Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Οικονομικό «έμφραγμα» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση οικονομικής... ασφυξίας βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, με το μέλλον της δωρεάν δημόσιας υγείας να διαγράφεται ζοφερό. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας φόβους ότι, λόγω έλλειψης χρημάτων, κάποια τμήματα του ΕΣΥ θα υπολειτουργήσουν, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν ακόμη και «λουκέτα»!

Οι δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν από 2,6 δισ. ευρώ το 2010 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2011 και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σε 2,2 δισ. ευρώ το 2012. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων δέχονται συνεχώς πιέσεις από το υπουργείο Υγείας να περικόψουν περαιτέρω τις λειτουργικές δαπάνες και να συντάσσουν τους προϋπολογισμούς όχι με βάση τις ανάγκες αλλά με βάση τις επιταγές της τρόικας και την οικονομία.
«Αν και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι η προσέλευση των πολιτών στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 30%, ζητά μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που φτάνει μέχρι και το 40%», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το 2010 είχε προϋπολογισμό 92 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2011 είχε προϋπολογισμό περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και προχώρησε σε αιματηρές περικοπές για να συνεχίσει να λειτουργεί. «Το μεγάλο πλήγμα, όμως, ήρθε φέτος για το νοσοκομείο, καθώς οφείλει να λειτουργήσει με χρηματοδότηση μόλις 42 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός.
ΑΧΕΠΑ
Σύμφωνα με τους εργαζομένους του ΑΧΕΠΑ, η διοίκηση του νοσοκομείου καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα βγάλει πέρα και τα χρήματα που έχει εγκρίνει για όλο το 2012 το υπουργείο Υγείας φτάνουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Εκτιμάται ότι το ΑΧΕΠΑ θα μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο και έπειτα θα «κατεβάσει ρολά», καθώς δε θα υπάρχουν χρήματα.
Οπως τονίζει ο κ. Κοροξενός, «τα χρήματα που έχει η διοίκηση να διαχειριστεί κάθε μήνα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς, όμως, αυτό το ποσό φτάνει για 10-12 μέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες μέρες τι θα κάνουμε; Η διοίκηση παρακαλά το υπουργείο Υγείας να αυξήσει τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, αλλά προς το παρόν λαμβάνει μόνον αρνητικές απαντήσεις».
Ιπποκράτειο
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστο Τζελέπη, «τα χρήματα που μας δίνει το υπουργείο φτάνουν για ένα εξάμηνο. Μετά το καλοκαίρι το νοσοκομείο δε θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια. Το προσωπικό θα δουλεύει δωρεάν υπερωρίες για να μην κλείσουν κάποια τμήματα, ενώ θα φτάσουμε στο σημείο οι ασθενείς να πηγαίνουν στο νοσοκομείο με δικό τους σεντόνι, ακόμη και με βαμβάκια και γάζες»!
Ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Γιώργος Χριστιανόπουλος, δηλώνει ότι πέρσι είχαν δοθεί στο νοσοκομείο 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μειώθηκε φέτος στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Χριστιανόπουλος υποστηρίζει ότι, αν το νοσοκομείο χρειαστεί περισσότερα χρήματα για την ασφαλή λειτουργία του, το υπουργείο Υγείας θα τα εγκρίνει. Εκφράζει, μάλιστα, την άποψη ότι «και με έναν πιο σφιχτό προϋπολογισμό οι διοικήσεις των περισσότερων νοσοκομείων μπορούν να τα βγάλουν πέρα, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μεγάλη σπατάλη στο χώρο της υγείας και όλα ήταν ένα μπάχαλο».
«Αγιος Δημήτριος»
Το αλαλούμ που επικρατεί στον ευαίσθητο τομέα της υγείας αναγνωρίζει και ο αναπληρωτής διοικητής στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης Υγείας, Σταύρος Μπαρούτης, τονίζοντας πως «το ελληνικό σύστημα υγείας εκτρέφει ανώμαλες καταστάσεις» και πως «με ημίμετρα δε δίνονται λύσεις». «Η κατάσταση που επικρατεί στην υγεία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αναδιάρθρωσης, αναδιάταξης και εξορθολογισμού των υπηρεσιών και δεν αποκλείεται πολλά νοσοκομεία να βρεθούν σύντομα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αναφέρει ο καθηγητής.
«Αν υπάρχει σωστή διαχείριση των καταστάσεων και του προσωπικού, οι αριθμοί μπορούν να βγουν», επισημαίνει ο κ. Μπαρούτης και προσθέτει ότι «θέλουμε μια υγεία που να κοστίζει λιγότερο και να περιοριστεί η σπατάλη». Ο προϋπολογισμός για τον «Αγιο Δημήτριο» από 12,5 εκατομμύρια ευρώ πέρσι έπεσε φέτος στα 8,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν, όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία, που χρωστούν 7,5 εκατομμύρια ευρώ στο νοσοκομείο, είχαν εξοφλήσει τα χρέη τους, το ίδρυμα δε θα αντιμετώπιζε κανένα οικονομικό πρόβλημα και θα είχε και πλεόνασμα.
«Παπανικολάου»
Ταμπέλα «κλειστό λόγω... κρίσης» ενδέχεται να δούμε και στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Πουριάζης, αναφέρει ότι ο φετινός προϋπολογισμός του «Παπανικολάου» είναι ψαλιδισμένος σχεδόν κατά 30 εκατομμύρια ευρώ και εκφράζει φόβους ότι το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σύντομα πολλά προβλήματα και ότι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς θα υποβαθμιστεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με το διοικητή του «Παπανικολάου», Γιώργο Καλτσίδη, από τα 96 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός έπεσε στα 67 εκατομμύρια ευρώ. «Πέρσι είχαμε περιθώριο να περικόψουμε 40% των δαπανών, φέτος όμως δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα», επισημαίνει ο κ. Καλτσίδης και προσθέτει ότι, αν το νοσοκομείο είχε πληρωθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία (χρωστούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ), θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή και εξορθολογισμό των δαπανών.
«Αν το νοσοκομείο δεν έχει χρήματα, θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά υλικά και απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία των τμημάτων», υπογραμμίζει ο κ. Πουριάζης, επισημαίνοντας ότι στο «Παπανικολάου» ήδη υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ακόμη και σε τραχειοσωλήνες και σε σύριγγες. Η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, χειρουργεία θα ακυρώνονται, ενώ οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν μέχρι και ανθρώπινες απώλειες.
«Η τρόικα και το υπουργείο Υγείας βλέπουν μόνο τα νούμερα και όχι τον άνθρωπο-ασθενή. Παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων και ακόμη και 10-15 ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους δεν τους ενδιαφέρει», αναφέρει ο κ. Κοροξενός και προσθέτει ότι πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα μείνουν τους επόμενους μήνες χωρίς γάζες, βαμβάκια, φάρμακα ή φαγητό για τους ασθενείς, ενώ μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί και η εκπαίδευση των φοιτητών, αφού το νοσοκομείο πληρώνει ασφάλιστρα και ένσημα.
Την ίδια ώρα ψαλιδισμένος σχεδόν κατά 50% είναι ο φετινός προϋπολογισμός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (από τα 20 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και των νοσοκομείων «Αγιος Παύλος», «Παναγία» και «Γ. Γεννηματάς».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», Δημήτριο Βαλαρούτσο, τα χρήματα του «Αγίου Παύλου» μειώνονται από περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε 7 εκατομμύρια, ενώ του «Παναγία» από περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε 5 εκατομμύρια. Ωστόσο, η μεγάλη πληγή, τονίζει ο κ. Βαλαρούτσος, είναι το τεράστιο ενοίκιο που πληρώνει το νοσοκομείο «Παναγία» και το οποίο «τρώει» μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύμβαση μίσθωσης του νοσοκομείου δημιουργεί ποικίλα ερωτήματα, καθώς στις δεδομένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες το κράτος καταβάλλει υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση. «Η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να λύσει το θέμα και να διαπραγματευτεί το μίσθωμα σε χαμηλότερες τιμές, αλλά το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί», αναφέρει ο κ. Βαλαρούτσος.
«Γ. Γεννηματάς»
Μείωση έχει υποστεί και ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ενώ οι πρώτες ελλείψεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη, εκτός από τις τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό, υπάρχουν ελλείψεις και σε υλικά, όχι μόνον αναλώσιμα, αλλά και τεχνικής φύσεως. Για παράδειγμα, πολλά κρεβάτια δεν έχουν το κουμπάκι ειδοποίησης του νοσηλευτικού προσωπικού. Λόγω οικονομίας δεν αγοράζονται τέτοια υλικά κι έτσι ο ασθενής, αν δε συνοδεύεται από συγγενείς και χρειάζεται νοσοκόμα γιατί πονάει, κάνει το σταυρό του και περιμένει…
«Θα δυσκολευτούμε λίγο, αλλά τελικά θα τα καταφέρουμε», αναφέρει ο διοικητής του «Γ. Γεννηματάς», Παύλος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι οι μειώσεις που θα γίνουν στις δαπάνες δε θα είναι σε βάρος της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Οπως λέει ο ίδιος, «μπορεί να μας έχουν βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, αλλά δε θα απογοητεύσουμε τον κόσμο. Και με το ένα παπούτσι θα περπατήσουμε».
«Παπαγεωργίου»
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Τουχτίδης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», δηλώνει ότι, «για να έχουμε δημόσια υγεία, πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Αυτήν τη στιγμή πληρώνουμε πολύ ακριβά μία υγεία που δεν έχουμε». Πρέπει να μπει μία τάξη στην υγεία και να σταματήσουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο, προσθέτει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι το «Παπαγεωργίου» λειτουργεί άψογα ακόμη και με «κουρεμένα» χρήματα από το υπουργείο Υγείας, καθώς υπάρχει σωστή διαχείριση.
Η πρόταση
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης Υγείας, Σταύρο Μπαρούτη, οι περικοπές από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων είναι εύκολο να γίνουν, φτάνει να υπάρχει ένα κεντρικό όργανο το οποίο θα συντονίζει το πώς θα γίνει. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας τρόπος είναι η «σύλληψη» των διαφυγόντων πόρων στη βάση τους, στο γραφείο νοσηλίων. Ο δεύτερος τρόπος είναι η περιστολή της δαπάνης και της διάθεσης του φαρμάκου, όχι μόνο με την ηλεκτρονική καταγραφή, αλλά και με τον τρόπο διάθεσής του. Επίσης, με τη δημιουργία των ενιαίων αποθηκευτικών χώρων και την αξιοποίηση των περιουσιών των νοσοκομείων και, τέλος, με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη διασύνδεση πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας-τριτοβάθμιας φροντίδας. Αν δεν υπάρξει ένα εθνικό πλάνο για τη λειτουργία των υπηρεσιών της υγείας, το παιχνίδι θα χαθεί…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου