Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Γ. Ν. Ρεθύμνου.Ποιός αλήθεια θέλει να διατηρηθεί ζωντανό;(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

Ακούσαμε πολλά αυτές τις μέρες. Αρχικά ακούσαμε ότι το υπουργείο Υγείας και η ΔΥΠΕ επιβραβεύει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, επειδή το λογιστήριο, πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους, εξοικονομώντας ένα αρκετά σοβαρό ποσό. Η επιβράβευση ήρθε με την αναγγελία της περικοπής κατά 20% του κονδυλίου για τις εφημερίες, μια περικοπή που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες, που δυσκολεύουν τραγικά την διαχείριση και την λειτουργία του και δεν του επιτρέπουν σταθεροποίηση και ασφάλεια στον αριθμό του προσωπικού, στην νοσηλευτική λειτουργία και στην εφημέρευση.


Τον τελευταίο χρόνο βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την πολιτική του υπουργείου Υγείας, που μεθοδεύει την σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την συνεχή απομύζηση χρημάτων από την καταπάτηση του δικαιώματος της δωρεάν πρόσβασης στην υγεία και την επιχειρηματική δράση εις βάρος του ασθενούς.
Είμαστε σε μόνιμη κινητοποίηση και ετοιμότητα, καταγγέλλοντας και προειδοποιώντας τον Ρεθεμνιώτη για την επικείμενη σοβαρή υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
Και η τελειωτική υποβάθμιση είναι εδώ τώρα μπροστά μας. Ανακοινώθηκε από στόματος του διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, κ. Καρατζή, σε επίσκεψη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Αποτέλεσμα των συνεχών περικοπών είναι ότι:
· Το νοσοκομείο με την περικοπή του κονδυλίου των εφημεριών, δεν μπορεί να εφαρμόσει ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης από τον μήνα Φεβρουάριο και μετά, καθ ομολογία της Ένωσης γιατρών, του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ιατρικής Υπηρεσίας.
· Το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν δικαιούται να έχει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με βάση τον αριθμό των κλινών του.
· Ο αριθμός του νοσηλευτικού-διοικητικού προσωπικού που θα προσληφθεί (και πάλι επικουρικά) θα είναι κατά πολύ μικρότερος των αναγκών (3/4) και η πρόσληψη τους δεν θα είναι έγκαιρη, με αποτέλεσμα την σοβαρή δυσλειτουργία των τμημάτων στο μεσοδιάστημα.
· Ιατρικό προσωπικό δεν θα προσληφθεί, ακόμη κι αν δεν επαρκεί.
Η μόνιμη κατάσταση υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που συνεχώς ''''καλύπτεται'''' με επικουρικό και εποχιακό προσωπικό, έγινε απελπιστικά τραγική. Η σταθερή υποχρηματοδότηση και τώρα η νέα μεγάλης έκτασης περικοπή του κονδυλίου για τις εφημερίες, έχει ως επακόλουθο την αδυναμία εφημέρευσης βασικών τμημάτων, την νοσηλεία ασθενών χωρίς εφημερεύοντα και πιθανά την αναγκαστική παραπομπή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία ή την αντιμετώπιση τους από μη ειδικούς επι του προβλήματος του, γιατρούς.
Ο εμπαιγμός από την πολιτική του υπουργείου υγείας του αρρώστου, του λειτουργού, αλλά κυρίως του ίδιου του δικαιώματος στην υγεία είναι προκλητικός.
Απλήρωτα ξενύχτια, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, μας έχουν φέρει πέρα από τα όρια μας, αλλά και σε φοβερή αμηχανία απέναντι στον άρρωστο.
Συνεχίζουμε, όμως, να υπερασπιζόμαστε, με πάθος κάποτε, το μικρό αυτό νοσοκομείο να είναι επαρκές, ποιοτικό και ασφαλές για τον κάτοικο αυτού του νομού και τους επισκέπτες του.
Και διακηρύττουμε ξανά ότι:
Στο ΕΣΥ είμαστε από πίστη σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, από πίστη στο δικαίωμα στην υγεία χωρίς φραγμούς, εισιτήρια και οικονομική εμπλοκή του αρρώστου.
Στο Ρέθυμνο βρισκόμαστε από επιλογή και από αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του και δεν εξαγοράζουμε ούτε την ζωή μας, ούτε την ιατρική μας.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πολλές δυνατότητες.
Έχει αφοσιωμένους στη δημόσια υγεία, άριστα καταρτισμένους γιατρούς πού μπαίνοντας κάθε πρωί στο νοσοκομείο, γνωρίζουν ότι θα θα περάσουν άλλη μια μέρα υπέρβασης του εαυτού τους και προσωπικής θυσίας.
Έχει νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενους πού τα έχουν δώσει όλα, χρόνια τώρα, κάνοντας απάνθρωπες βάρδιες με την αμοιβή των 3 ευρώ την ώρα υπερωρίας και πάντοτε με λιγότερο από τα όρια ασφάλειας, προσωπικό.
Νοσηλευτικό προσωπικό, πού συγχρόνως με την νοσηλεία, κάνει τη δουλειά βοηθού θαλάμου, τραυματιοφορέα, παρηγορητή, πληροφοριοδότη.
Ο κάθε εργαζόμενος στο νοσοκομείο, φεύγοντας στο τέλος της βάρδιας του παίρνει μαζί του εκτός από τα 300 ευρώ 15νθήμερο, το αίσθημα πλήρους απαξίωσης από την πολιτεία και πολύ πίκρα για την έλλειψη αναγνώρισης αυτού τού έργου στη δημόσια υγεία πού στηρίχθηκε αποκλειστικά στους ώμους του, την απλήρωτη εργασία του, τις προσωπικές θυσίες του, τα ξενύχτια του.
Την Πέμπτη 2 του Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι γίνεται σύσκεψη στο κτίριο της αντιπεριφέρειας (Νομαρχία) θεσμικών και φορέων του νομού και της Κρήτης, όπου θα παρθούν αποφάσεις για το νοσοκομείο Ρεθύμνου και την Πρωτοβάθμια Υγεία.
Την σύσκεψη προκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το νοσοκομείο, μετά την μεγάλη συγκέντρωση για την υγεία, που έγινε στον κινηματογράφο Αύρα.
Καλούμε κάθε κάτοικο αυτού του τόπου που νοιάζεται για το αγαθό της υγείας, το νοσοκομείο και την ποιότητα της περίθαλψης, να βρίσκεται εκεί μαζί μας, για να διεκδικήσουμε ένα νοσοκομείο ποιοτικό και ασφαλές.
Θα ακολουθήσει στις επόμενες ημέρες παγκρήτια κινητοποίηση, με συμμετοχή όλων των Ενώσεων των Νοσοκομειακών γιατρών της Κρήτης. Ένα κίνημα για το δικαίωμα στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου