Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Υποστελέχωση στα Δημόσια Νοσοκομεία της Κύπρου.

Η παγοποίηση προσλήψεων νοσηλευτών οδηγεί στο χάος. Αλυσιδωτά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της Βουλής να μη γίνουν νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων στα δημόσια νοσοκομεία.

Φεύγουν άρον - άρον οι νοσηλευτές που πλησιάζουν στην αφυπηρέτηση, και αυτό εγκυμονεί κινδύνους καθώς ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις προσωπικού έχει παγοποιηθεί στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης.
Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η «Σ» από καταγγελίες νοσηλευτών, ορισμένοι έχουν ειδοποιηθεί ότι από την πρώτη Ιανουαρίου θα προσλαμβάνονταν στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για τον μισθό τους.
Ο Αντρέας Ξενοφώντος, διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, σε δηλώσεις του στη «Σ», επισήμανε ότι ενώ υπήρχαν εγκρίσεις για συμπλήρωση 59 θέσεων νοσηλευτών, δεν θα ισχύσουν καθώς έχουν περικόψει τα κονδύλια.
«Στον προϋπολογισμό υπάρχουν εγκρίσεις για 59 νέες θέσεις νοσηλευτών, αλλά επειδή η Βουλή έχει δεσμεύσει το κονδύλι για πρόσληψη έκτακτου νοσηλευτικού προσωπικού, δεν θα μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό εκτός και αν μας εξαιρέσουν», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, ένας αριθμός νοσηλευτών είχε ειδοποιηθεί για να αντικαταστήσει τους νοσηλευτές που θα αφυπηρετήσουν τον Ιανουάριο, όμως τελικά προσλήφθηκαν για άλλες ανάγκες στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτή η εξέλιξη, όμως, σύμφωνα με τον διευθυντή των νοσηλευτικών υπηρεσιών, αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα όταν οι αφυπηρετούντες θα αποχωρήσουν.
«Ετοιμάζουμε σημείωμα στο Υπουργείο Οικονομικών ούτως ώστε να στείλει τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, για να εξαιρεθούμε. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα γιατί δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και θα υπάρχει σίγουρα πρόβλημα λειτουργίας στα δημόσια νοσηλευτήρια», τόνισε.
Υπερδιπλασιάζεται η φυγή των νοσηλευτών
Πέραν των οκτώ εγκεκριμένων αφυπηρετήσεων που θα προκύψουν τον Ιανουάριο, ο διευθυντής των νοσηλευτικών υπηρεσιών εκδήλωσε ανησυχίες για το κύμα πρόωρων αφυπηρετήσεων καθώς αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν.
«Λόγω των εξελίξεων που προκύπτουν σε σχέση με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπάλλήλων, το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι στα πρόθυρα αφυπηρετήσεων προτιμά να φεύγει για να μη χάσει άλλα χρήματα από το μισθό του. Έχουμε παρατηρήσει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν αιτήσεις πρόωρων αφυπηρετήσεων σε ποσοστό 95%, δηλαδή 12- 15 πρόωρων αφυπηρετήσεων νοσηλευτικού προσωπικού».

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Κληθείς να σχολιάσει την παγοποίηση κονδυλίων για προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Γιώργος Φλουρέντζου, προϊστάμενος του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Όπως εξήγησε, ένας αριθμός προσωπικού που ήταν έτοιμο να αναλάβει καθήκοντα θα διοχετευόταν και στον προγραμματισμό δημιουργίας Μονάδας αυξημένης φροντίδας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στα τμήματα του νεφρολογικού σε Λευκωσία και Λεμεσό, στα ογκολογικά τμήματα και στα εξωτερικά ιατρεία.
«Με βάση τα πλάνα μας, είχαμε ενημερώσει το προσωπικό αυτό που ήταν στη λίστα προτεραιότητας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα από την πρώτη Ιανουαρίου. Τα πάντα όμως ανατράπηκαν και δυστυχώς ο κόσμος που ειδοποιήσαμε έχασε και τις δουλειές του αφού παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει δράση στον δημόσιο τομέα».
Οι πρόωρες αφυπηρετήσεις, τόνισε, είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του κλάδου νοσηλευτών καθώς κινδυνεύουν να διαλυθούν πολλά τμήματα με την έλλειψη προσωπικού.
Ο κ. Φλουρέντζου έφερε ως παράδειγμα την έγκριση τριών θέσεων ακτινογράφων και τεσσάρων θέσεων νοσηλευτών προκειμένου να εργάζονται με σύστημα βάρδιας και να αξιοποιούνται και οι τρεις αγγειογράφοι στο αγγειογραφικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου, που τελικά, αφού έχουν παγοποιηθεί οι θέσεις, τότε το τμήμα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα και πλέον, όπως είπε, ούτε οι υπερωρίες συμφέρουν.
«Είναι αλυσιδωτά τα προβλήματα και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας να υπάρξει εξαίρεση για τον τομέα της υγείας, διότι εάν δεν υπάρξει, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, ανάλογα με το προσωπικό που έχουμε, τόσα κρεβάτια ασθενών θα μπορούμε να εξυπηρετούμε. Διότι μετά θα είμαστε και επικίνδυνοι». Ο κ. Φλουρέντζου μέσω της «Σ» προέβη σε έκκληση προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπως επανεξετάσει το θέμα για να προχωρήσει ο κλάδος νοσηλευτών με βάση τους προγραμματισμούς με κύριο γνώμονα την φροντίδα των ασθενών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου