Σήμερα παραδίδεται στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής. Σε δόσεις θα εφαρμοστούν οι αλλαγές για να αποφευχθούν βίαιες μεταβολές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων
Κλειδώνουν σήμερα οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα δώσει στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη το τελικό της πόρισμα. Η νέα λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 420.000 άτομα, κάτι που συνεπάγεται πως 120.000 εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς.
Στον αντίποδα, 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων. Η νέα λίστα θα δοθεί για διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τον σχετικό κατάλογο έρχεται αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία πενταετία (δηλαδή το όριο θα πάει από το 60ό στο 65ο έτος). Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να περικόπτονται από 50 έως 200 ευρώ (θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και σε δεύτερη φάση θα μειωθούν οι συντάξεις έως και 12%.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σε δόσεις για να αποφευχθούν βίαιες μεταβολές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέσσερις είναι οι "ταχύτητες" υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων.
Οσοι εργαζόμενοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Δηλαδή, ακόμα και αν το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα όσα προβλέπονται για τα βαρέα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Οσοι εργαζόμενοι έχουν βαρέα ένσημα αλλά δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα θα χάσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με βάση το ειδικό αυτό καθεστώς. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ρύθμιση με βάση την οποία θα δίνεται προσαύξηση στη σύνταξη για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
Οσοι πιάσουν δουλειά σε επάγγελμα που έχει αποχαρακτηριστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν θα έχουν καμία ειδική μεταχείριση.
Οσοι εργάζονται σε επάγγελμα που θα υπαχθεί στον κατάλογο με τα βαρέα θα μπορούν να "μεταφέρουν" παλαιότερα ένσημα πληρώνοντας το απαραίτητο τίμημα. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καταβάλλοντας ένα ποσό θα μπορούν να "εξαγοράσουν" ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει και να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους.
Σημειώνεται πως για την υπαγωγή ενός επαγγέλματος στα βαρέα λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες.
"Κερδισμένες και χαμένες" ειδικότητες
Ποιοι εργαζόμενοι θα αλλάξουν καθεστώς
H "ώρα της κρίσης" έφτασε για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στο πόρισμα που παραδίδεται σήμερα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη θα αναφέρονται ποια επαγγέλματα πρέπει να εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς και ποια πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο.
Εκτός λίστας αναμένεται να βρεθούν 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι, που εργάζονται σε επιχειρήσεις όπου το σύνολο του προσωπικού είναι στα βαρέα. Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι εργάτες θα παραμείνουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά οι υπάλληλοι θα εξαιρεθούν.
Επιπλέον να εξαιρεθούν από τον κατάλογο κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε ορισμένους κλάδους τροφίμων (25.000 άτομα) όσοι απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο (15.000 άτομα), οι κομμωτές και οι κομμώτριες (10.000 άτομα) και οι περίπου 5.000 εργαζόμενοι στην ψυχαγωγία (τραγουδιστές, μουσικοί κ.ά.).
Δεν είχε καθοριστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή η "τύχη" των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή καλείται να αποφασίσει για το κατά πόσο μια σειρά ειδικοτήτων (π.χ. σερβιτόροι, καμαριέρες) πρέπει να παραμείνουν στον κατάλογο με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Εκτός λίστας -με βάση το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- θα βρεθούν και ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον. Στο πόρισμα ενδεικτικά αναφέρονται οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών κ.ά.
Στον αντίποδα το πράσινο φως για την υπαγωγή στη λίστα αναμένεται να "ανάψει" για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, όσους απασχολούνται στη χημική βιομηχανία (π.χ. Ψυτάλλεια), στους μηχανοδηγούς (π.χ. στο μετρό) αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Από Αύγουστο
Στο 5% η εισφορά υπέρ της ανεργίαςΑυξημένη εισφορά υπέρ ανεργίας θα καταβάλλουν από την 1η Αυγούστου οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται πως η εισφορά θα πάει από το 4% στο 5% και για το θέμα αυτό εκδόθηκε εγκύκλιος από το ΙΚΑ.
Στην εγκύκλιο προβλέπεται πως η εισφορά αυτή αυξάνεται κατά 0,50% αντίστοιχα. Ετσι το συνολικό ποσοστό εισφοράς υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ διαμορφώνεται σε 5% και επιμερίζεται σε 3,17% σε βάρος του εργοδότη και 1,83% σε βάρος του εργαζόμενου.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η συγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμογή στους μισθωτούς ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Κατά συνέπεια ισχύει τόσο για τους παλαιούς (δηλαδή όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992) όσο και για τους νέους ασφαλισμένους (που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993).
Οικοδόμοι
Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ προβλέπεται ακόμα πως ειδικά για την ασφάλιση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων, η εργοδοτική εισφορά μετά την προσθήκη σε αυτή της εισφοράς υπέρ ΕΛΔΕΟ διαμορφώνεται σε 3,963%. Αρα η συνολική εισφορά διαμορφώνεται σε 5,793% (του εργοδότη 3,963% και του ασφαλισμένου 1,83%).
Σημειώνεται πως από την 1η Αυγούστου καθιερώνεται μηνιαία εισφορά υπέρ ανεργίας, που καταβάλλεται από αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Με τα χρήματα αυτά θα χορηγείται βοήθημα σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.
Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί στον ΟΑΕΔ Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.
Το νέο τοπίο σε βαρέα-ανθυγιεινά
Ποιοι κινδινεύουν να βγουν από τη λίστα
Διοικητικοί υπάλληλοι σε επιχειρήσεις που το σύνολο των εργαζομένων είναι στα βαρέα
Εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και των τροφίμων
Οσοι απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο
Κομμωτές - κομμώτριες
Εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας
Εργαζόμενοι στην καθαριότητα
Οσοι απασχολούνται στη χημική βιομηχανία Μηχανοδηγοί (π.χ. βαρέα)
Νοσηλευτικό προσωπικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου