Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Μια μεγάλη και πικρή αλήθεια για το νοσοκομείο Ρεθύμνου άκουσαν την Τετάρτη όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε στο κατάμεστο από κόσμο «Σπίτι Πολιτισμού».


Το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, δέχεται ετησίως 90 περίπου χιλιάδες επισκέψεις από ασθενείς, τους οποίους εξυπηρετούν οι 73 γιατροί και οι 174 νοσηλευτές, σε χώρους που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της δεκαετίας του ΄80, οπότε και εγκαινιάστηκε με τη σημερινή του μορφή!

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο αποτυπώθηκε γλαφυρά στον λόγο του καρδιολόγου κ. Ηλία Σαμιώτη που ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή στην εκδήλωση και ευχήθηκε η επόμενη συνάντηση να είναι στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου.

Μαζί άλλωστε με τη στελέχωση του ιδρύματος - κάτι που είναι άμεσο αίτημα – οι γιατροί και οι εργαζόμενοι διεκδικούν ένα νέο νοσοκομείο, σύγχρονο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό που να ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες του τόπου.


Τον λόγο πήραν στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού, Γιάννης Σαριδάκης και η Ελένη Ιωαννίδου, παθολόγος, μέλος της Ένωσης.

Ο κ. Σαριδάκης τόνισε σε δηλώσεις του πως ήρθε η ώρα να μιλήσει η κοινωνία και να πει το μεγάλο «όχι» στη διάλυση της δημόσιας υγείας που σήμερα μάλιστα έχει τη δική της συμβολική αξία. «Είναι η ώρα να πούμε το μεγάλο ναι σε ένα σύγχρονο μεγάλο νοσοκομείο, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη και σε Κέντρα Υγείας σύγχρονα, ζωντανά κύτταρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που εξήρε την πρωτοβουλία των νοσοκομειακών γιατρών διότι όπως είπε με τέτοιου είδους συζητήσεις φέρνουν το νοσοκομείο πιο κοντά στην κοινωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Στεφανάκης σημείωσε τα σοβαρά προβλήματα σύγχρονου εξοπλισμού και στελέχωσης στο Νοσοκομείο, τονίζοντας πως τη στιγμή που υπάρχει αδυναμία εφημεριών είναι ανέφικτη η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Τόνισε επίσης πως χρειάζεται αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών που καταλήγουν σε αυτά επειδή δεν υπάρχει οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων, Αντώνης Φουρναράκης τόνισε πως μόνο η επέκταση και ο εξοπλισμός που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πάνε καλά. Το ανθρώπινο δυναμικό και η οικονομική κατάσταση στο Νοσοκομείο, είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπογράμμισε.

Τον λόγο πήραν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και αρχών, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των γιατρών και τονίζοντας πως το νοσοκομείο με τα μέσα που έχει, προσφέρει αξιόλογο έργο, βάζοντας έτσι την «υπογραφή» τους στο ψήφισμα που εκδόθηκε και θα παραδοθεί από την Επιτροπή πολιτών και φορέων στον υπουργό υγείας.

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Αναγνωστάκις, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών, Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Ευθύμης Καρουζάκης, ο πρόεδρος των συνταξιούχων κ. Κοτσαρίδης. Το «παρών» έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Μαίρη Λιονή και Νίκος Μαλλιαρός, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Νίνος.

Ενδεικτικά στοιχεία

Μια πολύ καλή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι παριστάμενοι.

Ενδεικτικά στοιχεία για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο είναι τα εξής:
- Εργάζονται 73 γιατροί τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι 137, σύμφωνα με τον νέο οργανισμό, ο οποίος δεν έχει εγκριθεί και τις ανάγκες του Ιδρύματος.
- Συνολικά 174 νοσηλευτές, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι 316
- Συνολικά 32 διοικητικοί υπάλληλοι ενώ θα έπρεπε να είναι 70
- Κάθε χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 300-350 ασθενείς
- Κάθε μέρα το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 130 άτομα
- Κάθε μέρα γίνονται 24 εισαγωγές, 10 επεμβάσεις και δύο έκτακτα χειρουργεία.

Εκτός από την υποστελέχωση η έλλειψη χώρων είναι σοβαρότατο πρόβλημα, διάδρομοι μετατρέπονται σε αποθηκευτικούς χώρους και ανά περιόδους έχουν και ράντζα.

Το λαπαροσκοπικό μηχάνημα υπολειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και δεν μπορούν να γίνουν ούτε εγχειρήσεις χολής όπως είπε χθες ο κ. Σαμιώτης και το ακτινοσκοπικό ακόμη δεν έχει επισκευαστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην έξοδο, οι γιατροί είχαν την πρωτότυπη ιδέα να μοιράσουν στον κόσμο μπομπονιέρες, ενάντια όμως στον «γάμο της υγείας με τη λιτότητα» και αντί για το τούλι χρησιμοποίησαν γάζες, που αγοράστηκαν βέβαια με χρήματα των ίδιων, αφού ως γνωστόν το Νοσοκομείο έχει ακόμη και σε αναλώσιμα ελλείψεις…

Ψήφισμα

«Απαιτούμε από την πολιτεία τις παρακάτω ενέργειες άμεσης προτεραιότητας:

1. Να εγκριθεί άμεσα ο νέος οργανισμός λειτουργίας νοσοκομείου και ΚΥ.
2. Να παραδοθεί άμεσα η νέα πτέρυγα και να ανακινιστεί η παλιά.
3. Να γίνει η πρόσληψη των 14 γιατρών, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 1.7.2009.
4. Να γίνει πρόσληψη 50 νοσηλευτών, 29 ατόμων διοικητικού προσωπικού και 20 βοηθητικού προσωπικού.
5. Έκτακτη επιχορήγηση για την ασφαλή κάλυψη των εφημεριών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
6. Άμεση αντικατάσταση του παρωχημένου εξοπλισμού ιατρικών μηχανημάτων. Επιτακτική είναι η ανάγκη νέου αξονικού τομογράφου και ακτινοσκοπικού μηχανήματος για τα ορθοπεδικά χειρουργεία.

Αποφασίζουμε τη σύσταση μόνιμης επιτροπής πολιτών και φορέων, με σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στον Νομό μας και την διεκδίκηση ενός καινούριου νοσοκομείου εκτός πόλης. Η επιτροπή θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, για να του παραδώσει το ψήφισμα και να διεκδικήσει την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου