Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Νέο ΤΕΠ Νοσοκομείου Ρεθύμνου στελέχωση και έλλειψη προσωπικού

Η μεταφορά του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτακτική ανάγκη για το Νοσοκομείο τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.
Σήμερα η μεταφορά του ΤΕΠ σίγουρα αποτελεί μεγάλη επιτυχία και ως τέτοια πρέπει να αναγνωριστεί για όλους όσους εργάστηκαν διαχρονικά για το σκοπό αυτό.

Η παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς αναμένεται να είναι αναβαθμισμένη αφού οι νέες εγκαταστάσεις, με τα όποια λάθη έχουν γίνει, πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές.
Οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό προβλέπονται πολύ καλύτερες από τις μέχρι σήμερα αφού πλέον υπάρχουν χώροι και η διάταξη τους είναι απείρως καλύτερη από την προϋπάρχουσα.
Θεωρητικά λοιπόν η μεταφορά του ΤΕΠ στο νέο κτήριο μας ικανοποιεί όλους Ασθενείς-Εργαζόμενους-Διοίκηση-Πολιτεία.

Πέραν όμως από το θεωρητικό κομμάτι πρέπει να εξετάσουμε και το πρακτικό που όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι το σημαντικό.
Οι υποδομές όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι απείρως καλύτερες από τις προϋπάρχουσες.Οι χώροι όμως σε μέγεθος και επιμερισμό είναι τριπλάσιοι και για να λειτουργήσουν τα επιμέρους τμήματα που προβλέπονται το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί.
Στην περίπτωση που επιδιωχθεί να λειτουργήσει έστω και ένα τμήμα παραπάνω, από αυτά που λειτουργούν μέχρι σήμερα στο ΤΕΠ, το υπάρχον μόνιμο Νοσηλευτικό προσωπικό, μετά και την τελευταία ενίσχυση του με την "αφαίμαξη" μόνιμων Νοσηλευτών από τα υπόλοιπα τμήματα, αδυνατεί να το καλύψει με ασφάλεια, αφού μέχρι και σήμερα με το ζόρι καλύπτονται οι βάρδιες με πολλά προβλήματα (οφειλόμενα ρεπό,οφειλόμενη καν.άδεια,παράνομη απασχόληση με 2 νυχτερινές βάρδιες).
Ένα μη επαρκώς στελεχωμένο τμήμα, όποιο και αν είναι αυτό,αποτελεί επικίνδυνο τμήμα και για το λόγο αυτό θα πρέπει και το ΤΕΠ αλλά και τα υπόλοιπα τμήματα να στελεχωθούν επαρκώς με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους οι οποίοι σε 6 μήνες θα φύγουν.

Η λύση της μεταφοράς προσωπικού από άλλα τμήματα έχει αποτύχει επανειλημμένα αφού μεταφέρει το πρόβλημα από το ένα τμήμα στο άλλο, τη στιγμή που όλα τα Νοσηλευτικά τμήματα λειτουργούν οριακά.Επίσης, η  λύση της ανταλλαγής Νοσηλευτών μόνιμων με συμβασιούχους, από τμήμα σε τμήμα και αυτή είναι καταδικασμένη για τον ίδιο λόγο.

Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατόν να  διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία άλλων τμημάτων για να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία ενός νέου, γιατί έτσι δημιουργείται διασπορά προβλημάτων ασφάλειας. 
Επομένως για να λειτουργήσει με ασφάλεια πλήρως ανεπτυγμένο το νέο ΤΕΠ χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στα υπόλοιπα τμήματα η λύση είναι μία: πρέπει να προσληφθεί νέο μόνιμο προσωπικό.
Μέχρι να γίνει αυτό είναι προτιμότερο το ΤΕΠ να λειτουργήσει με την υπάρχουσα ανάπτυξη και το υπάρχον προσωπικό στους νέους αναβαθμισμένους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου