Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τι ζητά η τρόικα για την υγεία στην Ελλάδα

“Η τρόικα δεν μας ζητά ούτε να κλείσουμε νοσοκομεία ούτε να απολύσουμε γιατρούς και νοσηλευτές. Μας ζητά να μειώσουμε τις σπατάλες και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα στο σύστημα υγείας”.


Τις επισημάνσεις αυτές έκανε μιλώντας στην “Π” ο πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος συμμετέχει στην “Επιτροπή σοφών” του υπουργείου Υγείας που θα έχει αύριο Παρασκευή συνάντηση με τους τροϊκανούς.



Προτείνουμε προσλήψεις νοσηλευτών

Σύμφωνα με τον Νίκο Μανιαδάκη, η “Επιτροπή” σε καμιά περίπτωση δεν προτείνει λουκέτο σε μονάδες υγείας ούτε απολύσεις προσωπικού.

Ο ίδιος ανέφερε: “Ακούγονται και γράφονται διάφορα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Κανείς δεν προτείνει ή ζητάει λουκέτο ούτε απολύσεις. Εμείς αντίθετα προτείνουμε να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού γιατί τα νοσοκομεία έχουν αποδυναμωθεί και κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην εκπαίδευση και καλύτερη αξοποποίηση του υπάρχοντος προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη”.
Οπως λέει ο καθηγητής, οι προτάσεις της “Επιτροπής” του υπουργείου Υγείας στην οποία περιλαμβάνονται σε έκθεση 25 σελίδων και προβλέπουν μεταξύ άλλων ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ αλλά και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης - με δίκτυο υπηρεσιών που θα συντονίζει συνολικά την λειτουργία τους - συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.



“Ναι” στην δωρεάν περίθαλψη, “όχι” στις σπατάλες

“Οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ. Το 2009 το Σύστημα Υγείας της χώρας μας ήταν το δεύτερο πιο σπάταλο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Το ζητούμενο δεν είναι να καταργήσουμε την δωράν δημόσια περίθαλψη αλλά να μειώσουμε την σπατάλη και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Αυτό ζητάει και η τρόικα και τίποτα περισσότερο”, λέει.

Αξιολόγηση προσωπικού και εξετάσεις για την ειδικότητα

Αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ και εξετάσεις για εισαγωγή στην ιατρική ειδικότητα είναι οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται για το ΕΣΥ η ανεξάρτητη Επιτροπή Σοφών προς τον υπουργό Υγείας.

Στις περίπου 250 σελίδες του πορίσματος της δεκαμελούς Επιτροπής Εμπειρογνομώνων, που είχε συσταθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο με επικεφαλής αρχικά τον κ. Ηλία Μόσιαλο και στη συνέχεια τον καθηγητή κ. Άρη Σισσούρα, περιλαμβάνονται ουσιαστικά οι προτάσεις σε 11 σημεία – κλειδιά που είχε θέσει η τρόικα για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η διοίκηση και οργάνωση του ΕΣΥ, το ανθρώπινο δυναμικό, η χρηματοδότηση, το φάρμακο, η Δημόσια Υγεία, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η τεχνολογία.

Το κείμενο θα παραδοθεί αύριο στην τρόικα κατά την επίσημη επίσκεψη της στο υπουργείο Υγείας. Την Παρασκευή προγραμματίζεται σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, κατά την οποία θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου