Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση στη Βουλή για τις «προσλήψεις» στα νοσοκομεία μέσω ιδιωτικών εταιρειών καθαρισμού.

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την πρόσληψη νοσηλευτών ως καθαριστές στα νοσοκομεία της Κρήτης ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ζητά να ληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς υπουργείου για να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης πιστώσεων.


Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ο βουλευτής ενημερώνει τον κ. Λοβέρδο ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο στα νοσοκομεία της Κρήτης προσλαμβάνουν μέσω ιδιωτικής εταιρείας καθαριότητας καθαριστές τους οποίους τοποθετούν ως νοσηλευτές», ενώ «σύμφωνα με ανώνυμες καταγγελίες που προβαίνουν εργαζόμενοι των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων, υπό την φορτική πίεση της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι κλινικές τους, επινόησαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι διοικητές «επιστρατεύουν τις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού που έχουν αναλάβει το αντίστοιχο έργο στα νοσοκομεία, να προσλάβουν συγκεκριμένα άτομα ως εργάτες καθαριότητας και στη συνέχεια οι διοικήσεις τους έκαναν «μετάταξη» στα τμήματα που ήθελαν να αποσυμφορήσουν».

Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ότι «το εν λόγω προσωπικό δεν καταγράφεται ως νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά αντίθετα ως υπάλληλοι καθαριότητας» και υπογραμμίζει: «Πώς πληρώνονται αυτοί οι εργαζόμενοι, κανείς δεν αναφέρει με βεβαιότητα», αλλά «εκτιμάται πάντως ότι ο μισθός τους καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των εταιρειών καθαρισμού αλλά άγνωστο ποιος επιβαρύνεται το κόστος». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν «αληθεύει το γεγονός ότι εμφανίστηκαν στα νοσοκομεία της Κρήτης, υπό την φορτική πίεση της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, φαινόμενα προσλήψεως προσωπικού ως εργατών καθαριότητας μέσω ιδιωτικών εταιρειών καθαριότητας που στη συνέχεια προβαίνουν σε «μετάταξη» αυτού στα τμήματα που θέλουν να αποσυμφορήσουν», ενώ ζητά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα έλλειψης πιστώσεων στα νοσοκομεία της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου