Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αναδιάρθρωση Νοσοκομείων-Ρέθυμνο-Ογκολογική μονάδα τύπου Ι.

Πολύς λόγος γίνεται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των Νοσοκομείων σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της Ελλάδας.
Όλοι μιλούν για το "μπάχαλο" που θα επικρατήσει σε ότι αφορά τη λειτουργία των Νοσηλευτικών μονάδων και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Όλοι  όσοι εργαζόμαστε στο ΕΣΥ καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα:
Η "αναδιάρθρωση" θα "πετύχει" πτώση του επιπέδουπαροχής υπηρεσιών για τους ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και εργασιακό Μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.



 Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματοςαπό την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου υπάρχει στην ιστοσελίδα http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/ και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Σε κάποιο σημείο της ανάλυσης όσον αφορά την "αναδιάρθρωση" που θα επιχειρηθεί, βάσει της μελέτης Λιαρόπουλου, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο συντάκτης κάνει λάθος  σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει η Ογκολογική μονάδα τύπου Ι.

Δείτε τι αναφέρει:

"Οι αλλαγές πού προτείνονται, ως αναβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, είναι η δημιουργία Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Τύποι Ι ( ΜΑΑ ) και Ογκολογικής Μονάδας ( ΟΜ) Τύπου Ι......
....... Η ΟΜ τύπου Ι, πού επίσης προτείνεται για το Ρέθυμνο, απλώς νομιμοποιεί έργο πού ήδη εκτελείται. Τίποτα παραπάνω, από την ημερήσια φροντίδα καρκινοπαθών μέσω της χορήγησης των χημειοθεραπευτικών σχημάτων....."

Η επίσημη σελίδα του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης Νοσοκομείων αναφέρει τα παρακάτω:

"Επιγραμματικά οι κύριες διαφορές μεταξύ των τριών τύπων Ο.Μ. είναι ότι:

Η Ο.Μ. τύπου ΙΙΙ παρέχει συμβουλευτικές ογκολογικές υπηρεσίες χορηγεί αντινεοπλασματική θεραπεία σε εξωτερική βάση και παρέχει ενδονοσοκομειακή νοσηλεία ογκολογικών αρρώστων.

Η Ο.Μ. τύπου ΙΙ παρέχει συμβουλευτικές ογκολογικές υπηρεσίες και χορηγεί αντινεοπλασματική θεραπεία σε εξωτερική βάση.

Η Ο.Μ. τύπου Ι παρέχει συμβουλευτικές ογκολογικές υπηρεσίες μόνο."

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όχι μόνο δεν νομιμοποιείται η μέχρι τώρα λειτουργία της μονάδας χημειοθεραπείας,αλλά και βάσει της "πρότασης",δεν προβλέπεται ούτε στο μέλλον, η νοσηλεία ογκολογικών ασθενών και η χορήγηση αντινεοπλασματικής αγωγής ακόμα και σε εξωτερικούς ασθενείς αφού αυτό ισχύει για τις μονάδες τύπου ΙΙ και ΙΙΙ μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου