθηκε επί τόπου στους νομικούς συμβούλους του υπουργείου για να εξετάσουν την υλοποίηση μιας τέτοιας δυνατότητας για την περαιτέρω λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με δράσεις και προγράμματα. Αυτή την περίοδο λειτουργούμε χάρη στη φιλοτιμία των τεσσάρων ατόμων εκ των οποίων η μια εκτελεί καθήκοντα διοικητικού προσωπικού. Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί δόθηκαν λύσεις για καίρια ζητήματα του ιδρύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κτίριο σήμερα παρουσιάζει φθορές. Οι τοίχοι φέρουν σημάδια της υγρασίας, κομμάτια της οροφής υποχωρούν κατά διαστήματα ως συνέπεια της διασταύρωσης, η πισίνα είναι εκτός λειτουργίας και πολλοί χώροι είναι άδειοι και παραμελημένοι. Το κομμάτι αυτό που αφορά στην επισκευή του κτιρίου θα το αναλάβει η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, η οποία θα κάνει τις μελέτες για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά η κυρία Μαίρη Λιονή, τόνισε πως αφενός οι προσλήψεις αυτές θα δώσουν σημαντική «ανάσα» στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και αφετέρου πως η επισκευή των κτιρίων θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας τη θετική εξέλιξη από το υπουργείο Υγείας.

«Συζητήσαμε για την ενίσχυση του προνοιακού ιδρύματος με επικουρικό προσωπικό, όπως επίσης θα εξεταστεί από νομικής άποψης η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μέσω του δήμου Ρεθύμνου για να μπορέσει να επιτελέσει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ το έργο του με την βοήθεια του δήμου. Η σύμβαση θα είναι τριμερής, θα υπάρξει υπογραφή από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το δήμο Ρεθύμνου και το υπουργείο. Όταν είμαστε όλοι μαζί οι φορείς και αναζητούμε λύσεις για να καταστεί βιώσιμή μια δομή το βλέπουμε πάντα θετικά. Και ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν για να μπορέσει να λειτουργήσει η δομή. Έχουμε αναλάβει εμείς για τα τέσσερα κέντρα υγείας, για το γηροκομείο και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ τη μελέτη την οποία θα την εκπονήσουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας για την επισκευή των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου να καταθέσουμε τα σχετικά τεχνικά δελτία προς ένταξη στο ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οργανισμός του ιδρύματος προβλέπει συνολικά έντεκα άτομα προσωπικό. Αυτή την στιγμή υπηρετούν πέντε εκ των οποίων η μια είναι σε μόνιμη απόσπαση στην Κάρυστο. Η ψυχολόγος, που είναι διευθύντρια εκτελεί χρέη διοικητικού προσωπικού και μένει μια νοσηλεύτρια, μια φυσικοθεραπεύτρια και μια κοινωνική λειτουργός. Την περασμένη εβδομάδα το ίδρυμα ενισχύθηκε με μια εργοθεραπεύτρια, ενώ έχει εγκριθεί ήδη και η μετάταξη ενός διοικητικού υπαλλήλου και είναι θέμα ημερών η άφιξή του.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου