Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΥΠΑΡΧΗ Κου ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ Γ.Ν.Ρ. 16/04/2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
«Το πιο παραμελημένο νοσοκομείο της Κρήτης»
Αναζητούνται λύσεις για νέα πτέρυγα, προσωπικό και νέο οργανισμό
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 - Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Τα χρόνια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γενικό νοσοκομείου Ρεθύμνου βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μανώλη Φραγκιαδουλάκη, ο οποίος πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νομό μας, ως διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Τον κ. Φραγκιαδουλάκη υποδέχτηκε στην είσοδο, ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μοσχοβάκης ο οποίος εδώ και ένα μήνα περιμένει τη δημοσίευση του ΦΕΚ για να καθίσει και επίσημα στην καρέκλα του. Ο διοικητής της Υ.ΠΕ αποδεχόμενος την πρόσκληση του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, συζήτησε για αρκετή ώρα με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζομένους, οι οποίοι του μετέφεραν
 την αγωνία τους σχετικά με την οριακή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού μας, σε πολλούς τομείς. Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο κ. Φραγκιαδουλάκης προτού ξεκινήσει τη σύσκεψη προκάλεσε «οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το νοσοκομείο να συζητήσει μαζί μου», αλλά και το ότι παραδέχτηκε πως το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το πιο παραμελημένο της Κρήτης. «Το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων, γιατί συνήθως οι άλλοι νομοί εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Γνωρίζω ότι έχει παραμεληθεί και έχει μείνει πολύ πίσω, γι’ αυτό θα τύχει της ιδιαίτερης φροντίδας μου» είπε χαρακτηριστικά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου επέμειναν αρκετά στο να περπατήσει ο κ. Φραγκιαδουλάκης στους χώρους του νοσοκομείου και να έρθει ενώπιος ενωπίω με το τμήμα επειγόντων περιστατικών και τη νέα πτέρυγα. Το «γιοφύρι της Άρτας» όπως του είπε κάποιος και ο ίδιος με ένα νεύμα, έδειξε να συμφωνεί.



Τι ειπώθηκε για τη νέα πτέρυγα

Τα κυρίαρχα ζητήματα που «έπεσαν» στο τραπέζι των συζητήσεων, ήταν για μια ακόμα φορά η επέκταση του ιδρύματος στη νέα πτέρυγα, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ο νέος οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου και ο παλαιός εξοπλισμός σε μηχανήματα που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Από τη συζήτηση δεν απουσίασαν τα συσσωρευμένα χρέη του νοσοκομείου και η κακοδιαχείριση που οδήγησε σ’ αυτά τα αποτελέσματα. Ο κ. Φραγκιαδουλάκης έδειξε αρκετά καλά ενημερωμένος για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου και επεσήμανε ότι δυο από τα φλέγοντα ζητήματα, τα προωθεί ήδη. Πρόκειται για τη νέα πτέρυγα και την πρόσληψη προσωπικού. Όσον αφορά τη νέα πτέρυγα, είπε ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αθανάσιο Καρούντζο και ότι η χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί το έργο είναι πιθανόν να προκύψει από το πρόγραμμα ανάπτυξης και όχι από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα, ο κ. Φραγκιαδουλάκης, στο περιθώριο της «ξενάγησης» του στη νέα πτέρυγα, συζήτησε το θέμα με τους ανθρώπους της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο (κλήθηκαν εκτάκτως να δώσουν το παρών στη χθεσινή συνάντηση) και τους εκμυστηρεύτηκε ότι ένα από τα πρώτα έγγραφα που έπεσαν στα χέρια του μόλις ανέλαβε τη διοίκηση, ήταν ένα έγγραφο με τα οφειλόμενα της ΔΕΠΑΝΟΜ προς την ανάδοχο εταιρεία, περίπου 800.000 ευρώ.

«Τα προβλήματα με το προσωπικό θα γίνουν εντονότερα» λέει ο διοικητής της Υ.ΠΕ

Αναφορικά με τη στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό, ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης τόνισε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ωστόσο παραδέχτηκε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και θα γίνουν δυσκολότερα, εννοώντας φυσικά τις αποχωρήσεις (τον Ιούνιο) όσων εργάζονται με προγράμματα stage, αλλά και την επιλογή ορισμένων να εξασφαλίσουν πρόωρη συνταξιοδότηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όντως υπάρχει πρόβλημα και δυστυχώς αυτό θα ενταθεί. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αποχωρήσεις υπαλλήλων με stage, έχουμε συνταξιοδοτήσεις περίπου 15 ατόμων, άρα τα προβλήματα αντί να λύνονται, θα μεγαλώσουν. Εφόσον εγώ έχω αυτή την ενημέρωση από το Ρέθυμνο, η παρέμβαση μου προς την πολιτική ηγεσία θα είναι ιδιαίτερα πιεστική και ο στόχος είναι να γίνει ό,τι καλύτερο για να καλύψουμε τουλάχιστον τα κενά που προκύπτουν». Στη συνέχεια, ο κ. Φραγκιαδουλάκης μίλησε για τα προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται και θέτουν εκτός λειτουργίας μηχανήματα όπως ο αξονικός τομογράφος: «Από την προηγούμενη διοίκηση έχουν κατατεθεί κάποιες προτάσεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου με εξοπλισμό, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και όσες κρίναμε απαραίτητες τις έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ και προσπαθούμε να τις προωθήσουμε. Περιμένουμε να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ».



Αρχές της εβδομάδας ο διορισμός του νέου διοικητή

Σε μείζον ζήτημα τείνει να εξελιχθεί και η επίσημη τοποθέτηση του νέου διοικητή, με τον κ. Μοσχοβάκη ουσιαστικά να παραμένει «παροπλισμένος» και να περιορίζεται σε συναντήσεις γνωριμίας με τους συνεργάτες και το νέο του περιβάλλον. «Πηγαίνουμε με πολύ αργούς ρυθμούς και αυτό μας ενοχλεί όλους» παραδέχτηκε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στους λόγους που το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα: «Στη συνάντηση που είχα προχθές με την υπουργό Υγείας, συζητήσαμε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα. Το πρόβλημα είναι η έκδοση του φύλλου της εφημερίδας της κυβερνήσεως, το οποίο θα προβλέπει την τοποθέτηση των νέων διοικητών. Η διαβεβαίωση, πάντως, της υπουργού είναι ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη θα έχουμε τον αριθμό ΦΕΚ και θα μπορούμε πλέον να τοποθετήσουμε και να ορκίσουμε τους νέους διοικητές και υποδιοικητές. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί σήμερα σε κανένα νοσοκομείο της Κρήτης δεν υπάρχει διοίκηση. Εμείς στη ΔΥΠΕ προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε, οραματιζόμαστε, δίνουμε εντολές, αλλά δεν υπάρχει η διοίκηση ως αποδέκτης των προτάσεων μας, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα ορισμένα θέματα. Πηγαίνουμε με πολύ αργούς ρυθμούς και αυτό μας ενοχλεί όλους». Παράλληλα, ο κ. Φραγκιαδουλάκης ζήτησε από τους εραζόμενους του νοσοκομείου, μέσω των εκπροσώπων τους, να στηρίξουν τη νέα διοίκηση και τον κ. Μοσχοβάκη και να έχουν καθημερινή επαφή και συνεργασία μαζί του.

«Θέσαμε τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση» λέει το σωματείο εργαζομένων

Από την πλευρά του σωματείου εργαζομένων, το οποίο απηύθυνε την πρόσκληση στο διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, στα «Ρ.Ν.» μίλησε ο πρόεδρος κ. Αντώνης Φουρναράκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την πρώτη επαφή με τον κ. Φραγκιαδουλάκη, αν και παραδέχτηκε ότι ορισμένα από τα ζητήματα που του έθεσαν, για μια ακόμη φορά δεν θα βρουν λύση. «Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της συνάντησης, αφού θέσαμε στο διοικητή τα προβλήματα του νοσοκομείου στην πραγματική τους διάσταση» είπε ο κ. Φουρναράκης και συνέχισε: «Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν πολλά απ’ αυτά, αλλά τουλάχιστον εμείς τα θέσαμε και δεν θα μπορεί κανείς να επικαλεστεί ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα. Οι προσλήψεις προσωπικού που ζητήσαμε για παράδειγμα είναι δύσκολο να προχωρήσουν εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Εμάς βασικά μας ενδιέφερε να θέσουμε το θέμα στην πραγματική του βάση. Είπαμε στον κ. Φραγκιαδουλάκη ότι στον τομέα της υγείας ο νομός Ρεθύμνου είναι πολύ πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης και το παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Δεν είναι δυνατόν τα κέντρα υγείας να παρουσιάζουν αυτή την εικόνα. Χρειάζονται αναβάθμιση και αν λειτουργήσουν σωστά δεν θα ταλαιπωρείται ο κόσμος με το να έρχεται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Ο διοικητής άκουσε τα προβλήματα μας, είπε ότι πολλά απ’ αυτά αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτόν, μας υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί και μας ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του κάναμε».

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=10513&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου