Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η εφεδρεία θα επεκταθεί σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό

Η κυβέρνηση Παπαδήμου υποχρεώνεται να προχωρήσει και σε "βαθύτερο κούρεμα" του δημοσίου χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών (τραπεζών, Ταμείων και επενδυτών), καθώς και να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, προκειμένου να διορθώσει τις αποκλίσεις στο έλλειμμα του 2011, που, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, είναι διψήφιο (υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ ή τα 21 δισ. ευρώ).


Μεγαλύτερες οι απαιτήσεις των δανειστών
Τα μηνύματα για τις μεγαλύτερες απαιτήσεις των δανειστών ήδη εστάλησαν στο οικονομικό
επιτελείο εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 του μηνός, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, σε επαφές που είχε την Τρίτη και την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, συμφώνησε να γίνουν παρεμβάσεις που θα περιορίσουν κι άλλο το μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα. Ανησυχία υπάρχει για το διευρυνόμενο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, που πλήττονται από το κύμα συνταξιοδοτήσεων, αλλά κυρίως από τη δραματική υστέρηση των εισφορών, αφού καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, ενώ πολλές δεν καταβάλλουν ούτε τα ένσημα του ΙΚΑ (για την τρέχουσα μισθοδοσία).

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του PSI, από την εξέλιξη του οποίου θα εξαρτηθεί κατά πόσο η χώρα θα βρεθεί στη ζώνη των "χρεοκοπημένων χωρών", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλαξε εκτιμήσεις και θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος, με "κούρεμα" 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων, δεν καθίσταται βιώσιμο, όπως προβλεπόταν στην έκθεση βιωσιμότητας του Οκτωβρίου. Θεωρεί πως θα είναι απαραίτητη μια αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal" με τίτλο "Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Ελλάδα για τα επίπεδα του χρέους και την επιδείνωση των προοπτικών", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και οι δημοσιονομικές αποκλίσεις καταδεικνύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ενδεχομένως βιώσιμο, ακόμη και με "κούρεμα" 50%.

Στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως "για να είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, χρειάζεται είτε μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, είτε επιπρόσθετα δάνεια από την Ευρώπη".

Η νέα δανειακή σύμβαση

Η νέα δανειακή σύμβαση είναι ύψους 130 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, ενώ προβλέπει "κούρεμα" του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Το ποσό των 80 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στη χώρα μέχρι και τον Μάρτιο εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, το οποίο θα προσαυξηθεί με 9 δισ. ευρώ, που είναι οι δύο δόσεις από την αρχική δανειακή σύμβαση.

Και νέα μέτρα για το έλλειμμα,
που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ


Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επανεξετάζει το πακέτο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων, περικοπές κοινωνικών δαπανών, εφεδρεία και απολύσεις, για να είναι έτοιμη εν όψει της έλευσης της τρόικας. Το πακέτο των μέτρων και των πρόσθετων παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να διορθωθούν οι αποκλίσεις του 2011 (υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ) απασχόλησε συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι:

- Περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν περίπου 280.000 υπαλλήλους. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι -υπό την πίεση της τρόικας- η κατάργησή τους και η μείωση των τελικών αμοιβών, κατά τα πρότυπα των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και στις ΔΕΚΟ.

Τα ειδικά μισθολόγια, όπως είπαμε, αφορούν περίπου 280.000 υπαλλήλους, μεταξύ άλλων δικαστικούς, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, ιατροδικαστές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς, μουσικούς κ.λπ.

Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ οι αποδοχές κόπηκαν κατά 35% σε σύγκριση με το ύψος τους την 31η Δεκεμβρίου 2009, αλλά στα ειδικά μισθολόγια οι μειώσεις θα είναι μικρότερες. Στο πλαίσιο αυτό, βέβαιη θεωρείται η κατάργηση του επιδόματος γάμου και θα χορηγείται οικογενειακή παροχή μόνο σε όσους έχουν παιδιά, όπως προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, καθώς και του επιδόματος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Επίσης, θα καταργηθούν τα επιδόματα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και βιβλιοθήκης, που λαμβάνουν οι δικαστικοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ, το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, που χορηγείται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμενων και στα Σώματα Ασφαλείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν -αλλά θα περικοπεί το ύψος τους- το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τα επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το ερευνητικό επίδομα για τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Περικοπή κοινωνικών παροχών

- Η περικοπή κοινωνικών παροχών, οι οποίες κοστίζουν σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η μείωση του κόστους κατά 3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, ενώ η περικοπή για του δικαιούχους ΟΕΚ ΟΕΕ αλλά και του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 660 εκατ. ευρώ. Σε 850 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το δημοσιονομικό όφελος από τη διασταύρωση που θα γίνει στις συντάξεις, ενώ 1,2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από τις μειώσεις των κοινωνικών βοηθημάτων.

- Η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Επίσης, στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, ενώ το ΕΣΥ θα καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.

- Η λήψη πρόσθετων μέτρων στις ΔΕΚΟ για τον μηδενισμό των ελλειμμάτων τους, ώστε να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015. Το 2011 και το 2012 το έλλειμμα των ΔΕΚΟ υπολογίζεται σε 450-500 εκατ. ευρώ.

Δεύτερο κύμα εφεδρείας

- Η προώθηση δεύτερου κύματος εφεδρείας στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εντός του 2012, μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την έξοδο σε εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων εντός του 2011. Σε εφεδρεία θα οδηγούνται πλέον και οι υπάλληλοι των οργανισμών και δημοσίων φορέων που κλείνουν ή συγχωνεύονται. Η τρόικα έχει προειδοποιήσει ότι ισχύει η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015, η οποία και θα επιτευχθεί είτε με εφεδρεία είτε με συνταξιοδοτήσεις είτε και με απολύσεις. Ακόμα, η εφεδρεία θα επεκταθεί σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που συγχωνεύονται.

Για την αύξηση των εσόδων, πέραν των γενικών ρυθμίσεων χρεών στο Δημόσιο και τα Ταμεία, εξετάζεται η αύξηση του ειδικού τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ

6 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΝΤΑΤΕ ΑΗΔΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ...ΕΔΩ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΒΑΡΔΙΕΣ ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...ΕΝΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείτε εδώ: http://www.nooz.gr/greece/kuvernitiki-asunennoisia-gia-tin-efedreia
    Άλλα λέει το υπ οικονομικών άλλα ο Ρέππας!
    Ποιός λέει αλήθεια και ποιός ψέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παιδια σορρυ κιολας αλλα δεν αποφασιζει ο Ρεππας αλλα η ΤΡοικα.Δεν σας εκανε εντυπωση που η τροικια επεμενε τοσο πολυ για εφεδρεια και η κυβερνηση το ανεβαλε?Τελος εφεδρειας αλλα μηπως αρχη απολυσεων?????ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΝΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΟΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ....ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλα πηραν την εφεδρια πισω για λογους εκλογικους και μετα θα ερθουν αμεσως οι ...... απολυσεις..... στην ουγκαρια απο 120 νοσοκομεια μετα το δντ εμειναν 45 τυχαιαο;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και έλεγα σιγά μην υπάρξουν Ελληνες που θα πίστευαν τα ψέμματα του Ρέππα....Καλά ρε φιλέ μετά απο όλα αυτά που μας έχουν πουλήσει πίστεψες πως θα έκαναν έναν τέτοιο χαμό για την εφέδφρεια και μέτα ΄θα την έπαιρναν πίσω???????
    Σίγουρα το μέτρο δεν έπιασε και μπορεί και να ήθελαν να μην πιάσει για να αρχίσουν να απολύουν αβέρτα....
    Σε λίγα χρόνια Θα κλείσουν ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας και γιατι όχι και νοσοκομεία!!Και φυσικά θα απολυθούν και γιατροί, νοσηλεύτικο προσωπικό, ένστολοι, καθηγητές...Τα ψέμματα που δεν γουστάρεις να τα αρνείσαι απο αυτούς που μας κυβερνάνε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαμος!!!αλλα μη σκιαζεστε αδερφια,
    θα μας βαλουν και σως για να γλιστραει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή