Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Λοβέρδου με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καβάλας.

Υπόσχεση στους γιατρούς ότι δεν θα θιγεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο και στους εργαζόμενους πως θα εκδοθεί η απόφαση για το ανθυγιεινό επίδομα…


Επέκταση και διεύρυνση του μέτρου της επιβολής του γνωστού εισιτηρίου των 5 ευρώ που σήμερα ισχύει στα εξωτερικά ιατρεία και σε άλλες δραστηριότητες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδη, της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας, Στάθη Τσαρίδη και του Σωματείου Εργαζομένων Κατερίνα Πετράκη, αμέσως μετά την ομιλία του στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Παράλληλα έδωσε υπόσχεση στους γιατρούς ότι δεν θα θιγεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο και στους εργαζόμενους πως θα εκδοθεί η απόφαση για το ανθυγιεινό επίδομα…

Στη συνάντηση αυτή εκτός από τους προέδρους των συνδικαλιστικών φορέων, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης, οι βουλευτές, η διοίκηση, διευθυντές και παράγοντες του νοσοκομείου. Στη συνάντηση όπως μας είπε ο Ξενοφών Κροκίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς μετέφερε στον υπουργό διαμαρτυρίες πολιτών για την επιβολή του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΚ «ο υπουργός επέμεινε στο 5ευρο και επιπλέον είπε πως θα διευρυνθεί και σε άλλες δραστηριότητες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο πολίτης με τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας»!!!

Ο Ξενοφών Κροκίδης έθεσε στον υπουργό το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ και ιδιαίτερα το αίτημα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους γιατρούς που θα ενταχθούν σε αυτόν, αλλά «ο υπουργός δεν πήρε θέση»… Στο μόνο που αναφέρθηκε είναι στην ικανοποίηση του αιτήματος της ελεύθερης συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς συμβεβλημένους και μη και υποσχέθηκε πως θα είναι απλές οι διαδικασίες πιστοποίησης των γιατρών για να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης συνταγογράφησης. Ο Ξενοφών Κροκίδης εξέφρασε την αντίθεση των γιατρών στο ότι δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ να κάνουν ιατρεία στα νοσοκομεία, αλλά ο υπουργός επέμενε σε αυτό.

Ο πρόεδρος του ΙΣΚ έθεσε και τα προβλήματα με τους νέους γιατρούς και ειδικότερα με το νομοσχέδιο που προωθείται για τις ειδικότητες και ο υπουργός του απάντησε πως το νομοσχέδιο θα προωθηθεί, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τη διάταξη για τις εξετάσεις που πρέπει να δώσουν οι πτυχιούχοι για να μπουν να κάνουν ειδικότητα.

Καμιά πρόσληψη γιατρού

«Η μόνη δέσμευση που μας έδωσε είναι ότι δεν θα θιγεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Στάθης Τσαρίδης. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν διαρροές από το υπουργείο, ότι μετά το ενιαίο μισθολόγιο που μειώνει δραστικά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα ακολουθούσαν περικοπές και στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Ο Στάθης Τσαρίδης έθεσε και το θέμα των εφημεριών και το θέμα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, αλλά δεν πήρε απαντήσεις. Όπως μας είπε ο πρόεδρος «στο θέμα των εφημεριών είπε πως μας κατανοεί, αλλά δεν έδωσε καμιά υπόσχεση, δεν είπε τίποτα. Για το θέμα της υποστελέχωσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο προσλήψεων μέσα στη χρονιά και άφησε να εννοηθεί πως το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με εσωτερικές μετακινήσεις. Ο υπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τη πολιτική του ως έχει».

Έκκληση σε φορείς να στείλουν προσωπικό

Από τη πλευρά της η Κατερίνα Πετράκη δήλωσε πως ένα από τα θέματα που έθεσε στον υπουργό, είναι αυτό του ανθυγιεινού επιδόματος. «Ο νόμος που μας εντάσσει στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ορίζει ότι το ανθυγιεινό επίδομα και όλα τα άλλα που απορρέουν από την ένταξη στα ΒΑΕ θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Ο υπουργός μας είπε πως την επόμενη εβδομάδα θα βγει η απόφαση».
Επίσης ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του υπουργού που πάρθηκε το Σεπτέμβριο με την οποία και στο νοσηλευτικό προσωπικό, αν και είναι στις ειδικές διατάξεις, εφαρμόζεται το 8ωρο. Ούτως ή άλλως εργάζονται 8ωρο, αλλά η μισή ώρα θεωρούνταν υπερωρία. Όπως είπε η Κατερίνα Πετράκη σε αυτό ο υπουργός δεν απάντησε τίποτα.
Ακόμα του έθεσαν το ζήτημα με τις συνεχείς καθυστερήσεις στη πληρωμή των υπερωριών, αργιών κλπ. Όπως είπε η πρόεδρος «ο υπουργός δεσμεύτηκε να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να εξασφαλιστεί η τακτική πληρωμή τους». Όσον αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο υπουργός ήταν αρνητικός και απλώς έκανε λόγο πως ίσως γίνουν κάποιες σε συγκεκριμένες ειδικότητες που είναι έντονο το πρόβλημα, όπως τραυματιοφορείς.
Σχετικά με την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι όπως έρχονται ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να κάνουν ιατρεία στα νοσοκομεία, θα έρχεται και νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, η Κατερίνα Πετράκη είπε πως ο υπουργός τους διευκρίνισε πως τις επόμενες μέρες θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε άλλους φορείς για να έρθουν εργαζόμενοι να εργάζονται στα νοσοκομεία…


ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου