Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Επίσκεψη του Διοικητή 7ης ΥΠΕ κ.Καρατσή στο Γ.Ν.Ρεθύμνου

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς που καταφεύγουν σε αυτό, διεμήνυσε από το Ρέθυμνό όπου βρέθηκε χθες ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας του νησιού Πανίκος Καρατσής, στέλνοντας ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην τοπική κοινωνία για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, διαψεύδοντας την περιρρέουσα φημολογία περί λουκέτου ή υποβάθμισης του.

Ο κ. Καρατσής είχε πολύωρη συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, τον διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος, τους οποίους ενημέρωσε για την δρομολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν ξεκαθαρίζοντας εξαρχής πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου όσο και της ΔΥΠΕ Κρήτης παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό όσο και για τον ασθενή πληθυσμό.

Ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης απευθυνόμενος στους γιατρούς εξήγησε πως είναι λάθος να υποβαθμίζεται το έργο που παράγεται στο νοσοκομείο και να διασπείρονται φήμες για ενδεχόμενο λουκέτο. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι και το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου παράγει ένα ποιοτικά και ποσοτικά έργο αξιοθαύμαστο, ασφαλέστατο και θα πρέπει αυτό να κρατήσουν και μόνο και να μην ακούνε φωνές ή και κραυγές ότι θα κλείσει το νοσοκομείο. Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο ούτε στην Κρήτη ούτε στην υπόλοιπη χώρα. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά, γίνεται ένα πολύ ασφαλές και αξιοθαύμαστο έργο. Να εμπιστεύονται το νοσοκομείο της πόλης τους».

«Η ορθολογική διαχείριση πόρων και έμψυχου δυναμικού συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία του ΓΝΡ»

Ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις που καταγράφονται στο νοσοκομείο σε ότι αφορά τους νοσηλευτές και ειδικότερα τον ερχόμενο μήνα, όπου ακόμα δέκα άτομα θα αποχωρήσουν, καθώς λήγουν οι συμβάσεις εργασίας τους, επανέλαβε πως έχει ήδη κάνει σχετική εισήγηση στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου το επικουρικό προσωπικό που έχει εξασφαλιστεί για το νοσοκομείο του Ρεθύμνου να βρίσκεται στη θέση του τον Φεβρουάριο και όχι τον Μάρτιο, έτσι ώστε το ίδρυμα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα δυσλειτουργίας σε νευραλγικά τμήματα.
Ξεκαθάρισε δε ότι πως με σωστή και ορθολογική διαχείριση μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα και έμψυχο δυναμικό: «Θα πρέπει να γνωρίζουν την πραγματικότητα, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Δεν μπορεί να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη και επομένως, παρά το ότι τα νοσοκομεία δέχονται πολύ μεγαλύτερο σε ποσοστό αριθμό επισκεπτών-χρηστών υπηρεσιών υγείας, είμαστε αναγκασμένοι να προσφέρουμε υπηρεσίες με λιγότερα χρήματα. Αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν με σωστή και ορθολογική διαχείριση, τόσο των οικονομικών του νοσοκομείου (φάρμακα, υλικά), όσο και από την καλή και ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και εσωτερικά σε επίπεδο Κρήτης αλλά και εσωτερικά σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τις υπηρεσίες που χρωστάμε στον κόσμο. Έχουμε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επισπευσθούν οι διαδικασίες των προσλήψεων του επικουρικού προσωπικού, έτσι ώστε το χρονικό διάστημα μεταξύ της αποχώρησης του επικουρικού προσωπικού από την χρονική στιγμή της πρόσληψης του νέου να είναι το δυνατόν μικρότερο, ώστε να μην υπάρξει διαταραχή της λειτουργίας του νοσοκομείου» είπε ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης.
Στο θέμα των εφημεριών, τα κονδύλια των οποίων σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν περικοπεί, εξήγησε πως η περικοπή του 18% που έγινε στο νοσοκομείο δεν είναι η μεγαλύτερη του νησιού φέρνοντας ως παράδειγμα τα ποσά που διατίθενται στα νοσοκομεία του νησιού από το 2009 έως και σήμερα, και ξεκαθαρίζοντας πως αναλογιζόμενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, σε συνεργασία με την διοίκηση του ιδρύματος μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης. Άλλωστε όπως είπε ο πληθυσμός που καταφεύγει στα νοσοκομεία της χώρας έχει αυξηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 25% εξηγώντας ότι το φαινόμενο της αυξημένης προσέλευσης που καταγράφεται στο Ρέθυμνο δεν είναι περίεργος αλλά λογικός. Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν είναι αρμόδιος να επιλύσει τα μισθολογικά προβλήματα του προσωπικού του νοσοκομείου. «Έχει γίνει μια περικοπή σε όλη την χώρα και αυτό οφείλεται στην γενικότερη οικονομική κρίση αλλά και στο πλαίσιο του εξορθολογισμού. Η ασφάλεια του νοσοκομείου δεν θα διαταραχτεί γιατί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφαλή εφημερία χωρίς να κινδυνεύει κανένας ασθενής. Νομίζω ότι ο διοικητής του νοσοκομείου, η ιατρική υπηρεσία και το επιστημονικό συμβούλιο σε μια συνεργασία που θα έχουν μεταξύ τους θα καταρτίσουν ένα πρόγραμμα εφημεριών έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει κανένας. Επειδή η κατανομή των κονδυλιών έγινε από την ΔΥΠΕ Κρήτης, είπα ότι αν έγινε οποιοδήποτε λάθος θα διορθωθεί. Αν υπάρχει επίσης περίπτωση να αυξηθεί το κονδύλι αυτά τα χρήματα θα περικοπούν από κάποια άλλα νοσοκομεία του νησιού γιατί η δυνατότητα να πάρουμε περισσότερα χρήματα δεν υπάρχει» ανέφερε χαρακτηρίσθηκα ο κ. Καρατσής.

Συνάντηση ΔΥΠΕάρχη με νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου στη διάρκεια της συνάντησης απευθυνόμενος στον κ. Καρατσή του επανέλαβε ότι την περίοδο αυτή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στελέχωση του ιδρύματος από νοσηλευτές και εργαζόμενους κάτι που δυσχεραίνει τον τρόπο λειτουργίας της νέας πτέρυγας, στις δυσκολίες που, όπως είπε, θα αντιμετωπίσουν με το πρόγραμμα εφημέρευσης μετά την περικοπή των κονδυλίων σε ποσοστό 18%, σημειώνοντας όμως πως το νοσοκομείο συνολικά προσφέρει υπηρεσίες ποιοτικές και σε καμιά περίπτωση δε θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών.
Συγγενείς ασθενών που ενημερώθηκαν για την παρουσία του διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης στο νοσοκομείο παραβρέθηκαν στη συνάντηση για να εκφράσουν την αγωνία και την ανησυχία τους για τα όσα ακούγονται για την αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου και τους φόβους τους για ενδεχόμενο λουκέτου. Τόσο ο κ. Καρατσής όσο και ο κ. Μοσχοβάκης διέψευσαν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως το νοσοκομείο παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του καρδιολόγου Αλι Χαγκ, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος με μεγάλη υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τονίζοντας πως είναι άδικο να υποβαθμίζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαγκ, το νοσοκομείο λειτουργεί αξιοπρεπώς, είναι ασφαλές και πρέπει όλοι οι Ρεθεμνιώτες να έχουν εμπιστοσύνη όταν καταφεύγουν σε αυτό, καθώς προσφέρει υψηλές υπηρεσίες, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, τα οποία σαφώς και χρήζουν επίλυσης.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουνκατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σε απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, σε έλλειψη υλικών αλλά και στην αδυναμία ασφαλής λειτουργίας των τμημάτων με αυτή την περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο κ. Ηλίας Σαμιώτης, γιατρός εντατικολόγος που πήρε το λόγο στην διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου, στις ελλείψεις προσωπικού, στα υλικά, τα φάρμακα αλλά και στην τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου για το εισιτήριο των πέντε ευρώ εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και άλλων συναδέλφων του αλλά και εκπροσώπων των νοσηλευτών που έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην έλλειψη του απαραίτητου έμψυχου δυναμικού αλλά και στο γεγονός ότι ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου εξυπηρετείται από το ένα νοσοκομείο μετά και το λουκέτο της ιδιωτικής κλινικής «Ασκληπιός».
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου των νοσοκομειακών γιατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του οργανισμού, στις εφημερίες στις απλήρωτες υπερωρίες όπως και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Α. Φουρναράκης ο οποίος υπογράμμισε τις σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών που δημιουργούν όπως είπε πρόβλημα σε αρκετά τμήματα.

ΠΗΓΗ

Τίποτα θετικό δεν προέκυψε, επί της ουσίας, από την επίσκεψη του Διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης Π. Καρατσή στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, εκτός από υποσχέσεις για επανεξέταση του θέματος της περικοπής των κονδυλίων για τις εφημερίες και για προσπάθεια επίσπευσης πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού, ώστε να μην αντιμετωπίσει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα το νοσοκομείο με κενές θέσεις το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Καρατσής διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι τα χρήματα είναι περιορισμένα και στις αιτιάσεις των γιατρών και των εργαζομένων στη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους, για διεκδίκηση υψηλότερων κονδυλίων συνολικά για τα νοσοκομεία της Κρήτης, είπε χαρακτηριστικά «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Άλλωστε ήταν χαρακτηριστικό ότι ο Διοικητής της ΥΠΕ υπογράμμισε πως μόνη λύση για να μην είναι μεγάλη η περικοπή των εφημεριών στο Ρέθυμνο, είναι να «κόψει» κονδύλια από άλλο νοσοκομείο της Κρήτης κι όχι να διεκδικήσει από το υπουργείο υγείας περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες των ιδρυμάτων του νησιού.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού το 2012, όπως έχει ανακοινώσει άλλωστε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, παρά μόνο 120 επικουρικών ορισμένου χρόνου αυτόν τον μήνα και άλλων τόσων όπως είπε τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Καρατσής είχε αρχικά συνάντηση με το Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος και στη συνέχεια είχε μια πολύωρη συζήτηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι έθεσαν πολύ συγκεκριμένα θέματα στον Διοικητή της ΥΠΕ, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι κάνουν εφημερίες, υπερωρίες και νυχτερινά, και ακόμη είναι απλήρωτοι επί μήνες, για το γεγονός ότι καθημερινά ανησυχούν λόγω των ελλείψεων σε αναλώσιμα αλλά και για την ποιότητα των υλικών, καθώς το ίδρυμα προμηθεύεται φθηνά υλικά για την εξοικονόμηση πόρων, για το ότι για να μένουν ανοιχτές όλες οι κλινικές κάποιοι από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους ξεπερνούν τις αντοχές τους.

Ήταν μια συζήτηση σε πολύ έντονο κλίμα αυτή που έγινε χθες μεταξύ γιατρών και εργαζομένων, του Διοικητή της ΥΠΕ αλλά και του Διοικητή του νοσοκομείου.

Εκθέτοντας συνοπτικά την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο ο καρδιολόγος της ΜΕΘ, Ηλίας Σαμιώτης είπε στον κ. Καρατσή πως λείπει προσωπικό, λείπουν γιατροί, το ΤΕΠ μπορεί να μη λειτουργεί την επόμενη εβδομάδα γιατί λήγουν συμβάσεις προσωπικού και δεν γνωρίζει κανείς πότε θα έρθουν καινούριοι, στη ΜΕΘ κάθε μέρα υπάρχει η αγωνία για την επόμενη μέρα, αν θα επαρκούν τα αναλώσιμα υλικά.

Ο κ. Σαμιώτης μάλιστα αναφερόμενος στα νέα «ήθη» που επιβάλλονται στο νοσοκομείο, ότι πρέπει δηλαδή ο ανασφάλιστος ασθενής που νοσηλεύεται να κάνει δήλωση «αποδοχής χρέους», εκφράζοντας την αγανάκτησή του είπε στον κ. Καρατσή να πάει ο ίδιος στη ΜΕΘ όπου νοσηλεύεται 18χρονος πολυτραυματίας να πει στην οικογένεια του να υπογράψει ότι δεν έχει χρήματα.

Το λόγο πήραν αρκετοί γιατροί και εργαζόμενοι που εξέθεσαν τα προβλήματα, τονίζοντας ότι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και η επισκεψιμότητα λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί κατά 30%, στο ΤΕΠ υπάρχει ένας ειδικευόμενος για ολόκληρη βάρδια, οι διάδρομοι στην Παθολογική και Πνευμονολογική κλινική έχουν γεμίσει ράντζα.

Οι άμεσες ανάγκες όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννης Σαριδάκης, είναι 20 νοσηλευτές, 10 εργαζόμενοι για την τεχνική υπηρεσία, 10 διοικητικοί υπάλληλοι, 10 άτομα βοηθητικό προσωπικό. Αυτοί, όπως είπε, για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο.

Η γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων, Όλγα Αντωνουσάκη έθεσε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές με την απλήρωτη επί 4 μήνες υπερωριακή εργασία τους και τα σοβαρά κενά που θα δημιουργηθούν με την αποχώρηση εντός λίγων ημερών νοσηλευτών λόγω συνταξιοδότησης, ζητώντας από το κ. Καρατσή απαντήσεις, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Φουρναράκης είπε χαρακτηριστικά πως ο κ. Καρατσής είναι ο 5ος Διοικητής που του αναφέρουν τα ίδια χρόνια προβλήματα.

Το γεγονός ότι το νοσοκομείο του Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού υπογράμμισε ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής, Δημήτρης Βαονάκης, τονίζοντας στον κ. Καρατσή ότι αυτή η ιδιαιτερότητα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Εφημερίες


Οι γιατροί έθεσαν χθες στον κ. Καρατσή το ερώτημα αν θα μπορεί να βγει ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, με την περικοπή του 18% των κονδυλίων για τις εφημερίες που έχει αποφασιστεί από τη ΔΥΠΕ για το Ρέθυμνο.

Ο Διοικητής είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πως δεν πιστεύει ότι η ασφάλεια του νοσοκομείου θα διαταραχθεί και ότι δεν θα κινδυνεύει κανένας ασθενής. «Η Διοίκηση του νοσοκομείου, το επιστημονικό συμβούλιο, η ιατρική υπηρεσία και οι γιατροί, σε μια συνεργασία που θα έχουν μεταξύ τους θα καταρτίσουν ένα πρόγραμμα εφημεριών, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας», είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατανομή του κονδυλίου των εφημεριών έγινε από την Υγειονομική Περιφέρεια και ότι αν έγινε οποιοδήποτε λάθος θα διορθωθεί. Σημείωσε πως αν υπάρξει δυνατότητα να αυξηθεί το κονδύλι, αυτό θα γίνει, αλλά αυτά τα χρήματα που θα δοθούν στο Ρέθυμνο, θα περικοπούν από κάποια άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης παραπάνω χρημάτων από το υπουργείο.

Ο ίδιος παρουσίασε και τα στοιχεία των περικοπών για τα νοσοκομεία.
Είπε χαρακτηριστικά πως το Ρέθυμνο θα λάβει για τις εφημερίες το ποσό των 2 εκ. 856 χιλιάδων για το 2012, ενώ το 2011 το ποσό ήταν 3 εκ. 661 χιλιάδες, τα Χανιά θα λάβουν 5 εκ 286 χιλιάδες έναντι 6 εκ. το 2011και το Βενιζέλειο 5 εκ. 600 χιλιάδες έναντι 7,5 εκ το 2011.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη και παρά το ότι τα νοσοκομεία δέχονται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών, είμαστε αναγκασμένοι να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες με λιγότερα χρήματα. Τα χρήματα αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν μέσα από την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων και αναφέρομαι στα φάρμακα και τα υλικά, όσο και από την καλή και ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και εσωτερικά σε επίπεδο Κρήτης αλλά και εσωτερικά στο κάθε νοσοκομείο», υποστήριξε ο Διοικητής.

Συμπλήρωσε δε, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει το νοσοκομείο. «Το νοσοκομείο παράγει έργο, ποιοτικά και ποσοτικά αξιοθαύμαστο, ασφαλέστατο και να μην ακούν οι ρεθυμνιώτες φωνές ότι θα κλείσει το νοσοκομείο. Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο».

Προσωπικό και νέος οργανισμός

Σε ό,τι αφορά το θέμα του προσωπικού, καθώς το νοσοκομείο θα έρθει άμεσα αντιμέτωπο με ελλείψεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, μέχρι να έρθει το επικουρικό προσωπικό των 18 ατόμων, ο κ. Καρατσής είπε πως έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επισπευθούν οι διαδικασίες όσο είναι δυνατόν έτσι ώστε το χρονικό διάσημα μεταξύ της αποχώρησης του προσωπικού που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο από τη χρονική στιγμή της πρόσληψης του νέου επικουρικού προσωπικού να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο για να μην υπάρξει διαταραχή της λειτουργίας του νοσοκομείου. Αν αυτό δεν γίνει το λειτουργικό πρόβλημα θα είναι σοβαρό.

Παράλληλα είπε πως ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για να υπογραφεί και πως πρώτο μέλημα για τη ΔΥΠΕ είναι να διαφυλαχθούν όλες οι θέσεις προσωπικού.

Αυτοτελή τμήματα επειγόντων περιστατικών… αλλά όχι στο Ρέθυμνο

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου υγείας σε όσα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν πάνω από 300 κλίνες θα δημιουργηθούν αυτοτελή τμήματα έκτακτων περιστατικών, τα οποία θα είναι στελεχωμένα και εξοπλισμένα σωστά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.

Στην Κρήτη, η απόφαση αυτή αφορά τα νοσοκομεία των Χανίων και του Ηρακλείου και εξαιρεί το Ρέθυμνο, καθώς σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας έχει 200 κλίνες. Ωστόσο μπορεί να μην προβλέπεται, αλλά λειτουργεί ΤΕΠ στο νοσοκομείο, χωρίς όμως αυτονομία, υποστηριζόμενο κυρίως από το προσωπικό των κλινικών.

Όπως είπε χθες ο κ. Καρατσής, τα Επείγοντα των Χανίων θα υποστηρίζουν το Ρέθυμνο και του Ηρακλείου το Λασίθι. «Στο Ρέθυμνο όμως με πρωτοβουλία του Διοικητή και των εργαζομένων στήθηκε ένα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το οποίο λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί», συμπλήρωσε.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ δήλωσε: «Η επίσκεψη του διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης δεν έφερε τίποτα καινούριο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε και που αφορούν τα βασικά προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Του θέσαμε με επιτακτικό τρόπο τα βασικά προβλήματα του νοσοκομείου και του τονίσαμε ότι στη σύσκεψη που θα γίνει στην αντιπεριφέρεια Κρήτης την ερχόμενη εβδομάδα απαιτούμε να έχουμε άμεσες απαντήσεις για την ικανοποίησή τους διαφορετικά σύσσωμη η κοινωνία θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Οι γιατροί έχουν έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα προκειμένου να πάρουν αποφάσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου