Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Καταδίκη δύο γιατρών για φακελάκια

Σοβαρά στοιχεία για την Ουρολογική Κλινική του «Αγίου Δημητρίου»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την παρουσία μιας σοβαρής πληγής στην Ουρολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε η ταυτόχρονη εκδίκαση των υποθέσεων δύο ουρολόγων γιατρών που καταδικάστηκαν για «φακελάκι».

Ο ένας από τους γιατρούς, 41 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ, ο δεύτερος από άλλο δικαστήριο σε φυλάκιση 20 μηνών επίσης με αναστολή.

Και ενώ η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ξεκίνησε εκστρατεία καταπολέμησης για τη μάστιγα που πλήττει τη δημόσια υγεία, τα όσα αποκαλύφθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία έκαναν χθες τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ευάγγελο Μπακέλα να ζητήσει τη δικογραφία και τα πρακτικά της προχθεσινής δίκης για να κρίνει αν τα όσα αποκαλύφθηκαν χρήζουν περαιτέρω έρευνας ή αν προκύπτουν και άλλα αδικήματα.


Ο πρώτος από τους δύο γιατρούς, που είναι ιδιώτης, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, είχε ζητήσει από την κόρη 63χρονου «φακελάκι» 600 ευρώ επειδή μεσολάβησε για να παρακαμφθεί για τον ασθενή η λίστα αναμονής στην Ουρολογική. Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε ολοκληρώσει τον περασμένο Μάιο στο νοσοκομείο την 4ετή ειδίκευσή του. Ενδιαφερόταν για θέση επιμελητή στο νοσοκομείο και παρόλο που δεν είχε εξαρτημένη σχέση εργασίας με το «Αγιος Δημήτριος», όπως κατέθεσε η 36χρονη κόρη του ασθενούς, εμφανιζόταν σαν γιατρός του νοσοκομείου που «έλυνε και έδενε», φορούσε ιατρική μπλούζα, αστειευόταν με το νοσηλευτικό προσωπικό και μπαινόβγαινε στα χειρουργεία.

Καταθέσεις

Την ώρα που το Αυτόφωρο ανακοίνωνε την ετυμηγορία του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο ουρολόγος που χειρούργησε τον 63χρονο καταδικαζόταν σε 20μηνη φυλάκιση για «φακελάκι» που είχε πάρει από συγγενείς άλλου ασθενούς (απεβίωσε) το 2005.

Υπέρ του ιδιώτη γιατρού -παρέλαβε το φακελάκι μέσα στο νοσοκομείο και συνελήφθη επ' αυτοφώρω από αστυνομικό που προσποιήθηκε τον συγγενή- κατέθεσαν άλλοι δύο γιατροί οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος επισκεπτόταν το νοσοκομείο στο πλαίσιο της διατριβής του σε πανεπιστημιακή κλινική. Η εισαγγελέας της έδρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ευκολία με την οποία οι δύο έμπειροι γιατροί κατέθεσαν ως μάρτυρες, συμπεραίνοντας ότι πρόκειται για κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη που προσβάλλει την ιατρική επιστήμη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γ. Φραγκίδης δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση ο συγκεκριμένος γιατρός δεν μπορούσε να εκτελέσει ιατρική πράξη στο νοσοκομείο. Η διοίκηση έχει διατάξει ΕΔΕ για το πώς μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο. Στον διοικητή είχε γίνει στις 14/9 προφορική καταγγελία ότι «κάποιος εκτός ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου κάνει ιατρείο». Είχε ζητήσει εγγράφως εξηγήσεις από τη διοίκηση της Ουρολογικής Κλινικής, η απάντηση της οποίας ήταν αρνητική.

Σχολιάζοντας αυτό το σκέλος ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ κ. Σ. Πλωμαρίτης ανέφερε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου καλείται να απαντήσει όχι μόνο αν γνώριζε αλλά και γιατί δεν γνώριζε...».

Οι δύο ουρολόγοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ηδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θ. Νικολαΐδης, ο ιδιώτης γιατρός παραπέμπεται στο Πειθαρχικό του Συλλόγου και θα κληθεί να διευκρινίσει ποια ήταν η σύνδεσή του με τον άλλο ουρολόγο του νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου