Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 20/05/2010

"Στον πάγο" το νέο νοσοκομείο στο Ν. Ρεθύμνου
20/05/10

Για “λόγια του αέρα και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα” κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, Γιάννης Φωτάκης, υποστηρίζοντας, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM “Πρώτη Γραμμή”, ότι δεν υπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ, όπως είπε, ουσιαστική κινητικότητα για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο νομό Ρεθύμνου.

Οι καταγγελίες του κ. Φωτάκη ήρθαν να προκαλέσουν ανησυχία σχετικά με το θέμα, που για τους φορείς του Ρεθύμνου μένει “ανοιχτό”, όμως
 επί της ουσίας ο ρεθυμνιώτης διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης υποστήριξε πως για τη ΔΕΠΑΝΟΜ δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ούτε όταν τα απελθόντα πια στελέχη της επιχείρησης είχαν έρθει στο Ρέθυμνο για να δουν το οικόπεδο...

Η διάσταση του θέματος είναι σαφές ότι χρήζει διερεύνησης, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φωτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι “στη ΔΕΠΑΝΟΜ δεν βρήκαμε από την προηγούμενη διοίκηση ούτε καν συζήτηση για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο”.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για την προοπτική να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος στο νομό, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας πως σε αυτή τη φάση, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, το θέμα “παγώνει”...

"Δημιουργήθηκαν μόνο προσδοκίες"

Το θέμα της ολοκλήρωσης της επέκτασης του υπάρχοντος νοσοκομείου παίρνει το δρόμο του, όπως όλα δείχνουν. Ο κ. Φωτάκης επέρριψε, δε, ευθύνες για την καθυστέρηση, αλλά και για τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια, στην προηγούμενη διοίκηση την οποία κατηγόρησε για παραλείψεις.
Ακόμα πιο σφοδρός ήταν για την υπόθεση του νέου νοσοκομείου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι διάβαζε στον τύπο για την κινητικότητα που υπήρχε για το θέμα και ότι είχε παραχωρηθεί το οικόπεδο στον Σωματά από το Δήμο Ρεθύμνου.

“Διάβαζα ότι υπήρχε κινητικότητα για το νέο νοσοκομείο και ότι είχαν έρθει κλιμάκια της ΔΕΠΑΝΟΜ και ο απελθών διευθύνων σύμβουλος, που έβλεπε οικόπεδα και τα χαρακτήριζε σε σχέση με την καταλληλότητά τους.
Εμείς, όμως, δεν βρήκαμε καμία ένταξη, και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή μία υπόθεση εργασίας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με ΣΔΙΤ. Δεν έχει γίνει ποτέ νοσοκομείο με αυτόν τον τρόπο. Τα μόνα που βρήκαμε ενταγμένα ήταν τρία νοσοκομεία: δύο μεγάλα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πρέβεζα. Βρήκαμε συζήτηση για την Κω, συζήτηση για ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, δεν βρήκαμε τίποτε, ούτε καν συζήτηση για το έργο του Ρεθύμνου. Όλα αυτά ήταν ιδέες ήταν, έπεα πτερόεντα. Ήταν λόγια του αέρα. Το λέω κατηγορηματικά και ας βγει οποιοσδήποτε να με διαψεύσει. Το λέω πολύ καθαρά, ήταν κοροϊδία”.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ, ωστόσο, είχε επισκεφθεί στις 13 Μαρτίου του 2009 το Ρέθυμνο, είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στη συνέχεια είχε μεταβεί στο οικόπεδο του Σωματά, που παραχωρεί ο Δήμος Ρεθύμνου. Έτσι, δεν ήταν δυνατόν να μην ερωτηθεί ο κ. Φωτάκης γι’ αυτό. Ο ίδιος απάντησε: “Ήταν λόγια. Δεν υπάρχει τίποτα. Τα ταξίδια αυτά έγιναν για να δημιουργήσουν προσδοκίες μόνο στις τοπικές κοινωνίες. Και δημιουργήθηκαν προσδοκίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας”.

Να θυμίσουμε ότι τα στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ, ο τότε πρόεδρος κ. Λαμπρόπουλος και οι κ.κ. Δαλέντζας και Στάντζος, είχαν εξετάσει την καταλληλότητα του οικοπέδου στην περιοχή του Σωματά, που παραχωρεί ο δήμος Ρεθύμνου για την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Ο κ. Λαμπρόπουλος είχε τονίσει πως η έκταση φαίνεται κατάλληλη, ωστόσο απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις καθώς είχε δηλώσει πως έπρεπε πρώτα να λυθεί και ο “γρίφος” της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών πρόσβασης.

Λίγες ημέρες αργότερα η ΔΕΠΑΝΟΜ είχε ζητήσει τοπογραφικό του οικοπέδου από το Δήμο Ρεθύμνου, ενώ η επιχείρηση αργότερα είχε επισημάνει προς τη δημοτική αρχή ότι υπήρχε πρόβλημα κυριότητας σε ένα τμήμα του οικοπέδου, πράγμα που έπρεπε να ξεκαθαριστεί. Στη συνέχεια, ο δήμος Ρεθύμνου έστειλε τα έγγραφα και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης μετά από καιρό δήλωνε πως η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν είχε απαντήσει για την καταλληλότητα ή μη του οικοπέδου.

Νέο νοσοκομείο όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες...

Τι θα γίνει, όμως, με τη μεγάλη ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο; Ο κ. Φωτάκης υποστήριξε πως οι διαδικασίες ουσιαστικά θα ξεκινήσουν, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι πρόσφορες.

“Εμάς το στοίχημά μας τη δεδομένη στιγμή είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, που βρήκαμε και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το ολοκληρώσουμε τώρα που έχει φτάσει στο τέλος της και ξέρουμε πόσο έχει συμβάλει η τοπική κοινωνία.
Το ίδιο έχει εκφράσει και η Υπουργός Υγείας, στην οποία είπαμε τι ακριβώς έχει συμβεί και τόνισε πως θα χαρεί να κατέβει στο Ρέθυμνο για να εγκαινιάσουμε την επέκταση.

Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την κατάσταση, όπως την έχουμε βρει, γιατί βρήκαμε “έναν τραχανά απλωμένο σε όλη την Ελλάδα”, τον οποίο πρέπει να μαζέψουμε. Με τα υφιστάμενα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων στη δύσκολη συγκυρία να μαζέψουμε τα πράγματα. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Όταν τα μαζέψουμε, σε μεταγενέστερη φάση, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εκεί και πέρα.

Το θέμα το “παγώνουμε” γιατί μου αρέσει να μιλάω με λόγο αλήθειας, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας. Εμείς ως νέα διοίκηση δεν λέμε παραπάνω πράγματα από εκείνα που μπορούμε να κάνουμε”.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,36099,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου