Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ερώτηση του βουλευτή Ανδρεα Ξανθου

Στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει :

"Οι πολίτες σήμερα βιώνουν με δραματικό τρόπο όχι μόνο τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας και της φτώχειας αλλά και της πλήρους κατάρρευσης όλου του δημόσιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης .

Πάνω από το 30% των ανθρώπων πλέον είναι αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας και έχουν χάσει το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ ακόμα και οι ασφαλισμένοι του χρεωκοπημένου ΕΟΠΥΥ , εκτός από την καθημερινή τους ταλαιπωρία, αναγκάζονται να πληρώνουν συνεχώς από την τσέπη τους για την ιατρική φροντίδα και τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.
Τα Νοσοκομείο Ρεθύμνου το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού ( δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) βρίσκεται ένα βήμα πριν τη λειτουργική κατάρρευση, χωρίς πόρους για βασικές λειτουργικές δαπάνες, με τραγικές ελλείψεις υλικών , με τεράστια κενά σε προσωπικό, με δραστικές περικοπές στο πρόγραμμα εφημεριών που υποβαθμίζουν την ποιότητα της περίθαλψης και υποχρεώνουν τους γιατρούς σε απλήρωτη εργασία, με απλήρωτες τις υπερωρίες των υπόλοιπων εργαζομένων.
Ειδικά στο θέμα της μη καταβολής των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού , υπάρχει γενικευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων λόγω του κινδύνου απώλειας της αποζημίωσης 2 μηνών ( Φεβρουάριος– Μάρτιος 2012) αν δεν εγκριθεί άμεσα συμπληρωματική επιχορήγηση 86.700 ευρώ σύμφωνα με το αίτημα του Τμήματος Μισθοδοσίας του Νοσοκομείου προς την 7η ΥΠΕ Κρήτης ( αριθμ. Πρωτ. 5082/ 3-8-2012 ) .
Είμαστε στο τέλος της τουριστικής περιόδου , με καταγεγραμμένη αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου( ιδιαίτερα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) , αλλά το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα εγκρίνει τις εντελώς απαραίτητες θέσεις τόσο επικουρικών γιατρών όσο και επικουρικού προσωπικού διαφόρων κατηγοριών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν αρκετά τμήματα , να μην καλύπτονται οι εφημερίες όλου του μήνα σε ορισμένες κλινικές , να δυσκολεύονται να βγούν οι βάρδιες σε τμήματα ζωτικής σημασίας( ΜΕΘ, ΤΕΠ, Εργαστήρια) και να μην μπορεί να πάρει το προσωπικό ούτε τα ρεπό και την κανονική άδεια που δικαιούται.
Η Ουρολογική κλινική εξακολουθεί να είναι κλειστή χωρίς κανένα γιατρό , με αποτέλεσμα να διακομίζονται στα γειτονικά νοσοκομεία και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από ουρολόγο.
Το Ακτινολογικό Τμήμα ιδιαίτερα , αδυνατεί λόγω μεγάλης έλλειψης τεχνολόγων να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νοσοκομείου, που ειδικά αυτή την περίοδο αυξάνονται σημαντικά λόγω τουριστικής κίνησης, τροχαίων ατυχημάτων κλπ.
Υπάρχουν 7 μόνο άτομα για να καλύψουν το κλασσικό ακτινολογικό Τμήμα και τον Αξονικό Τομογράφο , με αποτέλεσμα να καταπατούνται συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα και να εξαντλούνται οι αντοχές του προσωπικού , να μην καλύπτονται αρκετές βάρδιες και να μην υπάρχει η δυνατότητα ορισμένες φορές να γίνει ούτε καν μια απλή ακτινογραφία εν ώρα εφημερίας , ενώ πρόσφατα η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να μην εξυπηρετούνται στο πρωϊνό ωράριο ( που συνήθως καλύπτεται από 1 τεχνολόγο) οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ , παρά μόνο αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη !
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ.Υπουργός
  1. θα εγκρίνει άμεσα – και μέχρι την κανονική πλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό- την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού( γιατρών- -νοσηλευτών- τεχνολόγων- παρασκευαστών κλπ) που είναι απαραίτητο για την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου , όπως έχει ζητήσει η Ιατρική Υπηρεσία και η Διοίκηση του Νοσοκομείου με το υπ.αριθμ. πρωτ. 243/9-7-2012 έγγραφο της προς της 7η ΥΠΕ Κρήτης και έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 ;
  2. Ειδικότερα , θα εγκρίνει την άμεση πρόσληψη 2 ΔΕ χειριστών εμφανιστών, σύμφωνα με την πρόταση της Διοίκησης του Νοσοκομείου με το υπ.αριθμ. πρωτ. 8301/ 2-12- 2011 έγγραφο της προς την 7η ΥΠΕ Κρήτης και για τους οποίους επίσης υπάρχει πίστωση στον προϋπολογισμό του 2012 ;
  3. θα εγκρίνει τη συμπληρωματική επιχορήγηση του Νοσοκομείου με το αναγκαίο χρηματικό ποσό , έτσι ώστε να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα τόσο των γιατρών όσο και του υπόλοιπου προσωπικού ;"
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου