Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η πρόταση της7ης ΔΥΠΕ για νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ: “Εκτός τόπου και χρόνου ο υποδιοικητής με όσα είπε”

Την αναβάθμιση και όχι την κατάργηση Κέντρων Υγείας του Ν. Ηρακλείου θα εισηγηθεί η ΔΥΠΕ Κρήτης στο υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χθες στην “Π” ο απερχόμενος διοικητής Μάνος Φραγκιαδουλάκης ο οποίος χαρακτήρισε αφελείς αν όχι υποβολιμαίες τις προτάσεις που έκανε στον Α. Λοβέρδο ο υποδιοικητής Νικήτας Καλογιαννάκης για κατάργηση των 3 από τα 6 Κ.Υ. μετά από σχετική εισήγηση του Νίκου Κυδωνάκη, προέδρου των Κέντρων Υγείας και διοικητή του Βενιζελείου.


Ο κ. Φραγκιαδουλάκης επανέλαβε ότι η θέση της ΔΥΠΕ δεν αλλάζει με μια πρόταση του υποδιοικητή που φαίνεται να αγνοεί την πολιτική της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

“Ο υποδιοικητής είναι εκτός τόπου και χρόνου”

Ο ίδιος, είπε χαρακτηριστικά:

“Ο κ. Καλογιαννάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Παίρνει αποσπασματικά μια πρόταση που έγινε ουσιαστικά από το Ν. Κυδωνάκη και την προβάλλει στον υπουργό ως θέση της ΔΥΠΕ. Αυτό είναι τραγικό όμως επαναλαμβάνω, η υπηρεσία θα προτείνει εκσυγχρονισμό και όχι κατάργηση Κέντρων Υγείας”.

Ο Μ. Φραγκιαδουλάκης πρόσθεσε ότι “ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την αναβάθμισή τους (κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, κ.λπ) ενώ συντάσσονται μελέτες και για την ίδρυση 6 πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων σε κομβικά σημεία και 5 περιφερειακών ιατρείων με την έγκριση του υπουργείου Υγείας.



Τι λέει ο πρόεδρος των γιατρών των Κέντρων Υγείας

“Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν τέτοιες προτάσεις χωρίς να υπάρχει καμιά επιστημονική βάση και ήδη οι αντιδράσεις που υπάρχουν αποδεικνύουν πόσο λάθος είναι αυτές οι θέσεις”, είπε στην “Π” ο Νίκος Τσακουντάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών των Κένρων Υγείας ο οποίος υπογράμμισε ότι και τα 6 Κ.Υ. πρέπει να αναβαθμιστούν.

Ο ίδιος είπε ότι τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σταθμός πρώτων βοηθειών ώστε να ενδιαφέρει η εγγύτητά τους με τα δύο νοσοκομεία αλλά προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας σε όλο τον πληθυσμό.

Οπως έγραψε χθες η “Π” ο κ. Καλογιαννάκης, δήλωσε ότι η εισήγησή του περί κατάργησης 3 Κέντρων Υγείας - στηριζόμενη στην πρόταση Κυδωνάκη - δεν είναι προσωπική του άποψη (όπως είπε ο κ. Φραγκιαδουλάκης) - αλλά τεκμηριωμένη θέση της υπηρεσίας του.



Τι πρότεινε στον Λοβέρδο ο υποδιοικητής

Η “Π” παρουσιάζει την εισήγηση που έκανε ο κ. Καλογιαννάκης στον υπουργό Υγείας στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Κατάργηση 3 Κ.Υ.”

“Το υποσύστημα διοίκησης με την παραγωγή ανελαστικού νομοθετικού πλαισίου συντελεί στο μικρό βαθμό ελευθερίας κινήσεων και αποφάσεων των άλλων δύο υποσυστημάτων.

Μέσα σʼ αυτό το πλαίσιο λειτουργίας ερχόμαστε οι διοικητές να διαχειριστούμε μια δεδομένη κατάσταση τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο των νοσοκομείων.

Ως προς τις περιφερειακές δομές (Κ.Υ.) θα μπορούσε τα έξι (6) Κ.Υ. να μειωθούν σε τρία (3) με βάση την εγγύτητά τους προς τα δύο νοσοκομεία, καθώς και τα πληθυσμιακά δεδομένα των περιοχών που καλύπτουν”.



Ενιαίο Κέντρο Αιμοδοσίας στο Βενιζέλειο

Πρότεινε ακόμη τη μεταφορά της Μονάδας Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ στο Βενιζέλειο σημειώνοντας:

“Το Βενιζέλειο αποτελεί καθορισμένο Κέντρο Αιμοδοσίας για ολόκληρη την Κρήτη. Παράλληλα όμως λειτουργεί και Μονάδα Αιμοδοσίας στο ΠΑΓΝΗ.

Η χιλιομετρική και χρονική απόσταση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι πολύ μικρή, επομένως η μεταφορά από το ΠΑΓΝΗ στο Βενιζέλειο είναι εφικτή”.



Μεταφορά τμημάτων των δύο νοσοκομείων

Σημείωσε επίσης ότι:

“Το Ογκολογικό Τμήμα του Βενιζελείου επειδή έχει ελλιπή σύνθεση στελέχωσης, θα μπορούσε να μετατραπεί σε κλινική ημερήσιας νοσηλείας για τους περιπατητικούς ασθενείς για την χημειοθεραπείας τους”.

Πρότεινε:

“Ενιαίο φαρμακείο για τα δύο νοσοκομεία

Ενιαία τμήματα προμηθειών και λογιστηρίου

Ενιαία Τεχνική Υπηρεσία

Ενιαία κουζίνα παρασκευής φαγητού

Ενιαία υπηρεσία πλυσίματος ιματισμού

Για τα δύο προηγούμενα το ΠΑΓΝΗ διαθέτει σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις που έχουν αυτή την δυνατότητα

Ανέφερε:

Ενιαία λειτουργία ορισμένων εργαστηρίων όπως Κυτταρολογικού, Παθολογοανατομικού, Ορμονολογικού, Ανοσολογικού (κ.λπ)

Δυνατότητα εκπαίδευσης φοιτητών Ιατρικής στο Βενιζέλειο

Κοινά ερευνητικά κλινικά προγράμματα

Εναλλαγή ειδικευομένων μεταξύ των δύο νοσοκομείων

Ενιαία διοίκηση μεταξύ των δύο νοσοκομείων”.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι:

“Οι παραπάνω προτάσεις είναι βέβαιο ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας των μονάδων υγείας, αύξηση του κοινωνικού οφέλους και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς και βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης και γνώσης, όχι μόνο του ιατρικού σώματος αλλά και των λοιπών εργαζομένων”.



Ποια θα πρότειναν να καταργηθούν

Οπως φαίνεται από την παραπάνω εισήγηση αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας, δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποια προτείνεται να καταργηθούν, ωστόσο πληροφορίες της “Π” αναφέρουν ότι πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Αγίας Βαρβάρας, Χάρακα και Καστελίου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου