Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στοιχεία-σοκ για την σπατάλη στο ΠΑΓΝΗ

Εντόπισαν την ανεξέλεγκτη χρήση πανάκριβων φαρμάκων από γυναικολόγους

Αντισυμφυτικά και αιμοστατικά υλικά, που είναι κατασκευασμένα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιούσαν σε καισαρικές τομές και γυναικολογικές επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου!


Στοιχεία-φωτιά για την κατάχρηση αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών την τριετία 2007-2008-2009, από τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ -που χρησημοποίησε τα περισσότερα υλικά (59,17%) από όλες τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου-προκύπτουν από το πόρισμα της ΕΔΕ, που έκαναν 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές από την Αθήνα και τα Ιωάννινα. Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν μακράν ασυνήθιστα μεγάλη χρήση, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία.

Προληπτική χρήση υλικών, χωρίς να υπάρχει ένδειξη, μεγάλη χρήση υλικών με αμφιλεγόμενη χρησιμότητα.

Χρήση σε καισαρικές, χωρίς ένδειξη από τις κατασκευάστριες εταιρίες, αλλά και χρήση υλικών που τοποθετούνται μόνο σε επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης.

Οι καθηγητές τονίζουν ότι η χρήση αυτή (ποσοστό 69%) αφορά κυρίως στον διευθυντή της Κλινικής Γ. Ματαλλιωτάκη.

Αναφέρουν ακόμη ότι κατά προσέγγιση το κόστος τους την συγκεκριμένη τριετία έφθασε τα 917.000 ευρώ.

Πληροφορίες της “Π” αναφέρουν ότι το 2010 η χρήση τους μειώθηκε στο ελάχιστο και το κονδύλι που δαπανήθηκε για την αγορά τους, είναι της τάξης των 15.000-20.000 ευρώ.

Η ΕΔΕ έγινε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Λουτράδη και Πέτρο Δρακάκη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιορδάνη Ναυρόζογλου.

Η ΕΔΕ θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα Ηρακλείου που ερευνά την υπόθεση.

Τι αναφέρει το πόρισμα της ΕΔΕ

Στο πόρισμα της ΕΔΕ, που υπογράφουν οι 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές, επισημαίνονται τα εξής:

“1) Στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική παρατηρήθηκε χρήση αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών κατά την τριετία 2007, 2008 και 2009, η οποία κρίνεται μακράν και ασυνήθιστα μεγαλύτερη του αναμενόμενου που προκύπτει από τα στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας. Η Μ-Γ Κλινική (συμπεριλαμβανομένου του Μαιευτηρίου στο οποίο επίσης πραγματοποιεί μαιευτικές επεμβάσεις) χρησιμοποίησε περισσότερα υλικά από όλες τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές του ΠΑΓΝΗ (59,17% του συνόλου της χρήσης σε όλες τις χειρουργικές κλινικές).

2) Η χρήση αυτή αφορά κυρίως τον διευθυντή της Κλινικής κ. Ματαλλιωτάκη (ποσοστό 68,72%), με κόστος 916.864,51 ευρώ.

3) Υπήρξε “προληπτική χρήση” αιμοστατικών υλικών. Δεν υπάρχει ένδειξη προληπτικής χρήσης από τις αντίστοιχες κατασκευάστριες εταιρίες. Δεν υπήρξε ερευνητικό πρωτόκολλο.

4) Υπήρξε μεγάλη χρήση αντισυμφυτικών υλικών, των οποίων η χρησιμότητα είναι αμφιλεγόμενη.

5) Υπήρξε χρήση πληθώρας αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών σε καισαρικές τομές χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Τα υλικά αυτά είναι: 1) ADEPT, 2) ΜΕSOFOL, 3) SUPROGEL, 4) SURGIWRAP, 5) TISSUDURA

6) Τα υλικά SUPROGEL & TISSUDURA, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και σε καισαρικές τομές και σε γυναικολογικές επεμβάσεις, είναι κατασκευασμένα για να τοποθετούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στη ΣΚΛΗΡΑ ΜΗΝΙΓΓΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

7) Οι διενεργούντες την παρούσα Ε.Δ.Ε. πραγματοποίησαν μόνοι τους την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων. Καθώς δεν είναι εξειδικευμένοι λογιστές ή στατιστικολόγοι, διατηρούν μικρή επιφύλαξη για τυχόν μικρές αποκλίσεις στην ανάλυση των στοιχείων και προτείνουν περαιτέρω ανάλυση από αρμόδιους λογιστές και στατιστικολόγους.

8) Κρίνεται ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα της χρήσης των αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών στην Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική (κατά την τριετία 2007, 2008 και 2009) από τα ελεγκτικά όργανα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

9) Θα πρέπει να δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου κατανάλωσης αναλώσιμων υλικών, με σκοπό την έγκαιρη διαπίστωση μεγάλων μεταβολών στην κατανάλωση αυτών των υλικών.

10) Θα πρέπει να γίνεται χρήση αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. Κάθε φορά που γίνεται χρήση αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών θα πρέπει να δηλώνονται εγγράφως οι ενδείξεις χρήσης και να αιτιολογείται το κόστος σε σύγκριση με άλλα υλικά (χαμηλότερου κόστους)”.

Το πόρισμα καταλήγει:

“Οι διενεργούντες την ΕΔΕ έκαναν την ανάλυση με τα δεδομένα που τους προσκομίστηκαν. Η πιθανότητα υποεκτίμησης του κόστους κατανάλωσης αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών θα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω από τα ελεγκτικά όργανα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου”.

ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ - “Γιατί στοχοποιούν εμένα και δεν κάνουν ΕΔΕ σʼ όλο το νοσοκομείο;”

“Δεν καταλαβαίνω γιατί στοχοποιούν εμένα και γιατί δεν κάνουν ΕΔΕ για όλο το νοσοκομείο που χρησιμοποιεί αιμοστατικά και αντισυφμυτικά.

Εγώ πάντα έκανα και κάνω το καλύτερο δυνατόν για την υγεία των ασθενών μου”, είπε στην “Π” ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ματαλλιωτάκης ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι στην κρίση του γιατρού τι υλικά και τεχνικές θα χρησιμοποιήσει στη δουλειά του και συμπλήρωσε: “Εχω καταθέσει όλα τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν καμιά επιπλοκή οι γυναίκες που παρακολούθησα ενώ η θνησιμότητα ήταν μηδενική.

Ολα αυτά δεν αρκούν;”

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου