Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η πίεση της δουλειάς οδηγεί σε λάθη

Αποκαλυπτική έρευνα για τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Λάθη στη χορήγηση φαρμάκων στους αρρώστους κάνει ένας στους 3 νοσηλευτές στις Παθολογικές Κλινικές των νοσοκομείων του Ηρακλείου κυρίως λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας,
 σύμφωνα με αποκαλυπτική μελέτη που παρουσιάζει σήμερα η “Π”. Υπάρχουν περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων ακόμη και σε λάθος ασθενείς ενώ 1 στους 4 νοσηλευτές λέει ότι έχει αντιληφθεί και γιατρούς να κάνουν αντίστοιχα λάθη.

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης


Περίπου ένας στους τρεις νοσηλευτές έχουν υποπέσει σε λάθος κατά τη διάλυση ή χορήγηση φαρμάκου, αφορά ως προς τη διαδικασία, τον υπολογισμό της δόσης και τη διάλυση, και γίνεται από τους μισούς και πλέον νοσηλευτές που υποπίπτουν σε λάθη.

- Κορυφαία είδη λάθους αποτελούν η «λάθος ώρα» και η «λάθος δόση», οφείλονται κατά κύριο λόγο στο «φόρτο εργασίας», στην «έλλειψη εμπειρίας» και στην «εκπαίδευση» ενώ δύο στους τρεις δηλώνουν ότι δεν αναφέρεται σε συναδέλφους ή προϊσταμένους.

- Το προσωπικό δηλώνει ότι «Ποτέ ή σχεδόν ποτέ» δεν αντιλαμβάνεται αν κάποιος συνάδελφος υπέπεσε σε τέτοιο λάθος αλλά ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι αντιλήφθηκε κάποιο γιατρό.

- Μόλις το 2% των περιπτώσεων φαρμακευτικών λαθών έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Με τέτοιο φόρτο εργασίας φυσικά γίνονται λάθη
Κώστας Χαχλιούτης, πρόεδρος Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Κώστας Χαχλιούτης, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών στο Ηράκλειο, ανέφερε: “Είναι φυσικό να γίνονται λάθη από γιατρούς και από νοσηλευτές γιατί ο φόρτος εργασίας είναι υπερβολικός.

Οταν για παράδειγμα ένας γιατρός εφημερεύει, είναι όρθιος και ξύπνιος 24 ώρες και πρέπει να εξετάζει και να παρακολουθεί δεκάδες ασθενείς, είναι λογικό να κάνει και λάθη”.

“Το σημαντικό είναι”, κατέληξε ο ίδιος, “τα λάθη αυτά να είναι όσο γίνεται λιγότερα και περιορισμένης έκτσης και να διορθώνονται γρήγορα”.

Ανθρώπινο το λάθος από ένα νοσηλευτή που παρακολουθεί 50 ασθενείς
Γιώργος Χονδροζουμάκης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Βενιζελείου

“Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων είναι γερασμένο, κουρασμένο και αριθμητικά λίγο. Πώς είναι δυνατόν κατά καιρούς να μην γίνονται και λάθη;”, ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζελείου Γιώργος Χονδροζουμάκης.

Ο ίδιος είπε ότι όταν ένας νοσηλευτής έχει στην ευθύνη του 50 ασθενείς, είναι πιθανόν να κάνει κάποιο σφάλμα στην χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής του.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει σύστημα ώστε να περιορίζονται αυτά τα λάθη όσο είναι δυνατόν”.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου