Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στη νέα πτέρυγα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν.Ρεθύμνου

Την επόμενη Παρασκευή, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου θα έχει μεταφερθεί και θα λειτουργεί στη νέα πτέρυγα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ιδρύματος.


Ωστόσο σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό και τους εργαζόμενους, η λειτουργία αυτή είναι επισφαλής και αυτό γιατί οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν είναι ελάχιστες (11 άτομα) και αυτές με συμβάσεις 8 μηνών, όχι μόνιμοι. Επομένως είναι άγνωστο τι θα γίνει στο μέλλον, όχι και το τόσο μακρινό.

Χθες, με αφορμή τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο εξέθεσαν για μια ακόμη φορά στα ΜΜΕ τα προβλήματα του Ιδρύματος, τονίζοντας πως ο τομέας της δημόσιας υγείας γυρνάει δεκαετίες πίσω.

«Είμαστε εμείς που εμποδίσαμε τη μεταφορά στη νέα πτέρυγα μέχρι τώρα, διεκδικώντας ουσιαστικά τη στελέχωση σε ικανοποιητικό βαθμό. Δυστυχώς το μόνο που καταφέραμε είναι να πάρει το νοσοκομείο 11 άτομα προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις το οποίο θα βοηθήσει για να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα, δεν ξέρουμε όμως καθόλου τι θα γίνει μετά από 8 μήνες», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Φουρναράκης.

Σημείωσε πως όλα τα τμήματα του νοσοκομείου είναι σε πολύ οριακή κατάσταση, και η παροχή υπηρεσιών όχι στο επιθυμητό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΤΕΠ που έχει έναν ειδικό γιατροί και αυτόν αποσπασμένο από Κέντρο Υγείας και βγάζει τη νυχτερινή βάρδια με δυο νοσηλευτές, τώρα θα αποκτήσει έναν παραπάνω νοσηλευτή σε κάθε βάρδια, κάτι που κρίνεται ως ελάχιστη βελτίωση και μάλιστα μόνο για 8 μήνες.

«Δεν θέλαμε να παραμείνουμε σε αυτό το χώρο των ΤΕΠ υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε ακόμη ένα καλοκαίρι εδώ. Δεν θα είναι η παροχή υπηρεσιών αυτή που θα θέλαμε αλλά ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Ο κ. Φουρναράκης σημείωσε επίσης πως για να λειτουργήσει σωστά η νέα πτέρυγα ο δήμος πρέπει να προχωρήσει σε εργασίες διάνοιξης του δρόμου στην οδό Κουμουνδούρου, αφού τα ασθενοφόρα θα μπαίνουν στο νέο κτήριο από εκείνη την είσοδο, κάτι που δεν έχει γίνει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών , Γιάννης Σαριδάκης, τόνισε πως «ετοιμάζονται να λειτουργήσουν την νέα πτέρυγα φάντασμα εικονικά για να κατευνάσουν την κοινωνική κατακραυγή».

"Εγκληματική πολιτική"

Για εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας υγείας έκανε λόγο ο κ. Σαριδάκης, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό υγείας «πρωτοπαλίκαρο των διεθνών τοκογλύφων και των μεγαλοεργολάβων της υγείας».

Αναφερόμενος στον νέο «χάρτη» της υγείας είπε χαρακτηριστικά πως «μέσα στις άδειες αίθουσες ξενοδοχείων και σε αυστηρά ελεγχόμενο ακροατήριο από το οποίο απουσιάζουν συστηματικά οι θεσμικοί φορείς της υγείας και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ως ανεπιθύμητοι, παρουσιάζουν το χάρτη ασθενείας και ακρωτηριασμού της δημόσια υγείας. Παρουσίασαν το νοσοκομείο Ρεθύμνου σαν ένα ίδρυμα με λαμπρές προοπτικές ενώ λίγες ώρες πριν το σενάριο της συνδιοίκησης με τα Χανιά φερόταν σαν δεδομένο και μάλιστα εκπορευόμενο από υπουργικά γραφεία. Παρουσίασαν σαν νέο επίτευγμα το Πνευμονολογικό εξωτερικό ιατρείο που ήδη λειτουργεί όπως επίσης και τη χημειοθεραπεία των ογκολογικών ασθενών που ήδη πραγματοποιείται εν μέσω πολλών προβλημάτων. Δεν μας είπαν γιατί απορρίπτουν πεισματικά τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου που είναι η μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης και αναβάθμισης του».

Ο κ. Σαριδάκης έκανε λόγο επίσης για νομιμοποίηση της διαφθοράς και διάλυση κάθε έννοιας της δημόσιας υγείας από τον Ανδρέα Λοβέρδο, «με τη γενίκευση των ιδιωτικών ιατρείων για τους πανεπιστημιακούς – που ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι του νόμου Ξενογιαννακοπούλου που τα ξανααπαγόρευε - και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ».

Απεργία των εργαζομένων την Παρασκευή

Απεργία με αφορμή τα νέα οικονομικά μέτρα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο την
Παρασκευή.
«Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και επιχειρήσεων του Δημοσίου, οι αυξήσεις των εμμέσων – αμέσων φόρων, η εκτίναξη της ανεργίας οδηγούν πάνω από τους μισούς Έλληνες πολίτες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει από τις ελλείψεις προσωπικού και καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, τη μείωση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων εξαιτίας των οποίων παρατηρείται έλλειψη υλικών, την διαφθορά και την παραοικονομία που συνεχίζεται παρά τους «κομπασμούς» του Υπουργού Υγείας», αναφέρουν.

Tα αιτήματα της απεργίας είναι:
- ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΠΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
- ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ
- ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΓΙΑ ΑΡΓΙΕΣ – ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
- ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου